Değerli okurlarımız yazımıza geçmeden önce dikkat çekmek istediğim bir şey var. Maalesef aile kurumu daha önce belki de hiç olmadığı kadar çöküş yaşamakta. Öncelikli mesleğim gereği bildiğim üzere şu sıralar o kadar fazla sayıda boşanma talebiyle ya da ailesel problemler sebebiyle arayanlar var ki gerçekten üzülüyoruz.
Daha birkaç aylık evlilikler birçırpıda harcandığı gibi neredeyse istatistiksel ayrım yapamayacak hale gelmiş her kesimden her yaş grubundan her çeşit insan boşanmak istiyor. Kaç tane çocuk var en azından onlar için şans tanıyalım, biraz sabretsek düzelir mi, aile büyükleri devreye girse sorunlarımız çözülür mü, profesyonel destek alalım gayret edelim vs.gibi seçenekler düşünülmeden hemen kolayca söylenen boşanmak istiyorum bu sıralar en çok duyduğumuz cümle. Neden bu hale geldik,düşünmemek ve üzülmemek elde değil. Bu konuya sonraki yazılarımda etraflıca değinmek istiyorum ama şimdilik mevcut konumuza geçelim.
Boşanma davalarında geçmişe dönük telefon konuşma ve sms kayıtları istenebilmektedir.
Bu kayıtlar genellikle davacı eşin davalının aldattığını düşündüğü veya aldatmayı kanıtlamak istediği durumlarda talep edilmektedir.
Ceza hukuku anlamında suç olarak öngörülen hareketlere ilişkin olarak iletişimin tespiti kararı verilebilmektedir.
Yani bazı suçlara ilişkin olarak ceza mahkemesi hakimi kararı ile kişilerin cep telefonlarındaki mesaj içerikleri ve telefon görüşmeleri kayıt altına alınabilir ve davada delil olarak kullanılabilir.
Ancak maalesef aynı durum BOŞANMA DAVALARINDA geçerli değildir.
Kişilere ait telefon görüşmelerinin, mesaj / sms kayıtlarının GSM operatörleri tarafından kaydedilmesi ve paylaşılması suçtur.
Dolayısıyla bu tür delil mahiyetinde bilgi ve iletişimin tespitine ilişkin kararları ne operatör şirketleri ne de Aile mahkemesi hâkimi veremeyecektir.
Boşanma davasında tarafların telefon görüşmelerinin ve kısa mesaj (sms) içeriklerinin kaydını talep etme, geçmişe ait kayıtların mahkemeye getirtilmesini isteme gibi bir durumu mevcut hukuk sistemimiz uyarınca mümkün görülmemektedir.
Ancak tabi ki boşanma davasına delil oluşturabilmesi için tarafların Aile mahkemesi kanalıyla GSM operatörü şirketlerden yalnızca eşlere ait telefon kayıtlarının celbini/toplatılmasını talep etmeleri mümkündür.
Bunları kısaca sıralamak gerekirse;
ARANAN NUMARAARAMA TARİHİMESAJ GÖNDERİLEN NUMARAMESAJ GÖNDERME TARİHİ
Dolayısıyla taraflardan birinin hangi numaralar tarafından arandığına dair bilgilendirme talebine gsm operatörlerinin cevap vermemektedir.Buna Göre Gsm operatörleri Sms içeriği ve Telefon görüşmelerini kaydetmez Sadece tarih, saat, konuşma süresi gibi şekli bilgileri kayıt altına almaktadır.Dolayısıyla size ya da eşinize gelen mesajları (sms) mahkemeye sunabilir ya da bu mesaj içeriklerini gören tanıklarınızı mahkemede dinletebilirsiniz ancak bunun dışında mesaj içeriklerinin gsm operatörleri tarafından boşanma davanızdaki dosyaya sunulmasını sağlamanız mümkün değildir.
Hayatın olağan akışı düşünüldüğünde zaten tüm telefon görüşmelerinin operatörlerce kaydı mümkün olmayı, böyle bir kaydın yapılması dahi suç sayılacağından telefon görüşmeleri içeriğine ulaşmak da maalesef mümkün değildir.
Boşanma Davasında Ses Kaydı Delil Olarak Sunulabilir Mi?
Boşanma davasında kullanılacak her ne delil olursa olsun öncelikle o delilin hukuka uygun bir delil olması gerekiyor.Ses kaydının hukuka uygun bir delil olarak mahkemeye sunulabilmesi için gerekli şart sesi kaydedilen kişinin rızasıyla alınmış olmasıdır.Sesi kaydedilen kişinin rızası alınmaksızın sesin kaydedilmesinin yaptırımı iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıdır.
Mahkeme Whatsapp Kayıtlarını İsteyebilir mi?
Whatsapp’ın ülkemizde herhangi bir ofisi bulunmaması sebebiyle Mahkeme Whatsapp Kayıtlarını İsteyebilir mi sorusunun cevabı özetle “HAYIR” dır.Whatsapp yazışmaları için ülkemizden giden içerik talebi ile ilgili talepleri karşılamamaktadır.
Mahkemeye Whatsapp yazışmalarını delil olarak sunabilirsiniz. Ancak mahkemeye sunulacak olan delilin hukuka uygun şekilde elde edilmesi ve sadece ekran görüntüsü sunmak gibi durumlardan kaçınarak, her türlü şüpheden uzak olacak şekilde mahkemeye sunulması gerekir.Genelden sıklıkla aldığımız soruları elimizden geldiğince açıklığa kavuşturarak faydalı olmaya gayret ediyoruz, ayağınıza taş değmesin, neşeniz ve sağlığınız daim olsun değerli okurlarım. Saygılarımla.
Gaziantep Barosu Avukatı Av.Ali TÜMBAŞ