Koronavirüsle mücadele sürecinde ölümcül virüse yakalanan vatandaşlar urmu dut suyu ve pekmezine yöneldi. Urmu dut suyu satıcısı Mehmet Yılmaz, özellikle Gaziantep dışından yoğun bir şekilde dut suyu ve pekmezine yönelik sipariş aldıklarını dile getirdi.
HASTALARA ŞİFA KAYNAĞI OLUYOR
Gaziantep ve bölgesinin doğal kolası olarak bilinen yaz kış vazgeçilmez içeceği olan urmu dut suyu ve meyan kökü şerbeti, zorlu işlemlerin ardından sofralara ulaşıyor. İlk kez içenleri ekşi tadıyla zorlayan şerbet, sağlık açısından faydalarının yanı sıra bölgedeki birçok insanın geçim kaynağı oluyor. Gaziantepli meyan şerbeti üreticisi Mehmet Yılmaz, meyan şerbetinde hijyenin oldukça önemli olduğuna dikkat çekti.
FIRAT NEHRİ ÇEVRESİNDE YETİŞİYOR
Fırat Nehri çevresinde yetişen meyan kökü, Güneydoğu'nun Şanlıurfa, Kilis, Adıyaman, Mardin ve Gaziantep gibi illerinde yoğun şekilde tüketiliyor. Susuzluğu gidermesinin yanı sıra hazmettirici, böbreklere iyi gelmesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi nedeniyle meyan kökü, bölgede ilk günden itibaren Ramazan sofralarını süslüyor. Terleme, düşük tansiyon, isteksizlik, halsizlik, yorgunluk gibi hastalıklara da faydalı olan meyan şerbetinin böbrek taşlarına, idrar yollarına, mideye iyi geldiğini inanılması nedeniyle sıcak yaz günlerinin en çok tüketilen içeceklerinde ilk sırayı alıyor. Dev kazanlarda kaynatılarak, varillerde demlenip, ahşap haznelerde damıtılarak elde edilen meyan şerbeti, içerisine bol miktarda buz konularak tüketiliyor.
SATIŞLARDA ÖNEMLİ ARTIŞ GÖRÜLDÜ
Meyan şerbetinin yapımı ise gelen meyan kökleri içerisindeki çöplerin ayıklanması ile başlıyor. Tonlarca meyan arasından ayıklanan kökler, sabah namazı vakti, içi su dolu varillere konularak, demlemeye bırakılıyor. Sabahın erken saatlerinde varillerden çıkarılan meyan kökü ile şerbeti ise ahşap haznelere dökülerek, damıtılıyor. Gün boyu bir kaç kez tekrarlanan damıtma işlemi, iftar vaktine bir kaç saat kala başlayan poşetleme işlemi ile sona eriyor. Kentte hemen hemen her yanında dükkan ve seyyar tezgahlarda bulmanın mümkün olduğu meyan kökü şerbeti, sağlık açısından yararlarının yanı sıra aile bütçesine de büyük destek veriyor. Hazır şerbeti satan satıcı ve işletmeciler kadar, meyan kökünü ayıklanarak, şerbete dönüştürülmesine kadarki süreçlerde de birçok kişi ekmek parası kazanıyor.