Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Gaziantep'te düzenlenen Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı'nın 5'inci Olağan Kongresi'nde Suriye konusunda Avrupa ülkelerini eleştirerek, "Kilis'te 127 bin, Gaziantep'te 350 bin, Şanlıurfa'da 400 binin üzerinde Suriyeli var. Avrupa ülkelerinin yapamadığını burada belediyeler yapıyor. Terör ve göçmen konusunda yalnız bırakıldık" dedi.
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde yapılan Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatının(UCLG-MEWA) 5'inci Olağan Kongresi, 'Göç, Kültür ve Gastronomi Zirvesi'ne katıldı. 14 ülkeden 50 temsilcisinin katıldığı kongrede konuşan Akdoğan, terör sorununda ve göçmen sorununda Türkiye'nin yalnız bırakıldığını söyledi.
"SURİYELİ GÖÇMENLERE BUGÜNE KADAR 10 MİLYAR DOLAR HARCANDI"
Bugüne kadar Suriye'deki savaştan kaçarak Türkiye'ye yerleşen göçmenler için 10 milyar dolar para harcandığını ifade eden Akdoğan şöyle konuştu:
"Türkiye, din, dil, ırk, ayrımı yapmadan herkese kucağını açtı. İnsanların hayata yeniden tutunması için Suriyeli ağrılıklı kardeşlerinin hayata tutunması için ne gerekiyorsa yaptı. Mazluma kimliğini sormadık. Ezidi mi, Arap mı, Kürt mü, Nusayri mi, Dürzi mi ayrımı yapmadan Mevlana'nın dediği gibi 'gel ne olursan ol gene gel' diyerek sadece insan nazarı ile baktık. Dünyanın bugün en çok sığınmacıya ev sahibi yapan ülkesidir Türkiye. 280 bin kişi kamplarımızda kalıyor. Türkiye'de 10 şehirde 26 geçici barınma merkezimiz var. Suriye tarafında hemen Öcüpınar'ın karşısında 10 tane daha kamp kurduk, oralarda da 120 bin civarı insan kalıyor. Kuzey Irak'ta 3 tane de kamp oraya kurduk. Sadece Türkmenler değil, Ezidiler, Araplar kim yardıma muhtaç durumdaysa oralarda kalıyorlar. Türkiye'de 2 milyon 750 bin Suriyeli var. 200 bine yakın Iraklı var. 12 milyon poliklinik hezimeti vermişiz. 500 bin kişi hastanelerde yatarak sağlık hizmeti almış. 335 bin ameliyat gerçekleştirilmiş. AFAD barınma merkezlerinde 80 bin Milli Eğitim Bakanlığı tesislerinde 330 bin Suriyeli çocuğumuz eğitim görüyor. Türkiye'de 4 yılda bugüne kadar 160 bin Suriyeli bebek dünyaya geldi. Eğer onlar Suriye'de kalsaydı, çatışmanın ortasında kalsaydı belki bu kadar bebek hayata gelemeyecekti. 10 milyar dolar Suriyeli kardeşlerimiz için bugüne kadar bütçemizden harcama yaptık. Ama gelen dış yardımlar nedir 462 milyon dolar. Devede kulak, yani onların yaptığı her 1 lira yardım için biz 22 lira yardım yapmışız. Ama Türkiye birçok meselede yalnız bırakılmıştır, göçmen meselesinde yalnız bırakılmıştır, terörle mücadelede yalnız bırakılmıştır, benim teröristim iyi, senin teröristin kötü, hep çifte standart olmuştur. Oysa ne farkı var ? Paris'te ölen insanla İstanbul'da ölen insan arasında ne fark var ? Başka bir ülke bunu kaldıramazdı. Şimdi gidin Avrupa ülkelerine bir yere 100 tane Suriyeli geliyor, ortalık ayağa kalkıyor. Ama 3 milyona yakın göçmen Türkiye'de var, toplumsal yapımız bunu kaldırıyor, kardeşlik hukukuyla meseleye bakan bir halk var burada. Bu yüzden Ahıska Türkü'ne de kucağımızı açıyoruz, Uygur Türklerine de kucağımızı açıyoruz, Ezidi'sine, Küdüne, Türkmenine, Arabına mazlum olan kimse ona kucağımızı açıyoruz. Kilis merkez nüfusu 90 bin Suriyeli sayısı 127 bin. Gaziantep'te 350 bin, Şanlıurfa'da 400 binin üzerinde Suriyeli var. Bütün bu krizi yönetmek çok kolay değil. Avrupalı ülkelerin yapamadığını burada belediyeler yapıyor. Tek başına Antep belediyesi, Urfa belediyesi yapıyor. Avrupa ülkelerinin cesaret edemediğini, yapamadığını, tek başına bizim belediyelerimiz burada bu yükü çekiyor, taşın altına elini koyuyor."