Ülke genelinde 51 birlik ve 120 bin üyeden oluşan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) tarafından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Merkezinde düzenlenen İnşaat Sektörü Çalıştayı’nda, sektörün anayasasının hazırlanması ve sorunlara kalıcı çözüm bulunması yolunda önemli adımlar atıldı.
Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı ve İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Apa, İnşaat Sektörü Çalıştayında, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye Gaziantep’in inşaat sektöründeki sorunlarının yer aldığı bir dosyayı teslim etti.
SEKTÖRÜ İLGİLENDİREN ÇOK ÖNEMLİ KARARLAR GÖRÜŞÜLDÜ
Çalıştayda, sektörün birikmiş sorunlarının ortak akıl çerçevesinde tüm taraflarca ele alındığını belirten İbrahim Apa,"Müteahhitler olarak, ilk gün İMKON Genel Merkezi’nde, ikinci gün TOBB'da gerçekleştirilen İnşaat Sektörü Çalıştayı'nda, Sayın Bakan Özhaseki “imar yönetmeliğinin bölgelere göre düzenlenmesi, müteahhitlik hizmet yasasının çıkarılması, kentsel dönüşüm yasasının yeniden değerlendirilmesi, yapı denetim yasasının ele alınması, belediyelerdeki mevzuat boşluklarının giderilmesi” gibi konularda sektörün önünü açacak önemli açıklamalarda bulundu " dedi.
Apa, çalıştayda görüşülen, belediyelerin özlük hakları, Gayrimenkul Sertifikası, Gayrimenkul Borsası’nın kurulması, vergilerin harçlarının düşürülmesi, alım satım vergilerinin azaltılması, ruhsatların alınmasındaki zorlukların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın gündeminde olduğunu belirterek, 1 ay içerisinde toplanacak olan Şehircilik Kurultayı’nda bu konuların gündeme alınarak, Bakanlar Kurulu’nun gündemine getirileceğini de müjdeledi. Apa, bu konulardan en önemlisinin de, yıllardır mücadelesini verdikleri Müteahhitlik Hizmet Yasası olduğunu ifade etti. Apa, “Sayın Bakan ayrıca, kentsel dönüşümde kamuya verilen ne kadar teşvik varsa, aynısının özel sektöre de verileceğini dile getirdi” dedi.
İbrahim Apa, “Sayın Bakan Özhaseki, imar yönetmeliğinin Ankara’da sadece kırmızı çizgilerinin çizileceğini, daha sonra bu yönetmeliğin illere gönderileceğini, her ilin kendi yönetmeliğini çıkartıp, kendi şehir dokusuna uygun yönetmeliğini düzenleyip Bakanlığa gönderdikten sonra onaylanacağını ve her ilin ayrı bir imar yönetmeliği olacağını ve bu işin 6 ay içerisinde çözümleneceğini müjdeledi.” diye konuştu.
HİSARCIKLIOĞLU “CEBİMİZ TIRNAK YARASINA DÖNDÜ”
Ankara’da düzenlenen çalıştayın oldukça yararlı geçtiğini söyleyen Apa “Çalıştaya katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun açıklamaları dikkat çekiciydi” dedi.
Çalıştaya katılan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu müteahhitlik mesleğini gerçekten yapabilecek isimlerin kayıt altına alınmasını isteyerek "Kendi içinde bağımsız çalışan, disipline eden, cezalandıran ve mesleğe giriş şartlarını organize eden bir yapıyı oluşturalım. Sektör bürokrasiyle boğuşuyor. Kapısını çalmadığımız adam yok. İnşaatın başlamasından bitimine kadar imza attırmadığımız yer kalmıyor. İmzanın da ne anlama geldiğini özel sektörden geldiğiniz için siz çok iyi bilirsiniz. Cebimiz tırnak yarasına döndü” ifadesini kullandı.
GAİMDER’DEN GAZİANTEP DOSYASI
Toplantı sonrasında Bakan Özhaseki'ye, Gaziantep ile ilgili bir dosya verdiklerini belirten İbrahim Apa, "Sayın Bakanımıza Gaziantep’te sektörümüzün sorunlarını içeren bir rapor hazırladık. Gaziantep’in özel durumuyla ilgili bir görüşme de talep ettik. Sektörümüzün yıllardır arzu ettiği düzenlemeler ve imar konusundaki sorunların çözümüne ilişkin önemli beklentileri vardı. Sayın Özhaseki'nin söylemlerinin hayata geçmesi halinde imarda yeni bir reform anlamına gelecek. Bu gelişmeler sektörün önünü açacaktır."
İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu’nun ev sahipliği yaptığı Türkiye İnşaat Sektörü Çalıştayı’na Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan ile Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran da katıldı.
!#**h11719**#!
!#**h11715**#!
!#**h11713**#!
!#**h11707**#!
!#**h11722**#
!#**h11728**#!