26 Eylül günü, ülkemizde her sene Türk Dil Bayramı olarak kutlanmaktadır. Bilindiği gibi cumhuriyetin kuruluşundan sonra, Atatürk’ün de teşvikleri ile beraber Türk Diline ve Türk tarihine büyük bir önem verilmiş ve bunlarla ilgili çeşitli kurum ve kuruluşlar kurulmuştur. 1932 yılında, Trük Dilini korumak, yaygınlaştırmak ve yabancı dillerin etkisinden kurtarmak için TDK (Türk Dil Kurumu) kuruldu. Bu kurum, Türkçeyi her yönü ile ele alarak derin bir araştırma içerisine girdi ve yozlaşan Türkçeyi arılaştırmak için çaba sarf etti.
Türkiye Cumhuriyeti Atatürk Devrimleri’yle güçlenmiştir. Bu devrimlerin amacı, Çağdaş, mutlu insanlarla dolu bir ülke, kalkınmış bir Türkiye yaratmaktır. Konuşma, yazma, okuma, bilgi edinmek için Türkçe’mizin herkesçe iyi bilinmesi, iyi kullanılması zorunludur. Bunun için Atatürk, Türkçe’mizin yabancı sözcüklerden arınmasına, zengin bir dil olmasına önem verdi. Bunu gerçekleştirmek amacıyla Türk Dil Kurumu‘nu kurdurdu. Yerli ve yabancı dilbilimcileri, basın yaşamında etkin olan yazarları, ilgilenenleri dil kurultaylarında topladı. Bu kurultaylarda Türkçe’mizin Sorunları enine boyuna tartışıldı. Batıdan doğuya, kuzeyden güneye tüm yurtta halk bilinden sözcükler derlendi, eski eserler taranıp kullanılabilir sözcükler ortaya çıkarıldı.
Türk dili, dünyanın en zengin, n güzel ve en köklü dillerinden birisidir. Ancak maalesef çeşitli zamanlarda kıymetinin bilinmemesi, sahip çıkılmaması onu bir nebze yozlaştırmış ve yabancı dillerin etkisinde bırakmıştır. Günümüzde bile Türkçeye gereken önem verilmemekte. toplumun büyük bir kesimi dilimizin yozlaşmasını, yabancılaşmasını hiç de önemsememektedir. Oysa diline önem vermeyen bir toplum, gelenek göreneklerine de önem veremez; dolayısı ile milli varlıklarına da değer veremez ve kısa sürede çökme tehlikesi ile karşı karşıya kalır.
Bu dil hepimizindir. Onu korumak, yabancı sözcüklerden uzak tutmak, en doğru ve en güzel şekilde kullanmak hepimizin görevidir. Türkçeyi korumak veya güzel kullanmak sadece şairlerin, yazarların veya hatiplerin vazifesi değildir. Ben Türk’üm diyen her vatandaş bu konuda çok hassas davranmalıdır. Binlerce yıllık tarihi ile Türk dili, millî kültürümüzün ortak ifade aracıdır, kutsal bir mirastır. Karamanoğlu Mehmet Bey’in 13 Mayıs 1277 tarihindeki “Şimden gerü hiç kimesne kapuda ve dîvânda ve mecâlis ve seyrânda Türkî dilinden gayrı dil söylemeyeler.” fermanı, Türkçenin devlet dili olması, gelişmesi ve gelecek nesillere nakledilebilmesinde önemli bir yer teşkil etmektedir. 742 yıl önce yaşanan bu tarihî hadise Türk Dil Bayramı adıyla kutlanmaktadır.