İnsanda genetik düzensizlik sonucu, fazladan bir 21. kromozomun bulunmasına Down Sendromu denir. Down Sendromu genetik bir farklılıktır, bir hastalık değildir.
Tüm dünyada 6 milyonun üzerinde Down Sendromlu birey yaşamaktadır
Ülkemizde yılda yaklaşık 800 Down sendromlu bebek dünyaya geliyor.
Bu sıradışı insanlar için önlerindeki en büyük engel, zihinsel olarak akranlarından daha yavaş gelişmeleri değil, onların sadece neleri yapamayacağına odaklanmış yanlış bakış açısı ve inançlardır aslında.
Down Sendromlu çocukların ihtiyaçları diğer çocukların ihtiyaçlarından farklı değildir. Çevrelerini keşfetmek, oynamak, öğrenmek, gülmek isterler.
Down sendromlu çocukların karakterleri, yapıları birbirinden farklıdır. Sadece dış görünüşleri birbirine benzer. Nasıl ki birileri mavi, kahverengi, siyah gözlü, sarışın esmer
veya kumral ise down sendromlu olmakta onun gibi bir şey…
Erken müdahale ve eğitim programları, fizyoterapi, dil terapisi, oyun grupları, gibi
destekler ve özellikle okul hayatı çok önemlidir. Doğumdan itibaren erken dönemde başlayan uygun eğitim programları ile çeşitli başarılara ulaşabilmekte, kaynaştırma eğitimi alabilmekte, toplum içinde bağımsız veya yarı bağımsız hayatlar kurabilmektedirler.
İşte Down Sendromlu çocukların en güzel ekstraları
*Dürüsttürler,
*Kurallara uyarlar,
*Yardım etmeyi çok severler,
*Tabiata düşkündürler,
*Neşeli ve sempatikdirler,
*Oldukça duygusaldırlar,
*Taklit yetenekleri vardır,
*Düzenlidirler, dağınıklıktan pek hoşlanmazlar,
*Acıma duygusu oldukça gelişmiştir,
*Çıkarcılık, bencillik gibi davranışlar onlarda yoktur,
*Güzel sanatlara eğilimleri vardır,
*Karşılıksız severler,
*Yalan söylemeyi bilmezler,
*Çok insancıldırlar,
*Kin gütmezler.
Down Sendromu nedir?
Down sendromu, vücut hücresinde fazladan bir kromozom bulunması sebebiyle olan genetik bir durumdur. Down sendromu bir hastalık değildir ve kalıtsal değildir. Hamilelikte tesadüfen meydana gelir.
Down sendromlu herkes, farklı derecelerde öğrenme güçlüğüne sahiptir. Bazı fiziksel özellikler down sendromlular arasında yaygındır ve onlar bazı tıbbi problemlere yatkın olabilirler. Fakat unutulmaması gereken şey down sendromlularının herbiri bireyseldir, onların kim olduğunu onların kendi güçlü ve zayıf yönleri ve kişisel davranışları belirler.
Down Sendromu niçin genetik bir durum olarak bahsedilir?
İnsan bedeni hücrelerden oluşur. Herbir hücre, bedenin gelişmesi ve bakımı için gerekli maddelerin üretildiği fabrika gibidir. Herbir hücre genlerin saklandığı bir çekirdek içerir. Genler, çubuk benzeri yapılar olarak adlandırılan kromozomlar ile guruplandırılır.
Genellikle, herbir hücrenin çekirdeği 23 çift kromozom içerir-23 tanesini annemizden 23 tanesini babamızdan kalıtsal miras alırız. 21. kromozomun fazladan bir kromozoma sahip olması ile down sendromlu insanların hücreleri 47 kromozom içerir. Bu fazlalık down sendromu ile sonuçlanır.
Down sendromuna neler neden olur?
Fazladan bir 21. kromozomun olmasının nedenleri henüz bilmiyoruz. Annemizden yada babamızdan gelebilir. Bir kişinin 24 kromozomlu yumurta veya sperm yapmasının yüksek veya düşük olması ile ilgili bir tahmin yolu yoktur. İlerlemiş anne yaşı ile doğrudan bir bağlantısı olduğunun nedenleri henüz bilinmiyor. Ancak, down sendromlu bebeklerin çoğu, 35 yaşının altındaki kadınların doğumlarında görülür, genç bayanlarda doğurganlık yüksek oranlara sahiptir.
Bildiğimiz şey bunun kimsenin suçu olmadığıdır. Hamilelikten önce veya sonra yapılan hiçbirşey down sendromuna neden olabilir. Bütün ırklarda, sosyal sınıflarda ve ülkelerde meydana gelebilir. Bu herkesin başına gelebilir.
Down Sendromunun sıklığı nedir?
Doğan her 800 bebekten birinde down sendromu görülür.
Her yıl Türkiye’de 1500 down sendromlu bebek doğar.
Down sendromu, bütün yaşlardaki, ırklardaki, dinlerdeki ve ekonomik şartlardaki insanları etkiler.
Tahmin edilen, Türkiye’de yaşayan 100.0000 civarında down sendromlunun olduğudur.
Gerçek yada Yanlış (hurafe)?
Yanlış:
Down sendromlu çocuklar sadece yaşlı ebeveynlerde tarafından dünyaya getirilir.
Gerçek:
Down sendromlu çocukların %80’i 35 yaşından daha küçük yaştaki annelerin doğumunda görülür. Bununlu birlikte, down sendromlu çocuk sahibi olma olasılığı yaş ilerledikçe artar.
Yanlış:
Down sendromlu insanlar her zaman mutludurlar.
Gerçek:
Down sendromlu insanlarda diğer insanlarla aynı duygulara sahiptir.
Yanlış:
Down sendromlu insanlar ilişki kuramazlar.
Gerçek:
Down sendromlu insanlar, diğer insanlarla olan ilişkilerini şekillendirme yetisine sahiptir, sevebilirler,sevmeyebilirler, aşık olabilirler.
Yanlış:
Down sendromlu insanlarda bir gün Alzheimer hastalığı gelişir.
Gerçek:
Down sendromluların ilerleyen yıllarda demans geliştirebilirler, yalnız bu kaçınılmaz anlamında değildir. Diğer insanlarla demans insidansı aynıdır, fakat onlara göre 20-30 yıl önce maydana gelir.
Yanlış:
Down sendromlu insanlar sadece anaokuluna gidebilir.
Gerçek:
Down sendromlu çocukların büyük bir kısmı anaokula gitmekte, orta öğretimi almakta ve küçük bir kısmı Üniversite eğitimi alabilmektedir.
Yanlış:
Down sendromlu erkek ve kadınlar çocuk sahibi olabilirler.
Gerçek:
Down sendromlu kadınlar çocuk sahibi olabilirler. Şu ana kadar sadece Down sendromlu iki erkeğin baba oldukları kaydedilmiştir.