Hava kapalı, günler kısa, mevsim soğuk. Ne canımız bir şeyler yapmak istiyor ne de bedenimiz buna izin veriyor. Soğuyan havaya ayak uyduramayan beslenme düzenimiz hastalıklara davetiye çıkarıyor. Başta soğuk algınlığı olmak üzere bronşit ve grip hasta etmek için kapıda bekliyor.
Kış aylarında vücut direncini artırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral girişini sağlamak için özellikle bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği bulunan antioksidan etkili A ve C vitaminlerinden zengin gıdalara yönelin çağırısı yapan uzmanlar; havuç, brokoli, maydanoz, karnabahar gibi sebzeler ve mevsiminde bolca taptaze bulunan portakal, mandalina, greyfurt ve elma gibi meyvelerden her gün en az 4-5 porsiyon tüketmemiz gerektiğini söylüyorlar.
Son yıllarda yapılan yüzlerce bilimsel çalışma göstermiştir ki D vitamini sadece kemik, eklem ve diş sağlığı üzerine değil, metabolizmadan tiroid bezinin düzgün çalışmasına, kronik hastalıklardan bağışıklık sistemine kadar pek çok sistemde önemli işleve sahiptir.
Kış aylarında yeterince güneş göremediğimiz için maalesef eksikliği görülen D vitamininin dışarıdan takviyesinin ülkemiz için aslında çok da zor olmadığını söyleyen uzmanlar“Haftada 3-4 kez tüketmek kaydıyla taze balık, bizim sadece D vitamini ihtiyacımızı değil, aynı zamanda beyin ve kalp damar sistemi fonksiyonları için çok önemli değeri bulunan çoklu doymamış yağ asitlerinden omega-3’ü ve kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot gibi değerli minerallerle E vitamini için de iyi bir kaynak teşkil eder” diyorlar.
Protein çok önemli elbette, özellikle de kahvaltı da bol vitamin ve mineral içeren yeşillik ve meyvelerle birlikte tüketilmesi çok çok önemli. Eğer kolesterol ya da alerji gibi bir sağlık sorununuz yoksa sabah kahvaltısında yumurta, iyi bir protein kaynağı olabilir vurgusu yapan uzmanlar; meyveli yoğurt ve yulaf ezmesi kombinasyonları da tercih edilebilir. Üç ana öğünde yağsız olmak kaydıyla kırmızı et, derisi ve yağı alınmış beyaz et, ızgara-buğulama veya fırında balığın da iyi protein kaynakları olduğunu kaydetti
Havaların kapalı ve soğuk olması, günün erken bitmesiyle gelen halsizlik, mutsuzluk ve yorgunlukla birlikte artan yemek yeme ataklarının önüne geçmek için özellikle lifli, posalı ara öğünler eklemek, bu öğünlerde kış aylarında ideal olabilecek sahlep ve boza gibi içeceklere tarçın, zencefil eklemenin yararlı olabileceği gibi sıvı tüketiminin dibe vurduğu kış aylarında en az 8-10 bardak su tüketmek hedefimiz olmalı. Açık çay, bitki çayları, taze sıkılmış sebze ve meyve suları da çok yararlı olur. Aşırı kafein tüketmemeli! Günde 1, en fazla 2 fincan kahve olabilir, hem metabolizma da bu sayede birazcık daha hızlandırılmış olur