?>

"Zihinleri değiştiren isim"

Röportajlar - 9 yıl önce

Şehirde “Kadından siyasetçi olmaz” anlayışı bundan 12 yıl önce onunla değişti. Özel sektörde iş yaşamının ardından siyasete giren ve başarılarıyla siyasette zirve yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, sadece kentte değil Türkiye’de kadın siyasetçilerin ne kadar başarılı olabileceğini kanıtladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın uzun yıllar hep yakınında olan ve kendisine duyulan güveni boşa çıkartmayan Fatma Şahin ile 30 Mart’ın sonrasına ilişkin atacağı adımları konuştuk. Siyasete ilk adım attığı günden bu yana en büyük desteği eşi ve ailesinden aldığını anlatan Şahin, milletvekilliği, bakanlık ve şimdide kadınların belediye başkanlığı görevinde ne kadar başarılı olabileceğinin sınavını verecek.

3 çocuk projesinin doğru olduğuna inanıyorum. Toplum yaşlanıyor, genç nesil hep olmalı. Bu nedenle 3 çocuk projesini hep destekledim ama ben uygulayamadım. Tabi 12 yıl çok yoğun geçti. Ama ailem ve yakın çevrem beni attığım her adımda sonuna kadar destekledi.

B. ÖNER: 12 yıl önceye dönmek istiyorum. Siyasette yeni bir yüz ve 7. sıra milletvekili adaylığı… Bizlere o dönemi ve siyasi yaşamınızı anlatır mısınız?

F. ŞAHİN: “15 yıllık özel sektör hayatımdan sonra çok hızlı bir şekilde siyasi yaşamım başladı. O dönem parlamento seçimleri 10 ay gibi kısa bir süre içerisinde gerçekleştirilecekti. Eşimle birlikte Ak Parti kurucu üye olarak siyasete başladım. O sırada 2001 krizi vardı. Bizim şirketimiz ülkenin en büyük şirketlerinden olmasına rağmen gerekli önlemlerimizi almıştık. İşte o dönem siyasi ve ekonomik istikrarın ne kadar önemli olduğunu gördük. Bu sırada erken seçim kararı alındı. Başbakanımız oluşturulacak milletvekili listelerinde kadın adayların olması gerektiğini dile getiriyordu. Mevcut yönetimde tek kadın üye bendim. Milletvekili aday sıralaması belirlenirken gerekli olan mülakatlardan geçtik ve kendimizi birden sıralamada bulduk. Tabi yine o dönem Ak Parti’nin ne kadar güçlü olduğunu kimse bilmiyor. Siyasi kulislerde Gaziantep’ten 3 veya 4 milletvekili çıkartılır diye düşünülüyor. Gaziantep eski Milletvekillerinden ve bakanlarımızdan Kürşat Tüzmen’le birlikte başlattığımız seçim çalışmaları olağanüstü şekilde başarılı geçti. Çok büyük gayret gösterildi. Hatta bana 7. sıra olmam sebebiyle seçilemeyeceğimi söyleyenler oldu. Ama ben onlara en azından çorbada tuzumuz bulunsun seçilip seçilmemek önemli değil dedim. Seçimden bir gün önce eşimle konuştuğumda seçimlere ilişkin büyük heyecan yaşadığımızı anladık. Bunlar yaşandı ve seçim günü büyük bir başarıya imza atarak milletvekili olduk. Çevremdeki dostlarım bile siyasette bu kadar hızlı bir şekilde yükselmemi beklemiyorlardı. Ama bizler doğru zamanlarda doğru yerlerde durmayı bildik. Benim iş hayatımdan siyasi hayata atılmam ve hızlı yükselmem önemli bir olaydır. Tabi milletvekili seçildikten sonra biraz acemiliğimiz oldu. Çünkü milletvekilliği nedir, parlamentoda neler yapılır bunları zamanla öğrendik. O döneme ilişkin bir anım ise keşke dedim siyasal bilgiler mezunu olsam, diye kendi kendime çok söylendim. Sonra sürece takip edip çalışmaya başlayınca aslında sosyal anlamda insanların sorunlarıyla ilgilenme sevmek, öğrenmeye çalışmak, iş yapmaya çalışmak. Ben zaten 2 yılın sonunda köylere gitmeye başladı, susuz, doktorsuz köy varsa bizler Ankara’da gerekli girişimlerde bulunarak sorunlara çözüm bulmaya çalıştık. Sorunu çözemediğimiz anlarda oldu. Bu tür durumlarda vatandaşlarımıza geri dönerek sorunun neden çözülemediğini anlattık. Çalışma sistemim oturunca siyasetin, milletvekilliğinin bana uyduğunu anladım. İnsanlara hizmet edebilmek çok güzel bir duygu.”

B. ÖNER: Ankara’da önemli görevlere kısa süre içerisinde getirildiniz. Bu da başarılarınızdan kaynaklanıyor. Bakanlık döneminiz en önemli görevlerden bir tanesi. Bize o dönemi anlatır mısınız?

F. ŞAHİN: “Başbakanımızın bir süre sonra Ak Parti Kadın Kolları Genel Başkanlığı için milletvekilleri arasında tercih yapması, kadın kollarının sadece rutin çalışmalarla değil, onların siyasi bilgilenmeleri açısından da başarı elde edebilmeleri için beni genel başkanlığa atadı. Başbakanımızla 4 yıl MYK’da çalıştım ve benim neler yapabileceğimi gördü ardından ise beni kabineye aldı. Bütün dezavantajlı gurupların yer aldığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gibi zor bir görevi 2,5 yıl boyunca başarılı bir şekilde yaptım ve tamamladım. Zor durumda olan kadınlar, çocuklar, dullar, engelliler, yoksul ailelerimiz, sokakta çalışmak zorunda kalan çocuklarımız yani toplumda ne kadar risk gurubu varsa tamamı kurucu bakanlığını yaptığım Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çatısı altında birleşmişti. Tabi bu gurupların yanı sıra şehit aileleri ve gazilerimizin de tüm sorunlarıyla 2,5 yıl boyunca ilgilenmeye çalıştım. O dönem Kahramanmaraş Valimizle yaptığımız bir görüşmede kendisi bana, “Sayın bakanım sizin döneminizde bakanlık tamamen yatırım bakanlığına dönüştü” demişti. Bakanlığım döneminde kadınlara pozitif ayrımcılık yaratan adımların yanı sıra ülke geneline yurtlar ve benzeri yatırımlar gerçekleştirildi. Sadece Gaziantep’imiz değil tüm bölgemizde yatırımlar benim dönemimde oldukça arttı. Bakanlığımızın kaynaklarını doğru zamanlarda doğru işler için kullandık. 140 milyon liralık yatırıma imza attık. Çok önemli yasal çalışmalar yaptık. Mesela şehit ve gazi yakınları için çıkarttığımız yasa oldukça önemli idi. Bakanlığımın ardından beni arayan kişiler oldu. Bana yaptıklarımızdan dolayı teşekkürlerini ileten kişilerle halen karşılaşıyoruz. Ülkemizi ve kentimizi uluslar arası platformlarda da oldukça iyi anlattık. Ve bugün benim açımdan 12 yıl dolu dolu geçti. Tabi bu sürede yanlışlarımda olabilir sonuçta ben bir insanım. Güzelliklerin yanında yanlışlarımda olmuş olabilir. Kendi kapasitemi sonuna kadar kullanarak eksikliklerim varsa düzeltmeye çalıştım. Benim 12 yıl süreyi bu şekilde özetleyebiliyorum. Ben empatiyle Ankara sürecini çok güzel geçirdim. Ankara’da bizim söylediğimiz veya ilettiğimiz her sorun anında dinleniliyordu. Bu bizim adıma oldukça önemli bir güven duygusu. Bu güven şehre olan güven. İnşallah Gaziantep Büyükşehir Belediye başkanlığı görevini de aynı şekilde başarılı bir şekilde sürdüreceğim.”

B. ÖNER: Kadından siyasetçi olur mu? Sözleriyle sıkça karşılaştınız mı?

F. ŞAHİN: Şimdi Büyükşehir Belediye başkanlığı da bir ilk. Gaziantep’te ilk kadın milletvekili ardından bakanlık ve şimdi belediye başkanlığı görevi. Belediyecilik ilk baktığında çok erkek işi görülüyor. Toplum algısında belediyecilik işi halen erkek işi olarak algılanıyor. Bizim 12 yıllık milletvekili sürecinin ardından kadın olarak belediye başkanlığı görevine getirilmemde siyasette kadınların ne kadar başarılı olduğunun göstergesi. İşte bu anlamda da toplumda zihinsel algı değişiyor. Artık insanlar diline, dinine, ırkına göre değil iş yapabilirliği konusunda görüş alış verişinde bulunuyorlar. Aslında ileri demokrasi anlayışı da zihinlerde yaşanan değişimlerin bir göstergesi oluyor. İnsan odaklı hizmet noktasında kadınlarında başarılı olacağına inanıyorum. Hizmet anlayışında kadından milletvekili mi olur? Belediye başkanımı olur? Soruları artık sona eriyor. Diyarbakır, Aydın ve Gaziantep Büyükşehir belediyelerini bugün kadın başkanlar yönetiyor. Çok önceleri milletvekili adaylığında “ya bu kadın nereden çıktı” diyenlerin bugün “evet oldukça başarılı” dediklerini duyuyoruz. Burada benim sorunumu kim çözüyorsa o benim milletvekilim deniliyor. İşte bu süreçlerin ardından Gaziantep’ten artık kadın milletvekili çıkar mı şekilde bir sorun kalmadı. Biz bu dönemi başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra yine dün, “kadınlar başarılı olabilir mi” diye soranlar benzer başarılı sözleri yine sarf edeceklerdir. Kadınlarında bu işi yapabileceğini en güzel şekilde göstereceğim. O nedenle hep dua ediyorum, Allahım beni mahçup etme diye. İnşallah başarılı olacağıma inanıyorum.”

B. ÖNER: Başbakana yakın bir isim olmak nasıl bir duygu?

F. ŞAHİN: “Başbakanımızla 12 yıl aynı kulvarda beraber çalıştık. Siyasette en önemli şey güven, yol arkadaşına güvenmek. Başbakanımız bize hep güvendi bu nedenle hep alan açıldı. Şimdi alan açılmazsa zaten başarılı olup olamayacağınızı bilemesiniz. Başbakanımızın güveni olduğu için hep önümüzü açtı. Bu nedenle 12 yılın ardından Gaziantep’e dönüp burada hizmet üretebiliyor olabilmek önemli. İyi bir mali kaynak yerelde yaratabilirseniz çok güzel projelere imza atabilirsiniz.

B. ÖNER: Büyükşehir Belediyesinin mali sıkıntısı var mı?

F. ŞAHİN: “Belediyemize ilk olarak kaynaklar yaratacağız. Bu kaynakları şehrimizin lehine çevireceğiz. En önemli örnek ise daha 3 ayda 28 kavşakta yapılan çalışmalar. Bu çalışmaları kısa sürede tamamladık. Kısa vadede olan bu çalışmaları uzun vadede daha da iyiye götüreceğiz. Çok güçlü bir makamdayım bu makamın hakkını vermek vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm yolu bulmak için göreve geldik. Şehrimiz oldukça güçlü, sanayi, kültür ve turizm şehriyiz. Mali kaynaklarımızı oluşturabilmek için tüm birimlerimizle mali disiplin başlattık. Mali kaynakların oluşması oldukça önemli, dış kaynakları ve hibeleri çok iyi kullanmaya ve doğru yönetmeyi amaçlıyoruz. İlgili bakanlıklarından mali anlamda nasıl destek alınır tamamı üzerinde çalışmalarımız sürüyor. En önemli kaynak ise iç kaynaklarımız. Biz hemen bir çalışma başlattık, Gaziantep’te kişi başına düşen milli pay Kocaeli ve İstanbul’dan daha düşük. Mesela Kocaeli’nde kişi başına düşen milli pay 700 lira iken bu şehrimizde 370 lira. Bunun nedeni ise Gaziantep’ten yapılan ihracatın gümrüklemesi Mersin’den yapılıyor. Dolayısıyla bizim merkezi hükümetten gelen paranın yarısı Mersin Büyükşehir Belediyesine gidiyor. Çünkü ihraç ürünlerimizin paketlenmesi ve gümrüklenmesi bu ilden yapılıyor. Bizler bu sistemin değişmesi için öncelikle Ankara’da Büyükşehirler yasası çerçevesinde milli gelirden payımıza düşenin tamamını alabilmek için girişimlerde bulunuyoruz. Başbakan yardımcımıza ve Maliye Bakanımıza durumu bildirdik. Diğer yandan ise şehrimizde STK’larla yaptığımız toplantıda milli gelirden bize düşen payın tamamını alabilmek için yapılması gerekenleri konuştuk. Şehirde gümrükleme nasıl yapabiliriz bunları konuştuk. Gümrük Bölge Müdürüyle de bu konuyu görüşerek kentimizde gümrükleme işleminin bir an önce nasıl başlatabiliriz sorusuna cevap aradık. Bunun getirisi şayet uygulamaya başlarsa şehrimize 250 milyon lira her yıl bir kaynak aktarılacak. Hazine mülki olan yerleri kentsel dönüşüm alanlarına dönüştürerek hem yoksul vatandaşlarımıza konut yapmak, diğer yandan ise belediyemize ek gelir elde etmeyi düşünüyoruz. Kendi öz kaynaklarımız oldukça fazla. Mesele bu kaynakları nasıl kullanabiliriz bunun üzerine çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Mali olarak önümüzdeki günlerde oldukça güçleneceğiz.”

B. ÖNER: Kent Konseyi’nde yürütme üzerine çalışıyorsunuz. Mehmet Aslan’ın konsey başkanlığına seçileceği doğru mu?

F. ŞAHİN: “Biz Mehmet Aslan başkanımla konuştuk, başkanımız biliyorsunuz 22 yıllık Gaziantep Ticaret Odası başkanlığı tecrübesi var. Şehri tanıyor, şehrin dinamiklerini biliyor, katılımcı bir belediye olacaksak bizim her kesimden oluşan bir Kent Konseyine ihtiyacımız var. Bu nedenle oluşacak olan Kent Konseyi’ne Mehmet Aslan başkanımızı seçmek istiyoruz. Sayın başkanımıza söyledik oda bize memnuniyetle bu görevi üstleneceğini söyledi. Kısa bir süre içerisinde Kent Konseyimizin yürütmesi oluşacak ve çalışmalarına başlayacak. Başkanımız Mehmet Aslan konusunda bir sıkıntı yok. Alt yapı çalışmalarını birlikte yürütüyoruz. Biz milletvekili görevinde de başkanımızla çok başarılı çalışmalara imza attık.”

B. ÖNER: Parti içerisinde dünden bu güne adaylıklarınız konusunda aykırı ses oldu mu?

F. ŞAHİN: “Bizim partimizin şöyle bir şeyi var, parti içi dinamiklerimiz çok iyi çalışır. Biz çoğunluğun ne dediğine bakar ve ona göre karar alır ve uygularız. Bu Ankara’da da böyle. Tabi aykırı sesler çıkabilir. Aykırı bilgiler olacak şehir için hangisi doğruysa o bulunur ve uygulanır. Çok temiz bir seçim kampanyası geçirdik. Kimse dedikodu yapmadı ve başarılı bir şekilde seçimi tamamladık. Kenetlendik ve bir takım olduk. Biz herkesle çok iyiyiz. Seçim sona erdi. Şu an ilçe belediyelerimizle çok iyiyiz. Başkanlarımızla fikir alış verişinde bulunuyoruz. Onlara ben şehrin menfaati neyse Büyükşehir belediye meclisine getirmelerini istiyoruz. Ben bakanlık yaptım ama belediyecilik uzmanlık işi. Bu nedenle hangi bölgede bir sorun varsa hemen bölgenin belediye başkanımızı arayarak fikir alıyoruz. Bundan dolayı da kesinlikle rahatsız olmuyorum.”

Haftanın Öne Çıkanları

Binevler’in kanayan yarası: "Tedaş"

2015-09-16 13:02 - Bizim Mahalle

“Kozmopolit mahalle”

2015-09-16 10:35 - Bizim Mahalle

"Aileler mağdur ediliyor"

2015-09-16 11:04 - Bizim Mahalle

"Verilen sözler tutulmalı"

2015-09-16 12:52 - Bizim Mahalle

“Vatandaşın canı tehlikede”

2015-09-16 11:46 - Bizim Mahalle

Kıvılcım Nihal Mert : BAŞARI

2015-09-16 19:58 - Röportajlar

"Mahalleli enkazdan rahatsız"

2015-09-16 12:38 - Bizim Mahalle

Dünyaya açılan marka

2015-09-15 11:03 - Ekonomi

“Halkla aramıza perde koymadık”

2015-09-16 19:12 - Röportajlar

Besni'den Gaziantep'e bir başarı hihayesi

2015-09-16 20:06 - Röportajlar

İlgili Haberler

GÜVENLE ZAYIFLAMA VE SAĞLIKLI BESLENMENİN DOĞRU ADRESİ

22:59 - Röportajlar

OTİZMİN SINIRLARINI AŞIYORUZ

22:11 - Röportajlar

''ZAYIFLAMANIN TADI HİÇBİR YEMEKTE YOKTUR''

15:29 - Röportajlar

“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”

03:38 - Röportajlar

LEZZETLERİMİZİ UNUTAMAYACAKSINIZ

22:36 - Röportajlar

Günün Manşetleri

Emniyetten Huzur Operasyonu

16:01 - Yaşam

"Açlık Sınırı 19.830 TL, Maaşlar 12.500 TL!"

14:46 - Ekonomi

Eğitim İçin El Ele: Şahinbey Lions’un Alışveriş Şenliği Başladı

09:35 - Özel Haber

Hakimiyet Gazetesi, Yeniden Refah Kadın Kollarını Ağırladı

08:58 - Özel Haber

Nar Çiçekleri Derneği İlk Genel Kurulunu Gerçekleştirdi

15:04 - Özel Haber