Dubai Gulfood 2016 Gıda Fuarına katılan Gaziantepli firmaları Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin moral ziyaretinde bulundu. MBTG standında katılımcılara makarna ve bulgur ikram eden Vali Yerlikaya ve Başkan Şahin yabancı katılımcıların ilgi odağı oldu.
Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya’nın ev sahipliğinde Dubai’de düzenlenen Dubai Gulfood 2016’nın açılışına katılan Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve beraberlerindeki heyet fuar alanında yer alan Gaziantep’in markalarının yer aldığı stantlarda incelemeler yaparak ihracatçılara moral verdiler.
Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubunun standında fuar ziyaretçilerine kendi elleriyle makarna ve bulgur pilavı ikram etti. Dubai Gulfood 2016 Gıda Fuarı ziyareti sırasında Gazianteplilerin ihracatta elde ettiği başarıların sırrını yakından gözlemlediğini ifade eden Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya “ Dünyanın en önemli gıda fuarlarından birisi olan Dubai Gulfood 2016 Gıda Fuarına Mahsum Altunkaya’nın ev sahipliğinde Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin, İl Tarım Müdürlüğümüz ve beraberimizdeki heyetle fuara katılan 19 Gaziantep firmasını ziyaret ettik” dedi.
Dünyada ki bütün gıda ihracatçıları arasında Gaziantepli ihracatçıların da oldukça iddialı olduğunu belirten Yerlikaya, “2016 yılı ve bundan sonraki dönemle ilgili hedeflerini, heyecanlarını bizzat fuarda, stantlarında onların gözlerinde görme fırsatı yakaladık. Gaziantep Türkiye gıda ihracatında gerçekten çok önemli bir yere sahip. Bu yere yıllardan beri çok çalışarak hak ederek geliyor” ifadelerini kullandı. Irak ve Suriye ile ilgili son dönemlerdeki karışıklık ve iç savaş durumunu hatırlatan Vali Yerlikaya, “Bizim gıda ile ilgili ihracatta artık kolay günleri geride bırakıp yeni pazarları, özellikle keşfedilmeyi bekleyen pazarlara açılmamız gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu. Dünyanın önemli fuarlarından birisi olan Dubai’de ve diğer fuarlarda daha ağrasif bir tutum izlenmesi gerektiğini belirten Yerlikaya, “Dolayısıyla bizim Türkiye’den 146 şirket, Gaziantep’ten de 19 şirketin katıldığını gördük” dedi.
Fuarda artık babaların değil, yeni kuşakların, ihracatçıların evlatları yada torunlarının iş başında olduğunu tespit ettiğini belirten Yerlikaya, “Her biri en güzel yerlerde eğitimlerini almışlar, lisan bilen, uluslar arası ticaret eğitimi almış arkadaşlarımız, kardeşlerimiz olduğunu gördük” şeklinde konuştu. İhracatın bir önceki yıla göre 6,7 milyarda kapatıldığını belirten Yerlikaya, “Türkiye’nin ihracatındaki düşüşten elbette bizde biraz etkilendik ancak Gaziantep mücadeleyi seven, en zor dönemlerde dahi kabına sığmayan bir Gaziantep ruhu var. O ruh Gaziantepli ihracatçılarımıza da yansıdığını buradaki gıda ihracatına da yansıdığını Dubai Gulfood 2016 Gıda Fuarında da gördük” ifadelerini kullandı. Duamız şu ki bizim 2023 hedefiyle ilgili Gaziantep’in üzerine düşen noktada gıda bölümü en güzel şekilde hem Gaziantep’i hem de ülke ihracatını temsil edecektir diyen Vali Yerlikaya, “ Bu fuarda ihracatımızın artması yönünde ümit besliyorum. Bizlere ev sahipliği yapan Mahsum Altunkaya’ya ve GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ile beraberindeki heyete teşekkür ediyorum. Bu çok iyi planlanmış bir gezi, fuara içinde çok iyi planlanmış bir çalışma. Fuarın katılıcılarımıza ve ülkemize önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
"FİRMALARIMIZIN BAŞARISI ÜLKE VE GAZİANTEP'İN BAŞASIDIR"
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’de yaptığı değerlendirmede, bazı sektörlerin nabzı fuarlarda attığını belirterek, firmaların fuarlardaki başarısının ülke ve bölge başarısında önemli olduğunu belirtti. Gıda sektöründe Dubai Gulfood Gıda Fuarı'nın önemine değinen Şahin, "Bu fuar canlı geçerse, bağlantılar kuvvetli olursa, moral ve motivasyon yüksek olursa o yılın nasıl geçeceğini görüyoruz. Onun için hem Gaziantep acısından hem ülkemiz açısından önemli bir fuar olarak görüldüğü için büyük bir katılım oldu. Bizim sanayicilerimizin, Gaziantepli ihracatçılarımızın yoğun bir şekilde buraya geldiğini gördüğümüzde Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçı Birlikleri Başkanı Mahsum Altunkaya’dan davete bizde icabet ettik. Gıdaya dayalı sanayi Gaziantep sanayisi için çok önemli. Bu alanda Türkiye’nin en iyilerinden bir tanesiyiz çünkü biz ne kadar sanayi toplumuysak o kadar da tarım toplumuyuz. Tarıma dayalı sanayiyi de her geçen gün geliştirmemiz gerekiyor. Buradan baktığımız zaman özellikle sanayi alt yapısını bu sektörde kuvvetlendirmemiz ve çeşitliliği arttırmamız Pazar payını arttırmamız gerekiyor. Bu günde bu maksatla buraya geldik. Bütün dünyadan bu konuda iddialı olan bütün ülkelerin markalarının katılımı vardı ve moraller yüksekti, bağlantıların çok iyi olduğu söylendi. İnşallah özellikle bu hassas dönemde sanayicimiz açısından önemli bir motivasyon olacak ve en az zararla bu yılın geçirilmesi sağlanacak" dedi.
GASTARONOMİ KENTİ ÜNVANI GIDA SEKTÖRÜ İÇİN ÖNEMLİ FIRSAT"
Gaziantep’te gıda sektörü için UNESCO’nun gastronomi kenti unvanının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin bunun gıda sektörü tarafından fırsata çevrilmesi gerektiğini kaydetti. Şahin, "Bizim başka bir tarafımız UNESCO’dan gastronomi şehri onayını aldık. Dolayısıyla yeme içme gıda meselesi bu yeni unvanla taçlanınca gıda bizim için daha önemli, bizim için stratejik bir alan olarak karşımızda” şeklinde konuştu. Hem bu fuarların çıktıları hem de bir yıllık planlamada bu fuardaki sektör temsilcilerinin görüş ve önerilerine göre bu yeni kategorimizle nasıl bir çalışma yapmalıyız, ne tür faaliyetler yapmalıyız, bunların hepsini sektör temsilcileriyle konuşma fırsatımız oluyor diyen Şahin, “İnşallah bu işi iyi bir şekilde planlamak istiyoruz. Mesela sektörle ilgili iddialı olduğumuz buğdaya dayalı ürünler, bulgur, hububat türleri, bunların hepsi bize ait, bizim topraklara ait ve kalite lezzette de dünyanın en iyisiyiz bunu festivallerle taçlandıralım istiyoruz. Bulgur festivali, salça festivali, şire festivali. Sürekli şehirde bu konuda Türkiye ve dünyada söz sahibi olan kişilerin şehre gelmesi, şehrimizin cazibe merkezi olmasını için önemli buluyorum” ifadelerini kullandı. Bu fuarın nabzını tutmak, fuardan çıkan çıktıların iyi bir şekilde yol haritası olarak kullanmak ve geleceği şekillendirmenin gerekliliğini anlatan Şahin, “Tabi bu alan insanoğlunun yaşam şekliyle de ilgili. İnsanoğlu yemek zorunda, barınmak zorunda ve bu ihtiyaçlarını gidermek içinde bu alanlar bu sektörler her gecen gün kendisini yeniliyor. Bunun sağlıklı bir gıda sağlıklı bir mutfak, hastalıklardan korunmak için aslında iyi beslenme şartları dünyada yükselen değerler. Bizim topraklarımızda büyük bir potansiyel var” diyerek altını çizdi. Özellikle son zamanlarda dünyada obeziteyle mücadelede fast food ve özellikle gazlı içeceklerin insan sağlığını olumsuz etkilediğini görüyoruz diyen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “ Onun için bizim yerel gıdalarımız topraktan gelen organik gıdalar, yerel mutfağımız bütün dünyada yükselen bir değer. Bunu bir fırsata dönüştürmemiz, Pazar payımızı arttırmamız ve şehrin kalkınmasında ekonomisinin güçlenmesinde bu kültürel alt yapıyı iyi kullanmamız gerekiyor. Dolayısıyla bu alanlar bizler için büyük bir fırsat. Bu fırsatı sanayicilerimiz değerlendirmeye geldi bizde onların yanında, yakınındayız. Bürokratik olarak bir sonun yaşarlarsa hemen yardımcı oluyoruz. Yapılması gereken bir koordinasyon varsa hemen birlikte hareket ediyoruz. Birlikte rahmet var birlikte güç var anlayışı ile bu çalışmaları hızlı bir şekilde devam ettiriyoruz” şeklinde konuştu.