Yaklaşık 2,6 milyon öğrencinin gireceği YKS sınavı bu hafta sonu yapılacak. Olağanüstü bir eğitim öğretim yılını geride bıraktık okulların bazen açıldığı bazen kapandığı bu dönemde öğrenciler çoğunlukla derslerini online olarak görmek zorunda kaldılar. İçinde bulunduğumuz dönem; YKS sınavına hazırlanan gençler için de son derece zorlayıcı bir süreç oldu, olmaya da devam ediyor. Arkadaşlarla iletişimin en yoğun olduğu ergenlik döneminde sürekli evde ve aileyle kalmak, sınav tarihi ve içeriklerinde yaşanan değişim, sınav ortamında virüs kapma riski, öğretmen ve arkadaşlarıyla istedikleri gibi iletişim kuramamak, sokağa çıkma yasağı, ailelerinin kaygı ve korkuları ve bunları çocuklarına yansıtışları gençlerin büyük bir kısmını negatif yönde etkiledi. Yoğun bir yılın ardından sınav zamanı geldi çattı. Sınavdan sonra kimi öğrenciler sevinirken kimileri ise hayallerini 1 yıl daha ertelemek zorunda kalacaklar. Bu yazımda sınava birkaç gün kala yapılması gerekenlerden bahsedeceğim.. Öğrencilerin son gün olan cuma gününe kadar çalışması cuma günü ise çalışmayı bırakmalarını tavsiye ederim. Bugüne kadar iyi hazırlanılmamışsa son şapkadan tavşan çıkmaz. Cuma’ya kadar konuları yatmadan önce tekrar edilmeli çünkü bilimsel olarak yatmadan önce çalışılan konular daha fazla akılda kalıyor. Son gün öğrenciler aile ve arkadaşları ile vakit geçirerek üzerlerindeki sınav baskısını azaltabilirler.
. Bu süreçte cuma gününe kadar öğrenciler deneme çözümlerine devam etmeliler. Bu son 1 haftada öğrenciler çıkmış sorular özellikle 2018-2019-2020 YKS soruları mutlaka çözülmeli ve yanlışlar analiz edilmeli, çünkü ÖSYM bir yıl sorduğu sorunun benzerini birkaç yıl sonra tekrar soruyor. Denemeler ve çıkmış sorular sınav saati ile aynı saatte olmalı ve sınav sırasında su içme yemek yeme veya farklı sebeplerle denemenin başından kalkmamalı. Aynı şekilde deneme sırasında ya da ders çalışırken kesinlikle cep telefonu kullanılmamalı. Son haftalarda özellikle geçmiş yıllarda en çok soru gelen konulara bakıp o konulardan ne tarz sorular sorulduğu iyi analiz edilmeli. Bu süreçte sosyal medya diyeti yapmamız bizim için faydalı olacaktır. Birkaç gün sosyal medyayı takip etmesek ne olur ki?
. Öğrencilerin son haftada kesinlikle şu kadar saat çalışmalıyım şu kadar soru çözeyim diye kendilerini sınırlandırmamaları gerekir. Çok çalışmak uzun süre masa başında kalmak veya çok soru çözmek değil zamanı bilinçli kullanarak verimli çalışmak önemlidir.
. Sınava girilecek okulların gezilip görülmesi öğrencinin kaygı düzeyinin azalmasına yardımcı olacaktır
. Son haftada öğrenciler uyku düzenlerine dikkat etmeli gece geç saatlere kadar yatmayıp sabah geç kalkma alışkanlığı olan arkadaşlar bu alışkanlıklarından vazgeçmeli. 8 saat ideal bir uyku saatidir. Aynı şekilde son hafta ve özellikle sınavdan bir gün önce yemek düzenine çok dikkat edilmeli bilinmedik yerlerden rutin yemek düzenini bozan yemeklerden uzak durulmalı. Bu süreçte herkes bir şey söyleyecektir bu nedenle öğrencilerin çevresel etkilenmeleri için veliler öğrencileri desteklemeli. Yine öğrenciler kazanamazsan bir daha kursa göndermem, bu sene son şansın gibi öğrenciyi daha fazla strese sokacak söylemlerden uzak durmalı bunun yerine ben dilini tercih ederek yapacağına inanıyorum elinden geleni yaptın gibi olumlu dönütlerle öğrencinin üzerindeki sınav kaygısı azaltılmalı.
Sınav sırasında özellikle TYT sınavında zamana karşıda yarışılacağı için sorular iyi anlayarak çözülmeli bir soru üzerinde gereğinden fazla durarak zaman kaybedilmemeli, çünkü o soruda kaybettiğimiz zamanla belki 2 soru çözeceğiz bu şekilde başka soruların zamanından çalmış oluyoruz. Kesinlikle emin olunmayan sorular boş bırakılmalı eğer iki şıkka indirsek dahi bu soruları kafadan atarak yapmamalıyız. Soruların tüm şıkları mutlaka okunmalı. Sayısal öğrencilerin sözelden, eşit ağırlık ve sözel öğrencilerinin de fen derslerinden yapacağı sorular mutlaka olacaktır, bu nedenle zamanı iyi kullanım bu derslerde de bakılmalı.Sevgili öğrenciler ve öğrenci velileri sonuç olarak üniversiteyi kazanmak hayata 1-0 önde başlamak demek değil veya üniversite sınavını kaybetmek hayatın sonu değil. Kısacası sınav çok şey ama her şey değil…