?>

ÇOCUKLARDA SAĞLIKLI BESLENME

Bahar YILDIRIM

4 yıl önce

Her ailenin özellikle dikkat etmesi gereken  çocuklarda gelişme çağındaki yanlış beslenme, erişkin dönemde diyabet, tansiyon, obezite, kalp hastalıkları ve kolesterol yüksekliğine bağlı hastalıklara da zemin hazırlamaktadır.

Çocukların vazgeçilmezi gazlı içecekler, yoğun şeker içerir. Bazılarında kafein ve boya maddeleri de bulunur; bu içecekler alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Çocuğunuza alması gereken sıvının başta su olduğunu öğretin; onu ayran ve kefire alıştırın.

Aparatif market ürünleri katkı maddesi ve boya maddeleri içerir. Alerjik reaksiyonların yanı sıra uzun vadede kalp ve damar, diyabet, mide ve bağırsak hastalıklarına neden olabilir. Çocuğunuzu atıştırmalık olarak kuruyemiş, kuru meyve ve kendinizin sebzelerden hazırlayabileceğiniz cipslere; muz, hurma veya pekmez kullanarak yapacağınız keklere yöneltin.

Ailelerin yaptıkları yanlışlardan biriside yeme konusunda zorlamaktır. Çocukların da sevmeyebileceği bazı besinler olduğu kabullenilip o konuda baskı yapılmaması gerektiğini bilmeli. Örneğin bazı çocuklara bazı besinlerin kokusu itici gelebilir. Çocuğunuza besinleri onun istediği şekilde sunmaya gayret edin. Katı yumurta yemiyorsa omlet, sıcak süt içmiyorsa soğuk veya muzlu süt, sebze yemiyorsa sebze çorbası veya köfteye sebze konarak besinleri tüketmesini sağlayabilirsiniz.

Kahvaltı günün en önemli öğünüdür.Kahvaltı yapmak istemiyorsa pratik kahvaltı hazırlayabilirsiniz. Ancak bunlar kesinlikle hazır ürünler olmamalı. Evde hazırlanmış sandviçler, börekler, bir meyve yanına bir yumurta ve biraz peynir, krep, arada yulaf ezmesi ve bir bardak süt veya ayran hazırlayarak çocuğunuz kalkar kalkmaz yiyemiyorsa ilk teneffüste yemesi için çantasına koyabilirsiniz.

Telefonda, tablette oyun oynarken veya gözleri televizyona odaklı haldeyken çocukların yemek yemesi sakıncalıdır. Çünkü çocuklar bu şekilde yemek yerse hızlı ve besinleri iyi çiğnemeden yiyebilir. Bu da mide rahatsızlıklarına, fazla kalori alımına ve kiloya neden olabiliyor. O nedenle besinleri iyi çiğnemesini öğretin, elinde telefon, tabletle masaya oturmamasını öğretin.

Çocuklara bazı besinleri tüketmesini yasaklamak sakıncalıdır. Bu yasakçı yaklaşım yerine, sabırla onlara anlayacakları dilde bu besinlerin zararlarını anlatın, nadiren tüketmeleri konusunda onları sıkmadan ikna edin. Bu tavırlarınız hemen olmasa da bilinçlenmelerine katkı sağlar.

YAZARIN DİĞER YAZILARI