?>

Stres ve Stresle Başa Çıkma Yolları

Mahmut Alper Aytar

9 yıl önce

Bizler gün içerisinde sürekli iç ve dış etkenlerle etkileşim halindeyiz. Bu etkileşimler bizleri bazen keyiflendirirken bazen ise sinirlendirip gün boyu stres yaşamamıza neden olur. Peki, stres kötü bir şey midir? Bizi sürekli olarak olumsuz düşüncelere sürükleyen ve canımızı sıkmamıza neden olan bir duygu durumumudur? Stres aşırı derecede yaşandığında zihinsel, duygusal ve fiziksel açıdan sağlığımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Farklı bir bakış açısından bakacak olursak ise stres daha üretken olabilmemiz için bizi motive eden ve daha farklı alternatifler düşünebilmemize olanak sağlayan bir unsur.

İş hayatı, ev, çocuklar, ödenecek faturalar, kredi kartı borçları, okul taksitleri, kalabalık, trafik, gürültü derken, bu kadar koşuşturmaca arasında kendimize, hobilerimize ve en önemlisi sevdiklerimize fazla zaman ayıramamak, yaşantımızda stresin oluşmasına zemin hazırlar. Stresi tamamen yok etmek mümkün olmasa da stresle başa çıkmanın bazı yolları vardır. Bugünkü yazımızda günlük hayatımızda sürekli yaşadığımız bu olayı biraz irdeleyelim istedim.

 Stresle baş etmenin en iyi yolu, kişinin kendisinde strese sebep olan şeyleri fark edip kontrol altına almasıdır. Yazımın başında da bahsettiğim gibi bunları fark edip kontrol altına alırsak bizi motive edecek. Böylece problemlerimiz hakkında daha detaylı düşünmemizi ve alternatif çözüm yolları bulmamızı sağlayacaktır. Hepimizin günlük yaşamında stres yaratacak pek çok faktör bulunmaktadır. Ancak stres altında olup olmamak kişiden kişiye değişir. Neleri stres kaynağı olarak gördüğümüz ve ne kadar stres yaşadığımız kişiliğimize ve olaylara bakış açımıza bağlıdır. Bizleri strese sürükleyen bazı kalıp düşüncelerimiz vardır. Bunlar; “yetiştiremem”, “yapamam” ve “halledemem” gibi düşüncelerdir. Bu gibi düşünceler ve farklı stres kaynakları ile baş etmenin bazı yollarından bahsetmek istiyorum.

Öncelikle bazı olayların bizlerde stres yaratabileceğini kabul etmemiz gerekir. Bizleri üzecek sonuçlar doğuracak olaylardan kaçınmalı ve uzak durmalıyız, stres anında ortam değişikliği yapmamız, bulunduğumuz çevreden bir süreliğine uzaklaşmamız, daha sakin ve daha sessiz mekânlar tercih etmemiz gerekmektedir. Bu gibi durumlarda düzenli nefes alıp vermemiz hatta gerekirse nefes egzersizleri yapmamız doğacak olumsuz sonuçları ciddi anlamda önleyecektir. Stres yaşamamızı sağlayan bir diğer etken ise ‘hayır’ diyememektir; yapamayacağımız veya yetiştiremeyeceğimiz isteklere hayır diyebilmeyi öğrenmeliyiz. İş yoğunluğumuzu azaltabilmek ve bizlerde oluşturacağı stresin önüne geçebilmek için işlerimizi sıraya koyup, zamanı iyi değerlendirmeliyiz. Şartlar ne kadar zorlu olursa olsun olumlu düşünmek ve kendimize güvenmek her zaman işimize yarayacaktır. Diğer insanların moralimizi bozmasına izin vermemeli ve sürekli olumsuz düşünen insanlar ile fazla zaman geçirmemeliyiz. Gün içerisinde mutlaka kendimize ve sevdiklerimize zaman ayırmalı, yakınlarımızın tavsiyelerini ön yargısız olarak değerlendirmeliyiz. Mutlu bir yaşantının olmazsa olmazlarından biri ise hobilerimizdir; hobi edinerek stresten korunup daha huzurlu zaman geçirebiliriz; tabii ki seçtiğimiz hobi bizim için yük değil zevk olmalıdır. Gereğinden fazla uyumamız sabahları kendimizi yorgun ve bezgin hissettirebilir bu nedenle düzenli uyku bizler için çok önemli.

Aşırı stresin bizlerde oluşturacağı sonuçları üç ana başlık altında değerlendirebiliriz. Stresin fiziksel sonuçlarından başlayacak olursak bunlar; iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk, sık görülen baş ağrıları, nefes darlığı ve bitkinlik hissidir. Duygusal sonuçları ise; huzursuzluk, gerginlik, değersizlik, güvensiz hissetmek, duygusal ilişkilerde(evlilikte) bozulma, kaygılı olma, durgunlaşma, çökkünlük hali, sinirlilik, saldırganlıktır. Son olarak zihinsel belirtilerine değinmek istiyorum bunlar ise; unutkanlık, konsantrasyonda azalma, kararsızlık, organize olamamak, zihin karışıklığı, ilgi azalması, Matematik işlemlerde hataların artması ve zihinsel durgunluktur.

Hayatımızın akışını olumsuz yönde etkileyen stresi azaltmak ve hatta durdurmak bizim elimizde. Hayatımıza katacağımız bu küçük çözümler, bizi daha planlı, daha sakin ve stressiz yapacaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI