“Rehavet felaketi getirir” sözünü ne yazık ki milletçe duyarsızlığımız yüzünden korona döneminde sıkça yaşamaktayız.Korona vakaları ilk ortaya çıktığında marketlere hücum edip çikolata dahi stoklamaya çalışırken zamanla ne maske ne de mesafede kuralsızlıklar yaşanmaya başladı.Üstelik vakalar geçen yıla oranla daha yükselip ölüm vakaları daha fazla artarken..
Aşı ile ilgili ne kadar olumlu çalışmalar yapılsa da muhalif denilen kesimler yüzünden toplumun kafaları karıştırılarak aşılama seviyesinde halen istediğimiz verileri yakalayamadık.
Geçen yıl mecburiyetten milli eğitim ve yüksek öğrenim kurumları kapanma kararı alıp eğitime online devam edilmesi kararı almıştı.Ama bu süreçte eğitimde yaşanan ciddi sıkıntılar yüzünden bu dönem yüz yüze eğitimde devam kararı alındı.Zaten geçen yılın kayıpları,sancıları da okullar açıldığında kendini göstermeye başladı.Okuma yazmalar unutulmuş,matematik zayıflamış..en önemlisi de eğitim disiplini kaybolmuş…
Hızla artan vakalar yüzünde belki daha küçük ve savunmasız olmaları bakımından milli eğitim öğrencileri için tekrar bir kapanma,online eğitime geçiş yolda görünse de bin bir zorluklarla yurtlara evlere fahiş kira bedelleri ödemek zorunda kalan üniversitelilerde online eğitime geçme durumu öngörüldüğünde bir yıllık sözleşme yaptıkları kira sözleşmelerinin akıbeti ne olacak?
Kiralık ev kıtlığı ev sahiplerinin iştahını kabarttı.Kümes gibi evlerine lüks daire fiyatları biçerek fırsatçılığın kitabını yazdılar.Talep arttıkça iştahlarda bir o kadar kabardı.Dişinden tırnağından arttırarak her şeye rağmen evlatları için fahiş ücretli evler kiralayan velileri şimdi derin bir endişe almaya başladı.Çünkü alınan duyumlar, bazı üniversitelin online eğitime geçmeye çalışmaları şeklinde.Düşünün diş hekimliği gibi tamamen pratiğe dayalı eğitimde halen online eğitime devam kararı alınması da görüldüğünde bunu diğerlerinin takip etmeyeceğine kim garanti verebilir?
Bin bir zorluklarla kiralanan evler,olası bir online eğitime geçişte boşaltılmak zorunda kalınacağından bir yıllık yapılan kira sözleşmelerinin akıbeti ne olacak? Hiçbir ev sahibi de “ Bu zaten öğrenci,mecbur kiralamıştı.Okul olamayınca niye otursun..”diyerek sözleşmeyi fesih etmeye yanaşmaz.Paşa paşa boş eve kira almaya devam eder.Hele birde aidat ödemeleri varsa hiç oralı olmaz.Arada belki vicdan sahipleri de çıkacak olsa da geneli büyük bir sıkıntı bekliyor.Bunun için acil olarak kanunda kira sözleşmeleri için “olağan üstü durumlar göz önüne alınarak..”diye ek bir madde eklenerek kiracı öğrenciyi mağdur etmeme adına bir girişim mutlaka yapılır.
Umarız herkesler biran önce aşılamasını bitirir ve kurallara uymaya devam ederek toplumsal felaketin üstesinden gelinebilinir. Yoksa ne eğitim bir yıl daha uzaktan yapılmayı kaldırabilir!
Ne de hızla artan vakalar yüzünden mağdur olma sıkıntısıyla karşı karşıya kalan aileler bu büyük ekonomik yükü kaldırabilir!
GÜNÜN SÖZÜ
Hayat kısa, vazife ağır, fırsatlar geçicidir. Socrates
TEBESSÜM
Kiracı aylardır kira parasını ödeyemiyormuş, en nihayet ev sahibi kapıya dayanmış. Neden ödemediğini sorunca, kiracı cevap vermeden odanın köşesine birkaç parça peynir atmış, üç-dört fare birden deliklerinden fırlamışlar. O sırada tavandan masaya bir de balık düşmüş. Ev sahibi şaşkınlık içindeyken, kiracı şöyle cevap vermiş: “Daha evin rutubetine sıra gelmedi.”** Yıllarca ülkesinden uzak kalmış genç bir adam İran'a döndüğünde Tahran Havaalanı'ndan evine gitmek için bir taksiye biner... Yarı yolda şoföre ilk tütüncüde durmasını söyler. - Tütüncüde ne yapacaksınız beyim? diye sorar şoför. - Sigara alacağım... - Sigarayı artık camide satıyorlar beyim. - Camide mi ? Yahu cami Allah'ın evidir, oraya ibadet etmeye gidilmez mi? - Hayır beyim! İbadet etmek için artık üniversiteye gidiliyor. - Peki o zaman öğrenim nerede yapılıyor? - Öğrenim hapiste yapılıyor beyim. - Hapiste hırsızlar yok mu? - Hırsızlar artık hükümette beyim...