?>

Takipsizlik Kararı Nedir?

Av. Aziz Cihan KAÇIRAN

3 yıl önce

Değerli okurlar, yolu adliyeden bir şekilde geçmiş insan bu ifadeyi mutlaka duymuştur. Yahu mahkeme işini takip etmez mi? Yargı neden böyle bir şey yapsın? Z kuşağı diye adlandırdığımız yeni neslin sosyal medyada oldukça sık kullandığı bir ifade vardır. “………. Takibe takip……..” Bunun anlamı şu ; sen beni sosyal medya hesabımdan takip edersen ben de seni takip ederim. Düğün dernek filmindeki merhum ve kıymetli sanatçımız RASİM ÖZTEKİN’in( ruhu şad olsun ) sahnesindeki gibi “….. sen kim kimi takip ediyorsun,Sivas ul*n bura….” dediği gibi demeyin. Sosyal medya işleri böyle. Konuyu şöyle bağlayalım. Genel olarak Yargıda da “…..takibe takip…”kuralı vardır. Nasıl yahu demeyin. Öyle işte. Hadi işin öylesini hukuk davaları için konuşalım, eğer ki davacı davasını takip etmezse, delillerini ibraz etmezse, duruşmaya gelmezse, dava açtım işte ben kaçar hadi top sizde deyip kalan sürecin peşinde koşmazsa dosyası düşer. Alın size takibe takip. Mahkeme der ki, sen davanı takip et ben de takip edeyim. Ceza davalarında da özellikle şikayete tabi suçlar bakımından bu kural geçerli. Şikayete tabi olmayan suçlarda da bu kuralın yani takibe takibin dosyaya etkisi çok fazla. Nitekim kendisine karşı bir suç işlenen kişi önce şikayet edecek, sonra suçun ispatında mümkün mertebe adli mercilere yardımcı olacak. Siz şikayetçi olduğunuz bir hususta adli mercilere sadece şikayetçi olmaktan başka bir yardımda bulunmazsanız, suçun ispatında adli mercilerin gerekli araştırmasına yarar sağlayacak hiçbir katkıda bulunmazsanız dosya ceza mahkemesine bile intikal etmeden takipsizlik kararı ile sonlanabilir. Veya şikayete tabi olmayan suçlarda bu kayıtsızlığınız ceza alması gereken bir suçluyu belki de ceza almaktan kurtarabileceği gibi cezasını haksız yere hafifletebilir. Dünyanın genel kuralı siz meselenizi önemsemezseniz başkası da önemsemez. Ceza Davalarında da alın işte “….takibe takip…..” kuralı.Gelelim hukuki bilgiye ! Takipsizlik Kararı Nedir ?

Burada takipsizlik kararından kasıt aslında ceza hukukundaki anlamının tanımlanmasıdır. Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar yani takipsizlik kararı; Savcı tarafından yürütülen soruşturma neticesinde şüpheli hakkında kovuşturma olanağı yahut yeterli şüphe oluşturacak delil bulunmaması nedeniyle ceza mahkemesinde kamu davası açılmasına gerek görülmemesini ifade etmektedir.Savcılığın hangi hallerde kovuşturmaya yer olmadığına karar vereceği düzenlenmiştir:    •    Yeterli şüphe oluşturacak delil elde edilememesi,    •    Kovuşturma olanağının bulunmaması.Soruşturma içerisinde bulunan Cumhuriyet savcısı, takipsizlik kararını şu durumlarda verir.Şikayet açıldıktan sonra suçlu olan kişinin suçunun ispatı yeterli bir şekilde yapılmadığı zaman takipsizlik karar verilir. Kısaca delil yetersizliği diyebiliriz.Şikayet edilen kişinin 12 yaş ve yaşından küçük olmasının yanı sıra ve akıl konusunda problemi olması durumunda,Soruşturma bitmeden evvel karşılıklı olarak suçlu ve şikayetçi anlaşarak tazminat alırsa,

Şikayetçi şikayetinden vazgeçerse  takipsizlik kararları verilir

Bu durumlar öngörüldükten sonra takipsizlik kararı sadece Cumhuriyet savcıları tarafınca verilmektedir. Verilen bu kovuşturmaya yer olmayan kararda, suçtan dolayı zarar alan kişi ya da kişiler, 15 gün içinde bulunduğu bölgedeki adli mahkeme alanı içinde hizmet veren Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesine itirazda bulunabilirler. İtiraz kabul edilirse takipsizlik kararı geri çekilir ve soruşturma devam eder.Değerli okurlar yukarıda biraz mizahi üslupla değindiğimiz üzere olur da mahkemeye yolunuz düşerse siz siz olun davanızı, şikayetinizi veya işlemlerinizi sıkı takip edin. Meselenize önem verin, mümkün mertebe bu işin erbabı olan , işi bu işleri sıkı takip etmek olan avukatsız iş yapmayın. Hakkın büyüğü küçüğü olmaz, hak haktır. Hak olması hasebiyle başlı başına değerlidir. Sonra ah vah demektense az çileye az zorluğa katlanmak gerek. Saygılarımla….

Gaziantep Barosu Avukatı Av. Aziz Cihan KAÇIRAN

YAZARIN DİĞER YAZILARI