Gaziantep’ lileri devrim niteliğinde cihazlar ile buluşturan SLİMMAXX zayıflama merkezi Diyet ve Spor olarak kaliteli bir yaşam sunmaya devam etmektedir.
SLİMMAXX bünyesinde görev alan ,yeni nesil Diyetisyenlerinden Saniye Salman,HAKİMİYET okurları için sağlıklı yaşam,diyet ve spor üzerine verimli geçen açıklamalarda bulundu.
“Diyet aç kalmak değildir. Diyet ihtiyaçların bilinerek, bu ihtiyaçlara göre dengeli ve düzenli beslenmektir. Tabi ki kilo vermek için diyet yapanlarda normal ihtiyaçtan çok az bir kesinti yapılmakta ve bu şekilde kilo verilmesi sağlanmaktadır. Diyet programını yaptıktan sonra ise yapılacak olan en önemli şey spordur. Tek başına diyet programı ya da spor yeterli olmamaktadır. Aynı zamanda sağlık açısından da uygun değildir. Bu nedenle diyet ile beraber sporda yapılmalıdır.Bilinçli yapılmış bir programla hem kilo vermeyi hızlandırırsınız hem de sağlıklı bir yaşama katkı sağlamış olursunuz.”
Sizi tanıyabilir miyiz?
Adım Saniye Salman. Gaziantep doğumluyum. Eğitimimi Lefke Avrupa Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik bölümünü okuyarak tamamladım. Eğitim sürecimde stajlarımı ‘’ İstanbul’da ve Gaziantep’te çeşitli mutfaklarda, hastanelerde gönüllü ve zorunlu tamamladım. Bir yıla yakındır mesleğimi hem araştırarak hem severek hem de deneyim katarak icra ediyorum.
Nasıl bir ailede büyüdünüz? Mutfakla, yemekle aranız nasıldı? Diyetisyen olmaya nasıl karar verdiniz?
Gaziantep gibi yemek kültürü geniş ve bir hayli ağır çeşitleri barındıran bir şehirde doğup büyüdüğüm için özellikle bu bölgelerde sağlıklı beslenmenin kavranmasına daha çok ihtiyaç duyulduğunu düşündüğüm için bu bölümü okudum.
Sağlıklı beslenmek sizin için ne ifade ediyor?
Sağlıklı beslenme benim için ‘’ kişinin kendi yaşam tarzını ele alarak kalıplaşmış bilgilerden ziyada, kişiye özel uygulanabilir programlarla kişinin hem vitamin eksikliklerini gidermek hem de ileri yaşta oluşabilecek rahatsızlıklara karşı önlem almak adına 3 temel besin grubundan yararlanmasını sağlamaktır.
Beslenme düzenini sağlıklı hale getirecek bir insanın mutfağından eksik olmaması gereken gıdalar hangileri?
Probiyotik açısından yüksek değere sahip gıdaları özelliklede bağırsak sağlığımız için mutlaka bulundurmalıyız. Örneğin aktivia- kefir gibi.
Doğru diyet nasıl olmalı?Spor olmadan da olabilir mi?
Doğru diyet kişinin yaşam tarzına göre oluşturulmalıdır. Kişinin bu uygulanan programları hayatı boyunca devamlılığını kalıcı hale getirmesi çok önemlidir. Spor olmadan olur fakat spor dahil olursa yağ kaybını arttırıp kas kaybını azaltmak daha kolay ve kalıcı hale gelecektir.Diyet ve spor sağlık açısından oldukça önemlidir. Kilo vermek isteyenler için vazgeçilmez noktalar olan diyet ve spor; sağlık içinde oldukça faydalı olduğundan herkes tarafından yapılmalıdır.
Diyette sıklıkla yapılan hatalar hangileri?
Ekmek grubu olan karbonhidrattan tamamen uzak kalmak yapılan en büyük hatalardan biridir. Bunun sonucunda birçok kişide kilo verdim sanılırken aslında kas kaybının oluştuğu görülmüştür.
Danışanlarınız arasında kilo vermek isteyen, size gelmeden önce defalarca farklı diyetler denemesine rağmen kendine hâkim olamadığı için başarısız olanları nasıl motive ediyorsunuz,nasıl bir beslenme öneriyorsunuz?
‘’Kendini tek günde bu bedenin içinde bulmadın. Tek günde de bu bedenin içinde çıkamazsın. Her başarı için mutlaka azmetmek ve çabalamak gerekiyor. Küçük küçük hedefler belirlenerek mutlaka istenilen hedefe ulaşılır’’ diyorum.
Hep kilo vermek isteyenlerden bahsediyoruz, bir de kilo almak isteyenler ve genellikle hüsrana uğrayanlar var. Kilo alamayanlar için genel olarak ne tavsiye ediyorsunuz?
Herkes kilo verememekten yakınır ama asıl zor olan kilo alamamaktır. Kilo alamayanların mutlaka detaylı kan değerlerine baktırıp kapsamlı bir programla sağlıklı beslenme yolculuğuna başlaması gerekir.
Gıda takviyelerine (Vitamin, mineral gibi) bakış açısı nasıl? Kullanılmalı mı?
Gıda takviyeleri eğer gerekliyse mutlaka alınmalıdır. Ama sağlıklı beslenerek bunu karşılamak mümkünse eğer tabi ki ilk yapılması gereken şey bunu doğal besinlerden karşılamaktır.
Sağlıklı bir büyüme ve gelişme süreci için çocukların nasıl beslenmesi gerekir?
Çocuklar 3 temel besin ögesi olan protein, karbonhidrat ve yağ grubundan dengeli şekilde belirli oranlarda mutlaka alması gereken enerjiyi almalıdır.
Buğday ve çeşitleri besin değeri açısından zengin bir tahıl. Beslenmesinde buğday ve çeşitlerine yer veremeyen çölyak hastaları, buğdayın içerdiği protein ve vitamini hangi gıdaları tüketerek dengeleyebilir?
Pirinç, mısır, soya ya da patates gluten içermediğinden çölyak hastaları tarafından rahatlıkla tüketilebilir.
Okurlarımıza vereceğiniz bir mesajınız var mı?
Ne olursa olsun sağlıklı beslenerek pek çok hastalığın önüne geçebilme gücüne sahibiz. Yeter ki bunu yaşam standardı haline getirebilelim. Ve değişim için ‘’ YARIN DEĞİL, TAM ŞU AN HAREKET ET’’ çünkü en çok sen değerlisin.