?>

Anlaşmalı Boşanma Nedir? Ve Şartları Nelerdir?

Av. Aziz Cihan KAÇIRAN

3 yıl önce

Anlaşmalı Boşanma Ne Demektir?

Boşanma davası ilk bakışta çilesi çok ve uzun bir dava. Evin ve çocukların durumu, nafaka, tazminat, altınlar, mal rejimi off off ! Nasıl olacak bu işler avukat bey diye kapı kapı gezen insanlarla dolu her yer. Önceleri her şey tatlı tatlı ilerlerken, boşanma aşamasına gelince dertler,çekişmeler, kavgalar acı acı oluyor. Bazen taraflar küçücük noktalarda bile kavga eder hale gelebiliyor. Hatta bazı ailelerde iş maalesef o kadar inatlaşmaya biniyor ki taraflar gerçekten istediği için değil sırf birbirine eziyet olsun diye kavga edecek şeyler buluyorlar.  Bir davamızda bu inatlaşma nedeniyle kocası eve giremesin diye kocası hakkında hiç üşenmeden yıllar boyunca her ay düzenli olarak uzaklaştırma talep edip, boşanma davasında da ben boşanmak istemiyorum diyerek yıllarca kocasının apartlarda kalmasına neden olan bir kadına rastlamıştık. Aslında kendisinin de boşanmak istediğini bilmemize rağmen tek amacı kocasından intikam almak haline geldiği için bu davranışı sergilemişti. Sonunda boşandılar ama her iki taraf da süreçten en azami şekilde yıpranarak çıktı. Peki değer mi? Kaybolan yılların geri gelmesi mümkün mü ? Buna benzer inatlaşma ve intikam alma isteği nedeniyle yıllarca süren davalarda işi rahmetli Kamel Sunal’ ın Davacı filmine döndürmenin ne anlamı var ?Bize sorarsanız gerçekten önemli hususlarda anlaşmazlık yoksa küçük meseleler yüzünden ömrünüzü heba etmeyin deriz. Evlilik bitecekse yine ılımlı bir ortamda ve yıpranmadan bitirip hayatınıza devam etmek ve yalnızca “bir” kere geldiğimiz şu dünyayı kendimize zehir etmemek en güzeli ve kârlısı. İşte burada karşımıza anlaşmalı boşanma davası çıkmakta. Anlaşmalı boşanma davası, Boşanma davalarının bir türüdür. En hızlı ve kısa sürede boşanmak istiyorsanız anlaşmalı boşanma davası açmanız gerekmektedir.Ancak tabi, anlaşmalı boşanmanın da bazı şartları mevcuttur.Taraflar boşanma konusunda verecekleri ortak bir karar ile evliliklerini sonlandırmak isteyebilirler. Bu durumda boşanma dışında, diğer tüm hususlarda ki başlıca bunlar;

    •    Nafaka,    •    Çocuk velayeti,    •    Maddi-manevi tazminat,    •    Eşyaların paylaşımı gibi anlaşma sağlarlarsa, hazırlayacakları bir anlaşma protokolü ve anlaşmalı boşanma dava dilekçesi ile mahkemeye başvurmaları gerekecektir.

Anlaşmalı boşanma evlilik birlikteliğinin tarafların ortak bir karar sonucu evliliği bitirmesi anlamına gelmektedir. Anlaşmalı boşanma davası ile her iki tarafta boşanmak ister ve boşanmanın maddi, manevi tüm yasal sonuçları konusunda anlaşırlar.

Anlaşmalı Boşanma Nasıl Yapılır?

Boşanma davaları biçim ve yöntem yönünden farklılık gösterir. Boşanma boyunca bireyler anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davası açabilirler.

Anlaşmalı boşanma nasıl yapılır? diyen bireyler bakımından anlaşmalı boşanabilmek için 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda hükmedilen “anlaşmalı boşanma şartları” yerine getirilmiş olmalıdır. Kanunun gerektirdiği anlaşmalı boşanma koşullarına sahip olmayan kişiler bakımından anlaşmalı boşanmak imkânı olmamaktadır.Açılacak olan boşanma davası taraflar için çekişmeli boşanma davası olarak açılacaktır.

Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir?

Medeni Kanunumuz ile anlaşmalı boşanma davası için bazı şartlar belirlenmiştir. Bu şartlar aşağıdaki gibidir.1-)Evliliğin anlaşmalı boşanma davası ile bitirilmek istenmesi sonucunda tarafların minimum bir yıl evlilik süreci geçirmiş olmaları gerekir. Bir yıldan daha az süren birlikteliklerde anlaşmalı boşanma davası mümkün olmamaktadır.2-)Anlaşmalı boşanmak için taraflar, maddi ve manevi tüm yasal sonuçlar üzerinde uzlaşım içerisinde olduklarını hazırlanacak olan anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde bildirmeleri gerekmektedir. Boşanma protokolü anlaşmalı boşanmaların omurgasını oluşturur. Bu sebeple büyün önem arz etmektedir.3-)Anlaşmalı boşanmalarda eşlerin davaya katılmaları mecburidir. Hakim, duruşmada tarafları bizzat dinleyecek ve protokoldeki tüm şartlar konusunda anlaşıp anlaşmadıklarını taraflara bizzat soracaktır. Hakim, tarafların ,anlaşmalı boşanma protokolü ile belirledikleri şartları onaylayıp onaylamadıklarını teyit edecektir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı boşanma davası, eşlerin en kısa zaman içerisinde boşanmalarına imkan sağlayan boşanma davasıdır. Anlaşmalı boşanma davası açılırken, yazılacak olan anlaşmalı boşanma dilekçesi ile beraber yetkili ve görevli mahkemeye başvuruda bulunmalıdırlar.

Boşanma davalarında görevli olan mahkemeler Aile Mahkemeleridir. Ancak bazı küçük Adliyelerde Aile Mahkemeleri bulunmamaktadır. Bu durumda da, Aile Mahkemesi olmayan adliyelerde boşanma davası Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılacaktır.

Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır diyen eşler için taraflar birlikte son altı ay içerisinde ikamette bulundukları bölgede yer alan Aile Mahkemesine boşanma istemiyle dava isteğinde bulunmalıdırlar.

Tarafların minimum altı aydan daha uzun bir zamandır farklı bölgelerde ikamet etmeleri halinde ise, boşanma davası davalının bulunduğu ikamet bölgesindeki mahkemede dava açılmalıdır. Ancak Anlaşmalı boşanma davasında taraflar eğer itirazda bulunmazlar ise, kendi belirleyecekleri herhangi bir Aile Mahkemelerinde de dava açabileceklerdir.

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Boşanma dilekçesi, boşanma davasının omurgasını oluşturur. Ancak anlaşmalı boşanma dilekçelerinde, taraflar evlilik birliği boyunca yaşadıkları tüm problemleri dilekçelerinde belirtmek zorunda değillerdir.

Boşanma hem maddi olarak hem de manevi olarak zorlu bir süreçtir ve bu süreçte taraflar psikolojik açıdan da ciddi biçimde etkilenebilmektedir.

Taraflar bu süreçte, doğru karar verebilmeli ve haklarının bilinci ile boşanmayı gerçekleştirmelidirler. Bu sebeple, dava açmadan önce muhakkak bir avukattan destek almaları kendileri için faydalı olacaktır.

Bu nedenle anlaşmalı boşanma dava dilekçesi hazırlarken dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır. Anlaşmalı Boşanma davası dilekçe örneği üzerinden kişilerin kendi dava dilekçelerini hazırlamak yerine profesyonel bir boşanma avukatı ile beraber bu dilekçeyi ve anlaşmalı boşanma protokolünü hazırlamaları kendilerinin faydalarına olacaktır.

İnternetten bulunabilecek olan anlaşmalı boşanma dava dilekçe örneği gelişi güzel hazırlandığı için boşanma boyunca taraflara faydadan daha çok zarar getirebilecektir. Her evlilik içerisinde boşanmayı getiren vakalar değişik olacağından her boşanma davası için de kişiye özel boşanma protokolü ve dilekçesi hazırlanması gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Yazılır?

Anlaşmalı boşanma davalarında, taraflar anlaştıkları hususları protokole dökmeleri gerekmektedir. Bu sebeple anlaşmalı boşanma davalarının olmazsa olmazlarından birisi de boşanma protokolüdür.

Anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde tarafların, eğer var ise çocuğun velayetinin kime verileceği, velayeti alamayan tarafın çocukla nasıl bir görüşme içerisinde olacağı ve ne sıklıkla görüşebileceği, evlilik içerisinde alınan malların dağılımının-paylaşımının nasıl olacağı, boşanma sonrası tazminat ve nafaka verilip verilmeyeceği verilecekse de bunun meblağının ne olacağı gibi pek çok hassas konu yer almalıdır.

Boşanma protokolü içerisinde yapılacak hatalar ya da noksanlıklar boşanma davasının uzamasına hatta açılacak boşanma davasının kabul edilmemesine sebep olabilecektir.

O yüzden boşanma protokolü hazırlanma aşamasında kesinlikle profesyonel bir boşanma avukatı tarafından destek alınması gerek

Anlaşmalı Boşanma Ne Kadar Sürer?

Boşanma davası çeşitleri zaman olarak kıyaslandığında anlaşmalı boşanmalar çekişmeli boşanma davasından daha kısa zamanda sonuçlanmaktadır.

“Anlaşmalı boşanma ne kadar sürer?” diyen kişiler bakımından anlaşmalı boşanma davaları, bizim tarafımızdan birkaç gün içerisinde sonuçlandırılmaktadır. Anlaşmalı boşanma süresini kısaltmanın en önemli öğesi yasal prosedürlerin doğru bir şekilde yürütülmesi ve mahkemelerde bu konudaki diyalogların kurulması ile gerçekleşecektir. Bu süreçte anlaşmalı boşanmak istiyorum diyen taraflar boşanma avukatı tutarak en kısa zamanda boşanmayı gerçekleştirebileceklerdir.Anlaşmalı Boşanma Ücretleri

Anlaşmalı boşanmalarda merak edilen hususlardan bir diğeri ise anlaşmalı boşanma fiyatları olmaktadır. Anlaşmalı boşanma fiyatları ile ilgili olarak avukat tutulmak istenmesi durumunda ödenecek avukatlık ücreti için boşanma avukatları ile iletişime geçilmesi gerekmektedir.

Anlaşmalı boşanma ücretleri içerisinde avukatlık ücretleri yer alacağı gibi davanın açılması, gerekli belgelerin hazırlanması, dava masrafları, yargılama giderleri gibi bazı masraflarda gerekli olacaktır.

Bu masraflar, taraflar kendileri de davayı açsalar adliyenin veznesine ödenmesi gereken tutarlar olup, avukatın cebine giren bir para değildir.

Sonuç olarak menfaatinizi tamamen yok etmeden, ılımlı tavırlarla boşanma sürecini el alın, çok önemli hususlar dışındaki küçük detaylara takılarak ve intikam duygusuyla hareket ederek daha beter kendinize zarar vermeyin, öfkeyle kalkan zararla oturuyor, hiç şaşmamıştır şaşmaz da ! Saygılarımla…

Gaziantep Barosu Avukatı Av. Aziz Cihan KAÇIRAN

YAZARIN DİĞER YAZILARI