Bakırcılık ve yemenicilik başta olmak üzere yok olmaya yüz tutmuş mesleklere yönelik hükümet tarafından atılan adımlar en çok bu meslek dalında yer alan esnaf temsilcilerini mutlu ediyor. Ara eleman sorununun yaşandığı bu meslek dallarında hükümetin ortaya koyduğu destekleme çalışmaları neticesini vermeye başladı.
ESNAF TEMSİLCİLERİ UYGULAMADAN MEMNUN
Gaziantepli yemenici ustaları Fadime Canan ile Ali Kıratlı, yok olmaya yüz tutmuş meslek dallarına yönelik atılan adımlardan dolayı oldukça mutlu olduklarını kaydederek, “Bundan 3-5 yıl öncesinde kadar yemenizilik başta olmak üzere el emeğiyle icra edilen birçok meslek dalının yüzüne bakan yoktu. Hükümetimizin attığı adımlar sayesinde bugün yemenici, bakırcı ustası olabilmek için insanlar düzenlenen meslek edindirme kurslarına katılmaya başladılar. Bu uygulamalar sayesinde Gaziantep’te el emeği olan meslek dallarında ki canlılık arttı. Gaziantep’e gelen yerli ve yabancı turistlerin önemli bölümü yemeni, bakır eşya veya benzeri süs eşyalarından almadan kentten ayrılmıyorlar. Bu durumda ise kazanan esnafımız yani bizler ve en önemlisi kentimiz oluyor” diye konuştular.
KREDİ ALAN ESNAFIN SAYISINDA ÖNEMLİ ARTIŞ VAR
Esnaf ve sanatkarların finansman sorununu çözmek için hükümetin destekleri artıyor. Özellikle KOBİ’lerin yapısını güçlendirmek amaçlı destek ve kredi teşvikleri önem kazanıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, kooperatifler aracılığıyla 2017 yılında esnaf ve sanatkara kullandırılan toplam kredi miktarının, geçen yıllardan devirler hariç 13 milyar liraya ulaştığını belirterek, “2002’de 153 milyon lira olan toplam kredi hacmi 85 katına çıktı” dedi. Tüfenkci, açıklamasında, esnaf ve sanatkarların finansman ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Türkiye Halk Bankası tarafından 2017’de kullandırılan kredilerde uygulanan faiz indirim oranlarının 2016 sonunda Bakanlar Kurulu kararıyla belirlendiğini anımsattı.
KAYBOLAN MESLEĞE 0 FAİZLİ KREDİ
Bu kapsamda, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) kefaletiyle veya doğrudan Türkiye Halk Bankasınca, bankacılık ve kredi mevzuatı çerçevesinde faizsiz veya yüzde 50 faiz indirimli, 5 yıla kadar uzun vadeli kredi imkanı sağlandığını vurgulayan Tüfenkci, şöyle konuştu:“2017 sonu itibarıyla kredi kullanan esnaf ve sanatkar sayısı 447 bin 854, kredi bakiyesi ise 23,7 milyar lira oldu. Kaybolmaya yüz tutan meslekler kapsamında sıfır faizli kredi kullanan esnaf ve sanatkar sayısı 161, kullandırım tutarı 4,6 milyon lira, usta girişimci kredisi kullananların sayısı 180, kullandırım tutarı 7,4 milyon lira, 30 bin liraya kadar faizsiz kredi kullananların sayısı 48 bin 768, kullandırım tutarı 1,3 milyar lira, 100 bin liraya kadar genç girişimci kredisi kullananların sayısı 23, kullandırım tutarı 1,2 milyon lira, 50 bin liralık TESKOMB faiz destekli kredi kullananların sayısı 366, kullandırım tutarı 17,7 milyon lira olarak gerçekleşti”
DAHA ÖNCEKİ YILLARDA ÇOK SAYIDA MESLEK DALINA DESTEKLEME GELMİŞTİ
Ak Parti iktidarının yok olmaya yüz tutmuş meslek dallarının yeniden canlandırılmasına yönelik attığı adımlar ilk olarak geçtiğimiz yıllarda kendisini göstermişti. Yapılan açıklamalarda, “Esnaf ve sanatkarlarımızın beklentileri sonrasında Sayın Başbakanımız tarafından müjdelenen uygulamalar Bakanlar Kurulu kararı ile hayata geçti. Böylece el dokumacılığı, bakır işletmeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bu işlere benzerlik gösterdikleri Maliye Bakanlığı tarafından kabul edilen geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyetini sürdüren esnaf ve sanatkara pozitif ayrımcılık yapılacak” denilmişti. İşte son 5 yıldır hükümetin attığı adımlar sayesinde yok olmaya yüz tutmuş çok sayıda meslek dalında canlanma görüldü.