Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) tarafından Antakya’da düzenlenen ve üst düzey kurumlarla, özel sektör temsilcilerini buluşturan çalıştayda sektörel sorunlar ve 2016 yılıyla ilgili faaliyetler masaya yatırılarak, yeni yol haritası oluşturuldu.
Sekretarya hizmetleri Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği tarafından yürütülen Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) tarafından, Türk ürünlerinin dünya pazarlarında daha etkin tanıtımını sağlamak, yol haritası belirlemek, sektörlerin sorunlarının masaya yatırmak ve 2016 yılı faaliyet takvimini belirlemek amacıyla Antakya’da çalıştay düzenlendi. Kamu kurum ve kuruluşlarından üst düzey katılım yanında özel sektörden de yoğun katılımın gerçekleştirildiği çalıştayda 2016 yılıyla ilgili gerçekleştirilecek faaliyetlerde belirlendi. MBTG Başkanı M. Surur Aydın yaptığı açılış konuşmasında, 2015 yılında MBTG tarafından yapılan faaliyetlerle ve 2016 yılı gündemiyle ilgili katılımcılara bilgi verdi. Aydın, Türkiye’de 15 tanıtım grubunun faaliyette bulunduğunu, MBTG’nin diğer tanıtım gruplarından farklı bir sorumluluk üstlendiğinin farkında olduklarını ve bu görevi layıkıyla yerine getirme adına büyük çaba sarf ettiklerini ifade etti. Katılımcılara MBTG tarafından çekilen ve Irak’ta yayınlanmaya başlanan bitkisel yağlar reklam filmi de izlettirildi.
YOĞUN İLGİ
Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Mustafa Bayram’ın moderatörlüğünde gerçekleşen çalıştayın ilk bölümünde, kamu kurumlarından üst düzey yöneticilerin katıldığı bir panel düzenlendi. Panele, Ekonomi Bakanlığı Müşaviri Veysel Parlak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Vekili Muharrem Selçuk, Toprak Mahsulleri Ofisi Daire Başkanı Cihan Soyalp, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Erdal Karahisar ile birlikte MBTG Başkanı Surur Aydın konuşmacı olarak katıldı. Güncel gelişmelerin ve önümüzdeki döneme dair beklentilerin değerlendirildiği panelin soru-cevap bölümünde ihracatçı firmalarımızın temsilcileri kamu üst düzey yöneticilerine sorunları anlatarak çözüm yolunda beklentilerini dile getirdi. Başarılı geçen çalıştayın ardından katılımcılar sektörle ilgili 2016 yılına yönelik hedeflerin belirlenmesi için her sektör için ayrı bir masa oluşturuldu. Mevcut pazarların ve bu pazarların durumlarının analizi, ürün bazında ülkelerin belirlenmesi ve bu ülkelerde yapılması gereken tanıtım faaliyetlerle ilgili karşılıklı görüş alış verişinde bulunuldu. MBTG tarafından Antakya’da düzenlenen çalıştayda, PAK-DER tarafından da bakliyatın sağlıklı yaşama katkılarına dair bir proje sunumu gerçekleştirildi. Sunumun ardından ilk günkü çalışmalardan elde edilen sonuçlar masa başkanları tarafından katılımcılara aktarıldı.
2023 İHRACAT HEDEFLERİNE DOĞRU
Çalıştayla ilgili bir değerlendirme yapan MBTG Başkanı Surur Aydın, bu yıl düzenlenen çalıştayın ikinci çalıştayları olduğunu belirterek, özellikle kamu kurumlarından üst düzey katılım sağlanmasının çalıştayın kalitesini artırdığını ifade etti. Katılımcı firmaların da bu durumdan oldukça memnun kaldığını belirten Başkan Surur AYDIN, önümüzdeki dönemlerde gerçekleştirilecek olan faaliyetlerde de buna dikkat edeceklerini söyledi. Aydın, MBTG olarak, Türkiye’nin 2023 hedefine katkı sunmak istediklerine belirterek “2023 yılına girildiğinde hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat hacmine, kendi ürünlerimiz bazında katkı sağlamak için, dünya pazarlarını araştırıyoruz. Bunun için bir çok ülkede düzenlenen fuarlara katılıyoruz. Fuarlar dışında da hedef ülkelerde ihracatçımızın önünü açacak girişimlerde bulunacağız. Bu konuda alım heyetleri, sektörel ticaret heyetleri yanı sıra görsel ve yazılı basında ürünlerimizin daha fazla yer alabilmesi için çalışmalar yapacağız” dedi.
2016 yılını yoğun bir çalışmayla geçirmeye hazırlanan MBTG, Ocak ve Şubat aylarında Hindistan, Türkmenistan ve Dubai’de düzenlenecek fuarlara katılacağı da açıklandı.