Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde başarılı çalışmalara imza atan Tarım Okulu Türkiye'ye örnek oldu. Tarınmsal alanda kadınların gücünün hissedildiği okul bünyesinde yer alan seralarda yerli ve milli tohum seferberliğine önemli katkı sağlanıyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Gaziantep Büyükşehir Belediyesi sürdürülebilir Kırsal Kalkınma İçin; Tarıma Değer, Kadına Değer, Topluma Değer" projesine girdi, 5 buçuk milyon değerinde hibe aldı. Okul, kapsamı ve örnek teşkil etmesiyle Türkiye'de tarım alanında yeni bir model oldu" dedi. Büyükşehir Belediyesi Tarım Daire Başkanı Kenan Seçkin ise Tarım Okulu'nun yerli ve milli tohum üretimine geçtiğini dile getirdi. Gaziantep'in yöresel ürünlerinin tohumlarının yerli ve milli olarak üretildiğini kaydeden Seçkin, projenin önemine dikkat çekti.
FATMA ŞAHİN'İN GURUR KAYNAĞI OLAN PROJEGaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, başlatılan projenin ülke genelinde örnek olduğuna dikkat çekti. Şahin açıklamasında, "Kadınların SOGEP kapsamında kurduğu Ezogelin Tarımsal Kadın Kooperatifi'yle ortak çalışacak okul, sosyal girişimin oluşturulmasını sağlıyor. Ayrıca, kooperatif üyelerine tarım uygulamaları, üretim ve pazarlama konularında eğitim veriliyor. Üretilen yaş meyve ve sebzeler içinde okulda günlük 2 ton kapasitesinde kurutmalık imkanı sunacak. 26 bin metrekare alana kurulan serada çalışmalar yapılırken, 4 bin metrekareden oluşan açık tarlada uygulamalı eğitim ve üretim veriliyor. Öte yandan 4 dersliğiyle teorik eğitim ve tekniklerle uzmanlar tarafından çiftçiler bilgilendirmeye devam ediliyor" dedi.
"YEREL TOHUMLARI ÜRETEREK İSTİHDAMA DÖNÜŞTÜRECEĞİZ"Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, Gazi şehrin UNESCO'nun belirlediği en lezzetli başkentler onayını almış şehirleri arasında yer aldığını hatırlatarak, " Bu önemli pencere, bize yeni fırsatlar ve yeni imkanlar tanıyacak. Biz gastronomi sürecinde tarih ve topraktan gelen deneyimlerimizden yola çıkarak başarılı bir çizgiye erişmiştik. Bu nedenle bu faaliyetlerin önemi de yüksektir. Ezogelin Kooperatifi ile kadınlarımızın girişimciliği sağlanıyor. Çiftçilerimiz başta olmak üzere herkesin buradan eğitim alması sağlanacak. İçinde okuluyla serasıyla yenilenebilir enerjisiyle çok büyük bir tesis kuruyoruz. Türkiye'nin en önemli 50 bin metrekarelik alanı içerisinde tarım okulunu kurduğumuzda; yerel tohumları üretmiş ve bunu istihdama dönüştürmüş bir yerel kalkınmayı hayata geçirmiş olacağız" diye konuştu.
"YÖRESEL ÜRÜNLERİMİZİ ÜRETEREK BURADA TANITACAĞIZ"Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarım Daire Başkanı Kenan Seçkin, Başkan Fatma Şahin’in okul konusunda sürekli yanlarında olduğunu belirterek şunları söyledi: “Burada tamamen bölgemiz ve Gaziantep tarımına yönelik bitkisel üretim, gıda ve gıda hijyeni bizim okulumuzun temelini oluşturuyor. Okulumuz yöresel ürünler, gastronomi ve kadın kooperatiflerimiz var. Bölgesel birçok ürünümüzün üretimine başladık. Kadın kooperatiflerimizi kurduk ve bu ürettiğimiz ürünleri gastronomi ve hijyen şartlarında bütün Türkiye’ye ve Dünya’ya Oğuzeli’nin kurutmalık ürünlerini burada üreterek tanıtacağız. Temelimiz insanda da tarımda da eğitim. Çünkü gün geçtikçe tarım alanları bir şekilde azalıyor. Nüfus artıyor. Bizim amacımız birim alanda çok daha fazla ürün elde etmek. Burada birim alanda nasıl verim alınır, çiftçilerimizi görsel olarak birebir eğiterek, hangi çeşitlerin daha fazla verimli olduğunu göstererek hayata ve ülke ekonomisine katkı sağlamak, daha fazla üretmek için buradayı."