Her bahçenin baharda özel bir bakımdan geçmesi gerekir. Kış şartlarında basılan toprak havalandırmak, çimler canlanmak, ağaçlar budanmak ister. Havalanan toprak bitkilerin köklerinin gelişmesini sağlar. Yenilenen çimler yemyeşil bir doğa görüntüsüne, budanan ağaçlar yeni filizlere hazırdır. Tomurcuklanan dalların çiçeklerini açması, yorgun toprağın tekrar nefes almasını sağlamak için önerilere ihtiyacınız varsa, aşağıdaki iş sırası ve püf noktalarıyla bahar bahçenizin bakımını yapabilirsiniz.
Bakımlı bir bahçede yabani otlar yerine rengarenk çiçekler, bahçe aksesuarları, yeni filizlerini veren ağaçlar olmalıdır. Bu nedenle de baharda bahçe bakımının öncelikli işi yabani ot temizliği olmalıdır. Yabani ot temizliğini bahçe eldivenlerinizi takarak ellerinizle yapabilirsiniz. Yabani otların güçlenerek tekrar çıkmamaları için köklerinden sökülmesi önemlidir. Elinizle yapacağınız ot yolma işi köklerin toprağın altında kalmasına neden olabilir, birkaç hafta içinde kendinizi tekrar yabani ot temizlerken bulabilirsiniz. Çapalama makineleri ise yabani ot temizliğinde en garantili işi yaparlar. Dökülen kurumuş ve çürümüş yaprakların temizliği de aynı makineler ile yapılabilmektedir.
Bahçe bakımının en temel görevlerinden biri çim olmayan alanlarda toprağın havalandırılmasıdır. Uzun süre havalandırılmayan, soğuk ve yağışın etkisiyle iyice basılan ve sıkışan toprağın, yetiştireceği bitkilere verimli olabilmesi için havalandırılması gerekir. Bahçedeki yabani ot temizliğinin ardından yüzünü gösteren toprağın havalandırılması gerekir. Kış şartlarında üzerine basılmayan ve nemin de etkisiyle yosun oluşan toprağın yosunlardan temizlenmesi için bu makineler her bahar temizliğinde işinizi kolaylaştırır. Toprak havalandırıldığında toprağı gübre ile besledikten sonra bitki ekimi yapabilirsiniz.