?>

DOLAR RAYDAN ÇIKTI

Merve Tanrıöver

3 yıl önce

İzlenen politikalar sonucunda her şeyiyle tamamen dışa bağımlı bir hale gelen ülkemiz, ne yazık ki doların çıldırmış artışından en fazla etkilenen ülkelerin başında gelmekte.Fırsatçılara,zam yapmak için pusuda bekleyenlere de  gün doğmakta.

Atamızın tam bağımsızlık ilkesine muhalefeten “Tam bağımsızlık Türk milletinin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, siyaset, maliye, iktisat, adalet, askerlik ve kültür alanlarında, bunlara benzer bütün alanlarda tam serbest olması demektir. Bütün bu alanlarda yalnız kendi çıkarlarını gözeterek, yalnız kendisinin, özgürce karar alması demektir.”in tersine, biz ne yazık ki tamamen dışa bağımlı politikalar üretmekteyiz.

Bilindiği gibi, sanayilerimizin ihtiyacı olan petrol, hammadde, aramalı gibi üretimde kullanılan birçok ürünü dışarıdan, ithalat yoluyla satın alıyor, bedellerini de dövizle, başlıca Dolar’la ödüyoruz. Şimdi, Dolar kuru -yani Dolar’ın TL olarak fiyatı- yükselince, doğal olarak ithal edilen malların fiyatı da yükseliyor. Bu da Türkiye’de bu ara mallarının kullanıldığı sanayilerde üretim maliyetinin, ardından satış fiyatlarının artması sonucunu doğuruyor. Etkiler burada da bitmiyor: Söz konusu yükselişler içerde üretilen ara mallarını kullanan diğer sanayilerde fiyat artışlarına yol açıyor.Dolar kurunda meydana gelen bir artış, Türkiye’de birçok sanayide dalga dalga, zincirleme maliyet ve fiyat artışlarına yol açıyor.

Kur artışı yalnız üretimi mi etkileyecektir? Hayır, tüketim sektörünü de etkileyecektir: Tüketici, yani halk, tükettiği malları artık daha pahalıya satın alacaktır. Bu olgu, tüketim sepetinin küçülmesine yol açacaktır. Sonuçta, gelir düzeyi sabit kaldığı sürece refah düzeyi düşecektir.

Ayrıca Dolar’ın yükselmesi ihracatımızı da olumsuz etkileyecektir. Yurtiçi üretim ithalata bağımlı olduğundan, döviz kurunun yükselmesi ihracat fiyatlarımızı da artıracak, ihracat ürünlerimizi yabancılar gözünde pahalılaştıracaktır. Bu da çok tehlikeli bir gelişmeye yol açarak, ihracat ürünlerimizin dış ülkelerdeki rekabet gücü zayıflayacaktır. İhracatımızın artması sekteye uğrayacak, döviz gelirleri azalacak, ithalat güçleşecektir. Çünkü ithalatımızı büyük oranda ihracatımızla finanse ediyoruz. O zaman ithalatın gerilemesini önlemek için dış borçlanma yoluna gidilecektir. Borçlanma ise, yabancılara yapılan faiz ödemelerini artıracaktır.Türkiye ekonomisi, yalnız bugün mü yaşıyor bu sorunları? Hayır, Dolar kuru ne zaman artsa bu tabloyu yaşıyor. Neden? Çünkü ileri derecede dışa bağımlı bir ekonomimiz var. Bağımlılık giderek arttı, günümüzde doruk noktasında…GÜNÜN SÖZÜ

Bağımsızlıktan yoksun bir ulus, uygar insanlık karşısında uşak olmaktan kurtulamaz.Atatürk

TEBESSÜM

Zengin adam büyük bir heyecanla bir Ferrari almış.Daha ilk turunu atarken kırmızı ışığa rastlamış ve durmuş.Durmasıyla da arkadan hızla gelen bir kamyon güm diye vurmuş Ferrariye.Adam sinirle inmiş arabasından.Kamyoncu da inip hemen yalvarmaya başlamış: “Aman abi ,ben altı çocuk babasıyım,zaten çok az kazanıyorum,başka gelirim yok,ben ettim sen etme... Adam da acımış ve affetmiş,bir şey istemeden arabasına binip yoluna devam etmiş.İkinci ışıklarda tekrar bir güümm!sesi. Adam tavan yapmış bir sinirle inmiş arabasından.Kamyoncu da rahat bir tavırla hiç inmeden kafasını uzatmış: _”Abi tamam yabancı değil benim, sen devam et”

YAZARIN DİĞER YAZILARI