Gaziantep'te vatandaşlar, ramazanda binlerce yıllık geçmişi Gaziantep Kalesi'nin eteklerindeki kebapçılara gelerek sahurda kebap yemenin keyfini yaşıyor. Dürümü tarifeye göre 10 lira olması gereken ciğer dürümü 12 ile 15 lira arasında değişen rakamlara satılıyor.
“CİĞERİN KİLO FİYATI ALDI BAŞINI GİTTİ”
Gaziantep Ciğer Kebapçıları Odası Başkanı Mehmet Gül, “Vatandaşlarımız ‘yılın 11 ayı bunun hasretini çekiyoruz. Ramazan gelse de kalenin dibinde kebapların lezzetini tatsak diye bekliyoruz’ diye düşünürler. Bu yıl Ramazan ayında ciğer dürümü tarifeye göre 10 liradan satılması gerekirken 12 ile 15 lira arasında değişen fiyatlardan satılıyor. Biz tarifeyi hazırlarken ciğerin kilosu 24 liraydı. Ciğerin şimdi kilosu 38 lira. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından gastronomi alanında koruma altına alınan mutfağıyla Gaziantep, UNESCO'nun yaratıcı şehirler ağındaki 163 şehrinden biri ve Türkiye'nin bu alandaki tek kenti. Yılın her dönemi birbirinden zengin mutfağıyla yerli ve yabancı pek çok turisti ağırlayan Gaziantep'te ramazanda da farklı lezzetlerle zengin iftar ve sahur sofraları kuruluyor” diye konuştu.
GAZİANTEP KALESİNİN ETEĞİNDE CİĞER KEYFİ
Gaziantep Ciğer Kebapçıları Odası Başkanı Mehmet Gül, “Türkiye'nin lezzet başkenti konumunda olan ve adından son dönemlerde sıkça söz ettiren kentte, kebap tüketimi diğer aylara göre artış gösteriyor. Özellikle sahur vaktinde Gaziantep Kalesi'nin eteklerinde yükselen kebap kokulu dumanlar şehri adeta sarıyor. Buraya gelen vatandaşlar istediği kebap şişini alıyor ve ücretini verdikten sonra pişirilmesi için dükkanın önünde kurulan mangal tezgahına veriyor. Pişen kebabı açık veya tırnaklı diye bilinen ekmeğin içinde alan vatandaşlar, isteği göre yeşillik ve baharat kattıktan sonra kalenin eteğinde kurulan küçük masa ve taburelerde oturarak sahurlarını yapıyor. Gaziantep Kalesi'nde kebaplı sahur keyfi yılda bir ay yaşanır. Kalenin çevresi açık hava olması nedeniyle vatandaşlar bir araya gelip kebaba ve ciğere rağbet gösteriyor. Vatandaşlar en çok Maraş taraklık, ciğer, kuşbaşı, kavurma ve kıyma kebabına rağbet gösteriyor. Kale ve çevresi iftardan sahura kadar kebap yeme açısından en güzel yerdir. İlimizde iftar ve sahur arasında sürekli kebap tüketilir." diye konuştu.