?>

Yıldırım’dan Yerel Yönetimlere Sert Eleştiri

Yerel yönetimlerin küçük esnaf ve inşaat sektörüne verdiği zararların boyutlarını gözler önüne seren Yıldırım, Suriyeli meselesinin bir an önce çözülmesi gerektiğini vurguladı. Yıldırım, kayıtlı Suriyeli işletmeler ve çalışanların sayısını dile getirerek, kayıt dışı ekonominin boyutlarını ve bu durumun şehrin ticari dengesine olan olumsuz etkilerini açıkladı.

Gündem - 5 ay önce

13 yıllık misafirliğin artık sona ermesi gerektiğini belirten Yıldırım, Suriyelilerin kayıt dışı faaliyetlerinin yerel ekonomide haksız rekabete yol açtığını ve bu durumun sürdürülemez olduğunu ifade etti. Gaziantep’in konut ihtiyacının büyüdüğünü ve yüksek enflasyonun tüm vatandaşları derinden etkilediğini dile getiren Yıldırım, yerel yönetimlere ve tüm Gazianteplilere sorumlu davranma çağrısında bulundu.

Yerel yönetimlerin küçük esnaf, inşaat sektörü ve kente verdiği zararlarının boyutlarını anlatan Yıldırım, Suriyeli meselesinin bir an önce çözülmesi çağrısı yaptı. Vergisini veren, istihdam yaratan Suriyelilere söyleyecek sözlerinin olmadığını belirten Yıldırım, “Bugün  Gaziantep’te faaliyet gösteren kayıtlı Suriye işletme sayısı odamız, sanayiler odası, esnaf odalarına kayıtlı olmak üzere toplam 6 bin 300 kişidir. Kayıtlı Suriye istihdamı ise 12 bin kişidir. Bu sayılar bile şehrimizdeki Suriye nüfusunun kayıt dışı boyutunu gözler önüne sermeye yetiyor. Yani yaklaşık 20 bin kişi 5 ile çarpsanız 120 bin kişi, 6 ile çarpsanız 140 bin kişi.  470 bin insan varken geri kalan 300 bin kişi bu şehirde neyle geçiniyor neyle barınıyor yaşamını ne ile idare ediyor” diye sordu. 

 MİSAFİRLİK 13 YILLIK OLMAZ

Sorunların tetikleyicilerinden birinin de 13 yıldır şehirde bulunan koruma altındaki Suriyeliler olduğunu anlatan Yıldırım, “Hepimiz de biliyoruz ki 13 yıllık misafirlik olmaz. Kayıt dışı nedeniyle ticari faaliyetlerin yarattığı haksız rekabet, kimi sektörlerde elde ettikleri sürümler işletmelerimizi iç ve dış pazar kayıpları, kiralar başta olmaz üzere genel fiyat seviyesinde sosyal kültürel yapımız olan olumsuz etkileri ne yazık ki her geçen gün artan bir oranda hissediyoruz. Bugün  Gaziantep’te faaliyet gösteren kayıtlı Suriye işletme sayısı 6 bin 300 kişidir. Kayıtlı Suriye istihdamı ise 12 bin kişidir. Bu sayılar bile şehrimizdeki Suriye  nüfusu kayıt dışı boyutunu gözler önüne sermeye yetiyor. Yani yaklaşık 20 bin kişi 5 ile çarpsanız 120 bin kişi 6 ile çarpsanız 140 bin kişi, 470 bin insan varken geri kalan 300 bin kişi bu şehirde neyle geçiniyor neyle barınıyor yaşamını ne ile idare ediyor. Bu sayılar bile şehrimizdeki Suriyeli nüfusu düşününce kayıt dışılığın boyutunu gözler önüne sermeye yeter. Bu durumun Türk işletmeler açısından yarattığı haksız rekabeti hepiniz tahmin edebilirsiniz.  Bütün bunlar olayın ne kadar vahim bir boyutta olduğunu en büyük göstergesidir. Bizler  Gaziantep Ticaret Odası olarak 10 yıl önce bu sorunları ön görmüş ve çözüm önerilerini sunmuştuk. Yani biz bu sorunu bugün farkında olanlardan değiliz. Bu şehri bu sorununu 10 yıl önce bu olaylar başladığında göz önüne bulundurarak çözümü ve bu konudaki dikkatin sağlanması açısından odamız her türlü çalışma girişimi yapmıştır” dedi. 

SORUNU 10 YIL ÖNCESİNDEN GÖRDÜK

Oda olarak ilk günden itibaren her türlü çalışmayı yaptıklarını anlatan Yıldırım şunları söyledi: “Gaziantep Ticaret Odası olarak bu sorunları 10 yıl önce öngörmüş ve çözüm önerileri de sunmuştuk.  İlk göç dalgasının ardından meclisimiz 2013 tarihinde özel "Suriye Gündemi" ile toplanmış, bir komite oluşturmuş ve bu komite, 12 sivil toplum kuruluşu ve 3 üniversitenin de katılımıyla bir ortak akıl raporu hazırlamıştır. 2014 Şubatta “İçimizdeki Suriye“ başlıklı bu ortak akıl raporu hem kamuoyuyla hem de yetkililerle paylaşılmıştı. Gaziantep Ticaret Odası olarak bugüne kadar ekonomi - eğitim- sağlık¬ demografik yapı ve güvenlik başta olmak üzere konuyu her yönüyle değerlendirdiğimiz 6 rapor ve sayısız bilgi notu hazırladık.  Bunları başta kanun koyucular ve karar vericiler olmak üzere tüm ilgililerle, kamuoyuyla ve basın ile defalarca paylaştık, takipçisi olduk, olmaya devam ediyoruz. Raporlar, notlar hazırlamanın ötesinde yaptığımız  çalışmalarımızla da ekonomik entegrasyonun en sağlıklı şekilde olmasını desteklemeye çalışıyoruz”

 KONUT İHTİYACI ÖNEMLİ BİR SORUN

“Göç, pandemi. savaşlar derken reel sektörün 6 Şubat depremlerinin ekosisteme verdiği zararlarla da uğraştığını unutmayalım.  Tedarik zincirimiz bozuldu. Bölgede iş gücü piyasası zarar gördü. Çevre illerden göç aldık. Şehrin konut ihtiyacı daha da büyüdü. Bu süreçte İslahiye ve Nurdağı ilçeleri dışında  Gaziantep reel sektörü devlet desteği de alamadı. Tüm bunların üzerine yüksek enflasyonla ve mevcut ekonomik olumsuzluklar eklendi.  Enflasyonist baskının herkesi derinden etkilediğini biliyoruz. Tüm vatandaşlarımızın alım gücü düştü, ülkede gelir dağılımı bozuldu. İşletmelerimizin ise girdi maliyetleri oldukça yükseldi. Enflasyon ile mücadele için uygulanan sıkı para politikası da girdi maliyetleri yönetmemiz için ihtiyaç duyduğumuz finansman maliyeti artırırken erişimini ise neredeyse yok etti”

KENDİ MARKAMIZI DEĞERSİZLEŞTİRİYORUZ

“Biliyorsunuz  Gaziantep'te hayat pahalılığına ilişkin tartışmalar daha çok baklava üzerinde yapılıyor. Gazi şehrimizin simgelerinden baklava her zaman pahalı yiyecekler kategorisinde yer almıştır. Ancak baklava fiyatlarındaki artış kadar,baklavanın maliyetlerinin de konuşulması gerekir. Yüzde 10 KDV artışı ve fıstık fiyatlarındaki spekülatif artışları da görmezden gelemeyiz. El emeği ile yapılan bu özel tatlının diğer tüm sektörlerde olduğu gibi maliyetlerindeki fahiş artış göz ardı edilerek eleştirilmesi kentimizin en önemli markasını kendi kendimize değersizleştirmekten başka bir şey değildir”

“Gerçek şu ki; başta siyasiler olmak üzere tüm Gaziantepliler şehir dışına baklava götürdüklerinde, bugün şikayet ettikleri baklavacıları tercih etmektedirler. Binlerce kişiye ekmek kapısı olan ve şehrin en bilinen markası üzerinden yapılan bu tartışmaları kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Bununla birlikte; Gastronomide pahalılıktan bahsederken. konut fiyatlarındaki önlenemez yükselişi de konuşmamız bu sorunun da kökenine inmemiz gerekmektedir.

KONUT FİYATLARI  ÇOK YÜKSEK

“Gaziantep, ülkemizde konut fiyatları ve kiraların en yüksek olduğu iller arasında yer almaktadır. Bunun ana nedeni ise yüksek arsa maliyetleridir.  Buradan yerel yönetimlerimize çağrıda bulunmak istiyoruz: Vatandaşlarımızın daha ucuz konutlarda oturması için arazileri imara açarken yasal oranın dışına çıkmayın, vatandaştan bağış talep etmeyin. Kanun neyi emrediyorsa onu uygulayın, hakkınız olanı alın. Bu uygulama. konuttaki arsa maliyetini aşağıya çekecek ve bu da doğrudan konut ve kira fiyatlarını ciddi oranda düşürerek  Gaziantep'in barınma sorununa önemli bir çözüm sunacaktır.

KAYIT DIŞI SURİYELİLER GİTMELİ

“İşletmelerimizin sunduğu mal ve hizmet fiyatlarını yargılarken konuyu; Artık misafirliklerinin son bulması gereken Suriyeliler, Deprem yaraları, Yüksek maliyetler, Finansmana erişim problemleri gibi tüm yönleri dikkate alarak bütüncül değerlendirmek gerek. Biz iş dünyası olarak fırsatçılık yapan hiçbir işletmeyi savunmuyoruz. Bizim için tacir, tüccar basiretli ticaret yapan iş erbaplarıdır. Kamunun; üreticimizin, çiftçimizin, zaten kayıt dışı Suriyeli işletmelerden dolayı eşit şartlarda ticaret yapamayan esnafımızın karşısına haksız rekabet oluşturacak şartlarda gelmemesini sorunun kökten çözümü için çalışmalarını bekliyoruz. İktidar ve muhalefet fark etmeksizin herkesi sorumlu ve duyarlı davranmaya davet ediyoruz. Ülkemizde olduğu gibi  Gaziantep'te de hayat pahalılığının ciddi bir olduğunu gözardı etmek mümkün değil. Ancak pahalılığın sorumluluğunun özel sektöre yıkılması gerçeklikten uzak bir tutumdur. Dolayısıyla bu sorunla mücadele ederken. günü kurtaracak yaklaşımların küçük esnafa vereceği zararları da göz önünde bulundurarak konuya kapsayıcı ve bütüncül yaklaşmalıyız. Ülkemiz ciddi bir sınavdan geçerken sorunlar karşısında popülizm yapmak yerine sorunlara karşı birlikte çözüm üretmeliyiz. Pahalılık ile mücadele ederken odağımızı geçici çözümlerden pahalılığı doğuran ana sebeplere çevirmemiz gerek. Bu mücadeleyi verirken serbest piyasa ekonomisi içerisinde olduğumuz bilinciyle hareket etmeliyiz”

UCUZ LOKANTA AÇILMASI ADİL DEĞİL

Yıldırım’ın basın toplantısında en sert sözleri 40-45 TL’ye esnaf lokantası açan yerel yönetimlere yönelik oldu. Yıldırım, “Bu işin özeti şu arkadaşlar eğer ki 4 kap yemek  40-45 liraya kar bırakıyor ise, buyursun bu belediye başkanlarımız genel yöneticilerimiz kamu kurumlarımız temsilcileri kendi altlarına restoran açsınlar , 40-45 liraya satabilsinler bizde kendilerine destek olalım. Bugün iyi niyetle yapılan hamleler işletme sahiplerin kapanmasına sebep olacaktır. İşletmeler zararına mal satabilme şansları sıfırdır. Pahalılığından şikayet eden Restaurant  hiç biri 3 kap yemek 40-45 liraya satan restoran değil. Tamamı esnaf lokantadandır. Bunların bu sürecin sonunda bellerini doğrultma şansları yok”

HER BÜTÇEYE UYGUN BAKLAVA VAR

“Günümüzde en çok üzerinde spekülasyon yapılan şehrimizin coğrafi işaretli Avrupa tescilli baklavasıdır. Bugün bu şehirde 200 liraya baklava var. 300 liraya var. Piyasada 950 liraya baklava var. Herkes kendi özgün iradesiyle gidip ürün alabiliyor. Son dönemlerdeki artışın yalnızca fıstığa vaat edilmesi yanlış oldu. En iyi piyasa denetleyici sistem vatandaşın kendisidir. Ödediği rakamın karşılığını alamadığına inanıyor ise bir daha gitmez alışveriş yapmaz. Bu şehrin en büyük sorunlarından bir tanesi barınma sorunudur. Dünyanın hangi metropol kentine 1 gecede 10 bin kişiyi indirirseniz o şehir emin olun trafiği de alt yapış da barınmasıyla felç olur. Ancak son 13 yılda ilimizim yöneticileri sayesinde mümkün mertebede herhangi dişe dokunur bir olay gelmeden bu sürece gelindi.

KOMÜNİST SİSTEME Mİ GEÇTİK?

Serbest piyasa ekonomisinde piyasanın kendi fiyatını kendinin belirlediğini ifade eden Yıldırım, “Merak ediyorum, biz komünist sisteme geçtik de haberimiz mi yok? Biz artık yorulduk. Bu kentte tarım biterse, hayvancılık biterse, üretim biterse, bu kent biter. Artık herkes bunu bilsin ve ona uygun davransın. Daha net söylüyorum. Herkes kendi işini yapsın” diye konuştu.

BELEDİYELER BAĞIŞ ALMAMALI 

Belediyelere imara açılan arazilerden alınan DOP payını düşürmeleri tavsiyesinde de bulunan Yıldırım, “Bu kentin en önemli sorunlarından birisi barınmadır. Bu sorunu çözmek için yerel yönetimlere çağrıda bulunuyorum. Vatandaştan imara açılan arazi karşılığında aldığınız DOP payını, yasal sınırın dışında almayın. Yasa yüzde 45’e kadar alabilirsin diyor ama, bizim belediyelerimiz yüzde 65’e kadar DOP payı alıyorlar. Arsa maliyeti yükselince, bu da konut fiyatına doğrudan yansıyor. Sonra da herkes konutların pahalılığından şikayet ediyor. Çözüm belli. Belediyeler yasal sınırın dışında bağış almasınlar, görün bakalım konut fiyatları nasıl düşüyor. Serbest sektör kamuya var neden özel sektöre yok. Konut sorununu çözelim. Herkes kendi işini doğru bir şekilde yapmalı. Bakın ileride Seçim zamanında kapısını çalacağımız esnaf olamayabilir”

FISTIKTA NEDEN DESTEKLEME ALAMIYORUZ?

“Fıstık ile ilgili spekülasyonların çiftçiye hiç faydası olmadı. Komisyoncuya faydası yok. Bunda spekülatörler para kazandı. Önerimiz 13 yıldır destek verilmesi için her yıl başta  Gaziantep Ticaret borsası olmak üzere hepimiz çağrı yapıyoruz. Kayıt altına giren fıstık dolasıyla da devletin kazancı var karı var. Buradan iktidar ve muhalefet milletvekiline çağrımız fındığa olan desteklemenin aysını  Gaziantep’e de istiyoruz.  Biz bugüne kadar kendi göbeğimizi kendimiz kestik. Biz yorulduk. Bu şehirde hayvancılık ve tarım biterse üretim biterse bu gemi batar. Bu şehir aşağıya çekilmemesi lazım. Bayram süresince gördük yeter. Herkes kendi sorumluluğunu yerine getirmeli. Yükü hepimiz paylaşmalıyız”

 

Haftanın Öne Çıkanları

Mehmet Yılmaz'dan AK Parti Genel Merkez Yetkililerine Eleştiri

2024-06-25 18:47 - Gündem

Yıldırım’dan Yerel Yönetimlere Sert Eleştiri

2024-06-27 23:42 - Gündem

AK Parti Gaziantep İl Başkanlığı İçin Yeni İsim Belirlendi

2024-06-24 22:55 - Gündem

Liderliği Tescillendi Dr. Beril Özlem Leylek Yeniden GAGİKAD Başkanı

2024-06-25 09:32 - Özel Haber

OTİZMİN SINIRLARINI AŞIYORUZ

2024-06-25 22:11 - Röportajlar

Akakçe ile Alışverişte Akıllı Adımlar

2024-06-22 23:38 - Genel

İlgili Haberler

Cuma Kerkez’den TBMM’ye Çağrı: Sağlık Çalışanlarının Emeği Göz Ardı Edilmesin

14:50 - Gündem

Melih Meriç: 'AKP Seçim Vaadini Unuttu'

15:59 - Gündem

Güler: Algı Operasyonları Hizmet Azmimizi Kıramaz"

15:48 - Gündem

İbrahimli'de Bir Yapı Firmasına silahlı saldırı düzenlendi

15:38 - Gündem

Büyükşehir Belediyesi’nden Sınava Hazırlanan Öğrencilere Destek Eli

00:11 - Gündem

Günün Manşetleri

Emniyetten Huzur Operasyonu

16:01 - Yaşam

"Açlık Sınırı 19.830 TL, Maaşlar 12.500 TL!"

14:46 - Ekonomi

Eğitim İçin El Ele: Şahinbey Lions’un Alışveriş Şenliği Başladı

09:35 - Özel Haber

Hakimiyet Gazetesi, Yeniden Refah Kadın Kollarını Ağırladı

08:58 - Özel Haber

Nar Çiçekleri Derneği İlk Genel Kurulunu Gerçekleştirdi

15:04 - Özel Haber