Hafta içleri yetmiyormuş gibi artık hafta sonlarımızın vazgeçilmez adrenallerinden birisi de, belli belirsiz zamanlarda gidip gelen, zaten kısa olan günümüzü zehir eden elektrik kesintilerimiz, son zamanlarda sık sık tekrarlamaya başladı.
Yaz başından itibaren; bakım var, çalışma var bahaneleriyle oyalandığımız, ama bir türlü eziyetinden kurtulamadığımız kesintiler, bu hafta sonumuzu da yine çekilmez yapmaya devam etti. Eğer yanılıp ta “186” arızayı arama gafletinde bulundaysanız….yazık size çok yazık. Sakin geçirmek isteyeceğiniz bir hafta sonuna veda edersiniz.
Bizler halen, yüksek yada düşük gelen voltajlar yüzünden bozulan elektronik cihazlarımızın akıbeti ve yarım kalmış yazılarımızla baka kaldığınız bilgisayarla uğraşalım, aynı yüzyılda yaşadığımız diğer dünya dilimindeki insanlar, elektrik sorunları tarihe karışmış, ilginç icatlar yapmakta.. Hepsi de elektrikle ilgili icatlar.
2 yıldır elektronik bitki yetiştirmek için çalışmalar yapan bilim insanları söz konusu elektronik işlem sayesinde gülün yapraklarının rengini değiştirmeyi başarmışlar. Bizde olsa tam o esnada elektrik gider, renk diye bir şey de kalmaz.
Konuşanı, dans edeni, güleni duymuştuk ta, bilim adamları şimdi de ağaca tırmanabilen robot yapmışlar. Tabi şarjı fuldür muhakkak. Yoksa tepe üstü yerlerde gezinir canım icat.
“Hafızalı Ayna” ile buluşu ile kıyafet alışverişinde kıyafetleri denemek için sürekli çıkartıp giyinmek zaman kaybı oluyor diye kabine girdiğinizde denediğiniz kıyafeti üzerinizde tam olarak görme olasılığı sağlayan süper bir buluş. Geliştirilen yeni ayna üzerindeki kamera sayesinde denediğiniz kıyafetlerin 360 derece görüntüsünü alabiliyor ve giydiğiniz giysilerin hafızasına alarak seçim yapmanızı kolaylaştırıyor. Hatta kıyafeti giymeden üzerinize uyup uymadığını da gösterebiliyor, renk seçeneklerini görüntüye uygulayarak siz tercihinizi bulana kadar yardımcı oluyor. Bizde bu uygulamayı bir düşünsenize..
Biz bir tanesini bile elektrik kesintileri yüzünden doğru dürüst kullanamazken, dünya da teknoloji harikası olan 3D yazıcı yaygınlaşmaya başlamış.
Robotların fizyoterapistleri bile yapılmış. Biz de halen kaçak elektrik nasıl elde ederiz, kimden kablo çekeriz onu kovalıyoruz.
Şarj platformuna ihtiyaç duymayan micro USB bağlantılı lityum pillerin, geleceğin teknolojisi olduğunu iddia ediliyor. Bu teknolojinin bize ne zaman uğrayacağı ise belirsiz.
En son bilim adamları” İnsanoğlunu niçin ve ne zaman elektrik çarpar?” merak konusu yapıp ciddi araştırmalarla deneylere başvurmuşlar. Sonuçlarını çok ta merak etmesek te biz elektriği doğru düzgün bir bulsak kimi çarpacağımızı çok çok iyi biliyoruz.
GÜNÜN SÖZÜ
Şu anda fırtına olabilir ama yağmur sonsuza dek yağamaz o yüzden güçlü olun.
TEBESSÜM
Elektrik süpürgesi satıcısı, bir apartman dairesinin kapısını çalmış, kapıyı açan bayana; - "Hanımefendi, bu elimde görmüş olduğunuz kovanın içinde at pisliği var !" demiş ve bu bir kova pisliği evin içine doğru savurarak döküvermiş. Sonrada - "Hanımefendi, elimdeki elektrik süpürgesi ile 10 dakika içinde bunu temizleyemezsem, bu boku yiyeceğim..! " Kadın satıcıya şöyle bir bakmış, - "Beyefendi, üstüne domates sosu da ister misiniz ? Elektrikler kesik de.. "
***ABD'li otomotiv üreticileri Dünya üzerindeki otomobil fabrikalarını dolaşıp yeni teknolojiler ve uygulama durumunu inceliyorlarmış. Japonya'da araba fabrikasının girişinde bir çok kafes ve içinde kedi olduğunu görüp ilgili mühendise sormuşlar. Japon mühendis şöyle açıklamış: - Biz ürettiğimiz otomobillerdeki yalıtımı kontrol etmek için her 1000 otomobilden bir tanesinin içine bir kedi koyup kapılarını ve camlarını kapatıp akşam eve gideriz. Sabah geldiğimizde kedi havasızlıktan öldüyse yalıtımın da bir problem yoktur. Ama eğer kedi yaşıyorsa üretimde bir sorun olduğunu anlayıp tüm üretim kademelerini gözden geçiririz. Deyince ABD'li mühendisler hayran kalmışlar. Daha sonra Türkiye'deki fabrikaları gezerlerken benzeri kafesleri ve içindeki kedileri görmüşler. Teknolojiyi hemen öğrenip uyguladığı için Türkiye’ye hayran kalmışlar. Yine de Türk mühendisten açıklama istemişler. Bizim mühendis anlatmaya başlamış: - Biz ürettiğimiz otomobillerdeki yalıtımı kontrol etmek için her 1000 otomobilden birisinin içine bir kedi koyup akşam eve gideriz. Sabah geldiğimizde kedi arabanın içinde ise bir sorun yoktur. Eğer kedi kaçtı ise üretimde bir sorun olabilir diye düşünürüz ama yine de üretime devam ederiz...