Kıymetli okurlar bu yazımız sizlerle ilk buluşmamız, diğer meslektaşlarım Av. Ali Tümbaş ve Av. Abdulkadir Akıllar ile birlikte Hâkimiyet gazetesinde siz değerli okurlara haftada bir ya da iki gün paylaşımlar yaparak topluma faydalı olabilmeye gayret ediyoruz. Gayret bizden muavenet sizden.Bu yazımızda; kendilerine en başta kıymet verilip onlarla ile yan yana durularak ve dışlamayıp engeli ile güçlenmesine destek olunarak güçlendirmemiz gereken engelli yurttaşlarımızdan memur olarak çalışanların tayin isteklerine değineceğiz.
Peki Bu İnsanların Yanında Yalnızca Bireyler Mi Durmalı, Yoksa Sistematik Olarak Devlet De Bu Konuda Bir Düzen Kurması Gerekmez Mi ?
Elbette gerekir. Devletimiz sosyal devlet ilkesi ve eşitlik ilkelerini benimsemesinin yanı sıra pozitif ayrımcılık ilkesine dayalı uygulamaları da göz ardı etmemiştir. Yani haklar konusunda herkes eşit olsa da, fiziki engeli olan vatandaşlar gibi diğer vatandaşlara nazaran daha dezavantajlı durumda olan vatandaşlarının bu durumlarının gözetilerek onlara bazı kolaylıklar ve destekler sağlanmalı. Pozitif ayrımcılık ilkesi temel olarak bunu gerektirir. Devletin kamuya personel/memur alımında engelli vatandaşlar için sağlık durumlarına uygun olacak kadro açması da yine eşitlik ve pozitif ayrımcılık ilkesinin bir gereği. Herkes kayıtsız kalsa bile devlet vatandaşına kayıtsız kalamaz, kalmamalı.
Bir toplum içerisinde yer alan engelli vatandaşlar sokağa bile çıkarılmıyorsa, dışlanıyorsa, annesi babası öldükten sonra kendisine bakacak kimsesi olmayıp ortada kalıyorsa, kendi ekonomik özgürlüğünü eline alabileceği hiçbir imkan tesis edilemiyorsa, o halde bu durum en başta devletin ayıbı olacaktır. Bireyler aciz kalabilir ama devlet aciz kalamaz. Hele bizim toplumumuzda yer edinmiş temel dinamikler ve değerler böyle şeylere asla müsaade etmez, etmemeli de.
Peki Kamuda Çalışan Engelli Memur Sağlık Durumundan Kaynaklı Zorunluluklar Veya Hayatını Kolaylaştıracak Gereklilikler Nedeniyle Çalıştığı Kamu Kurumundan Başka Bir Yere Tayinini İsteyebilir Mi?
Bu hususta güzel bir yargı kararı var, hem de güzide şehrimiz, memleketimiz Gaziantep Mahkemelerinden çıkan bir karar. Gaziantep 2. İdare Mahkemesi 2020/845 Esas 2021/187 karar sayılı oldukça güncel tarihli Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik'in Ek 3. Maddesine dayandırmak suretiyle vermiş olduğu kararında der ki ;
“……….İlgili mevzuatına göre alınan sağlık kurulu raporunda en az yüzde kırk oranında engelli olduğu belirtilen memurlar ile ağır engelli raporlu eşi veya bakmakla yükümlü olduğu birinci derece kan hısımları bulunan memurlar engellilik durumundan kaynaklanan gerekçelere dayalı olarak yer değiştirme talebinde bulunabilir…….”
Davaya konu olmuş olayda çok kısa hikâyeden de bahsedelim. Kilis ilimizde Valilikte engelli kadrosunda çalışan bir vatandaşımızın tüm ailesi Gaziantep ilimizde kalmakta. Ayrıca sürekli tedavisi için Gaziantep iline gidip gelmek zorunda olan vatandaşımız gün içinde mesai saatinde de yerinde olması gerekiyor. Kilis şurası, ne var bunda demeyin aman efendiler. Size göre ne var, evet yakın mesafe olabilir ama yürümeye bile zorlanan bir insan için ha Kilis ha Fizan ! Adım atmakta zorlanana 2 adım ötesi sürgün yeri. Dedik ya çeken bilir, bilmeyen de anlayış göstermeli. Yargı da öyle yapıyor ve engelli vatandaşımızın hayatının kolaylaşmasına yardım ediyor, bir yol açıyor, bir ders veriyor.
Hayatı ruhen engelsiz yaşamak lazım azizim, saygılarımla…
Gaziantep Barosu Avukatı Av. Aziz Cihan KAÇIRAN