?>

CENNET KOKUSUDUR ANNE ..

Asiye Özışık

8 yıl önce

 

Anne demek;

Ömrünü hayatını büyük bir fedakarlıkla seve seve feda edendir.

Yememiş yedirmiş, giymemiş giydirmiş, uyumamış uyutmuş. Yavrusu hasta olsa uyumadan başında bekleyen, karşılıksız sevendir.

Hayâtın meşakkatlerinde bizlere sıkıntı üzüntü gelmesin diye maddi manevi çaba sarfeden anne ve babaların haklarını ödeyebilmek mümkün müdür?

Sadece doğurmayla anne olunmaz, doğurmadan anne olan anneler de var. Karşılıksız sevmenin fedakarlık ve şefkat kahramanlarıdır onlar.

Ana başta taç imiş, her derde ilaç imiş.

Bir evlad pir olsa da anaya muhtaç imiş.

Demiştir Şair..

Veysel Karâni’nin annesine hürmeti hizmeti ve sevgisi sayesinde, kavuştuğu bütün ihsan ve dereceler, annesine yaptığı iyilik sebebiyledir.

Anne evlâtları için büyük bir rahmet ve berekettir. Sâliha anne, hanelerimize bir rahmet, ailede saadet kaynağı, huzur ve mutluluk pınarıdır.

Bizleri karnında, sonra kollarında ve ölünceye kadar da kalplerinde taşıyan annelerimiz sevgi ve saygıyı her daim lâyıktırlar.

Tavuk bile anne olduğunda tüm sermayesi kendi hayatı iken, yavrularını, civcivlerini korumak için köpeğe, insana, aslana saldırır. Kendini siper eder çocukları için kendi ruhunu feda eder. 

Bir annenin engin şefkatini merhametini ve fedakarlığını kavramını hangi lisan anlatabilir?

Anne hakkı çok önemlidir. Allah(c.c.) Kur’anı Kerimde ;

“Rabbin, kendisinden başkasına asla ibadet etmemenizi, anaya-babaya iyi davranmanızı kesin olarak emretti. Eğer onlardan biri, ya da her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa, sakın onlara “öf!” bile deme; onları azarlama; onlara tatlı ve güzel söz söyle.”(İsra suresi 23) buyurdu.

Kur’anı Kerim bizlere anne babamıza saygılı hürmetli olmamızı onlara asi evlat değilde, hayırlı güzel ahlaklı evlatlar ve insan olmamız için bizlere doğruyu gösteren bir ışık ve en büyük yol göstericidir.

 Resul-i Ekrem’den (s.a.v) şöyle buyurmuştur :

“Cennet annelerin ayağı atındadır.“

"Annelerin ayaklarının altı, cennet bahçelerinden bir bahçedir" buyurmaktadır.  Ebu Hüreyre (r.a.) şöyle anlatır;

Biri Resulallah Efendimize gelerek şöyle dedi:

Ey Allah’ın Resulü, kime iyilik edeyim?

Peygamber Efendimiz şöyle buyurdu;

- Annene.

- Sonra kime ?

- Annene.

- Sonra kime ?

- Annene .

Adam tekrar sorar, “ Sonra kime ?” Peygamber Efendimiz bu sefer, “ Babana” buyurdu.

Kur’an-ı Kerimde şöyle buyurmaktadır:

"Biz insana anne ve babasına (en güzel bir biçimde davranmasını)tavsiye ettik anası onu zayıflık üstüne zayıflık çekerek karnında taşımıştır. Onun (memeden) ayrılmasıda iki yıl içinde olmuştur onun için biz insana bana ve ana baba şükret dönüş banadır diye öğüt verdik." (Lokman Suresi, ayet 14)

Kur’an-ı Kerim Annenin insan hayatındaki vazgeçilmez rolünü ve önemini ayetler ışığında bizlere gösteriyor. Anne anneliğin yanı sıra ilk muallim ve ilk öğretmendir.

Hayatımızın yapı taşı ve temelidir. İlk Rehberimiz ve ilk öğreticimizdir, onlar olmasa bir yanımız hep eksiktir.

Kanıyla canıyla bizleri büyüten yetiştiren annelerimizi, yılın bir günü değil, 365 günü değer ve kıymetlerini bilip, yaşamı boyunca her daim saygı, sevgisini ve hürmet, hizmet ederek anne “Anne ve babasına itaat eden, ikram ve ihsanda bulunana ne mutlu, Allah onun ömrünü artırsın."babasının hayır dualarını alan evlatlardan olabilme temennisi ile …

Peygamber Efendimizin sözü ile konumuzu bitirelim ;

“Anne ve babasına itaat eden, ikram ve ihsanda bulunana ne mutlu, Allah onun ömrünü artırsın." (Aminn)

Selam ve Dua ile Kalın

YAZARIN DİĞER YAZILARI