Vergi ve diğer bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına dair kanunun çıkması ile birlikte vergi dairelerinde kuyruklar durulmadı. Vergi borcu bulunan mükellef sayısı net olarak belli olmamakla beraber, borç yapılandırmasından faydalanmak isteyen mükellef sayısı 90 bini buldu.
Gaziantep Vergi Dairesi Başkanı Halil Tekin, şu ana kadar 90 bin başvurunun yapıldığı, 18 Mayıs 2018 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun hakkında açıklamalarda bulundu.
BORÇ YÜKÜ AZALACAK VE KOLAYLAŞACAK
Tekin, 7143 Sayılı Kanun ile mükelleflerin kamuya olan borç yükünün azalacağının yanı sıra kolaylaşacağının da altını çizerek; “ Borçların taksitler halinde ödenebilmesi, vergi ihtilaflarının sonlandırılması, devam eden vergi incelemeleri için kanundan yararlanılabilmesi, geçmiş yıl beyanlarının artırılması yoluyla vergi incelemesine muhatap olunmaması daha önce unutulmuş, eksik beyan edilmiş vergiler için pişmanlık beyanı yapılabilmesi, işletme kayıtlarının gerçek duruma uygun hale getirilmesi, yurt içi ve yurt dışındaki bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması gibi pek çok alanda düzenleme yapan ve toplumun her kesimine hitap eden kanunu vatandaşlarımıza anlatmak için canla başla çalışıyoruz.” dedi.
SON GÜN 31 TEMMUZ “SONA KALMAYIN”
Gaziantep Vergi Dairesi Başkanı Tekin, “Yeni Yapılandırma Kanunu” olan 7143 sayılı kanun hükümlerinden yararlanmak isteyen borçluların, 31 Temmuz 2018 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvurmaları gerektiğine dikkat çekerek mükelleflerin vergi dairesinde yaşanabilecek muhtemel yoğunluk sorunları ile karşılaşmaması için başvurularını son güne bırakmamalarını tavsiye etti.
İlk 2 taksit önemli Tekin, “ Kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli huşulardan biri de taksitle ödemeyi tercih etmişlerse ilk 2 taksitin süresinde ödenmesidir. İlk 2 taksiti ödemeyenler kanunun getirdiği imkanlardan yararlanamaz” dedi.
BAŞVURU SAYISI 90 BİNİ BULDU
Tekin, “Şu anda yapılandırma için başvurularımız sürüyor, 90 bin civarında bir başvurumuz oldu. Mükelleflerimiz borçlarını yapılandırdılar, 31 Ağustos 2018 tarihine kadar devam edeceği için bugün itibariyle 600 milyon lira civarında borç yapılandırıldı. Yasa 18 Mayıs’ta yürürlüğe girdi, 1 Haziran itibariyle müracaatları almaya başladık. Matrah artırımı ve işletme kayıtlarının düzeltilmesi 31 Ağustos’ta olacağı için o tarihlerin sonunda net rakamları paylaşacağız.”
YÜZDE ELLİ İNDİRİM YAPILACAK
Tekin, 7143 sayılı kanun ile kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı sağlandığını belirterek, ödenmesi gereken vergi ve diğer borçlara ait gecikme faizi ve gecikme zamları yerine Yİ-ÜFE oranında belirlenecek tutar tahsil edileceğini, böylece bu tutarların 3’te 2 oranında azaltıldığını, vergi aslına bağlı cezaların tamamen silindiğini ve usulsüzlük ile özel usulsüzlük cezalarının ise yüzde 50 oranında indirimli olarak tahsil edileceğini ifade etti. Vergi borçlarının ilk taksitte peşin olarak ödenmesi halinde katsayı alınmayarak Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutarın yüzde 90’ından vazgeçileceğini, ikinci taksit süresi içerisinde tamamen ödenmesi halinde ise; Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutarın yüzde 50’sinden vazgeçilerek tahsil edileceğini belirterek yapılandırmadan faydalanan mükelleflerin borçlarını çok düşük oranda uygulanan katsayılarla 36 aya varan vadelerle ödeyebileceğini, ayrıca yapılandırma devam ettiği sürece; “Borcu yoktur belgesi” alınabileceğini ve araçların fenni muayenelerinin yaptırılabileceğini sözlerine ekledi.
YURT-KUR BORÇLARI DA BU KAPSAMDA
Vatandaşlarımızın yeni yapılandırma kanunu sayesinde geçmiş borçlarını taksitler halinde ödeyerek ekonomik faaliyetlerini daha kolay yürütebileceğini vurgulayan Tekin, “31 Mart 2018 tarihinden öncesine ilişkin gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, ÖTV gibi tüm vergilerin bu kanuna göre yapılandırılabilecek. Ayrıca çok sayıda vatandaşımızı ilgilendiren trafik, nüfus, seçim, askerlik para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalar da kanun kapsamına girdi. YURT-KUR üzerinden öğrenim kredisi alan öğrencilerin kuruma olan borçları ile ecrimisil borçları da yine bu kanun kapsamında ödenebilir. Ancak önceki yapılandırma yasası olan 6552, 6736, 7020 sayılı kanunlar kapsamında yapılandırılmış borçların bu kanun hükümlerinden faydalandırılamayacağı gibi, 2018 yılına ilişkin MTV ikinci taksitinin, 31.03.2018 tarihinden sonra ödenecek gelir vergisi taksitlerinin ve 2018 yılında ödenecek geçici vergi tutarlarının da bu kanun hükümleri kapsamında yapılandırılamayacak. 6552, 6736 ve 7020 sayılı kanunlar kapsamında yapılandırılan borçlara ilişkin ödemelerin ihlal edilmemesi gerekiyor.
PEŞİN ÖDEME İNDİRİMİ
Tekin, “İhtilafın bulunduğu aşama ve ihtilafa ilişkin verilmiş yargı kararlarının niteliğini esas alarak, farklı oranlarda ödemeler yapılarak dava aşamasındaki alacaklar yüzde 20 ile yüzde 80’e varan oranlarda indirimlerle sulh yoluyla sonlandırılacak” dedi.
Tekin, “ Devam eden inceleme ve takdir işlemlerine konu muhtemel alacalarında kanun kapsamında olduğunu inceleme bittiği zaman ortaya çıkan rapora göre mükelleflerimiz yapılandırma imkanlarından faydalanabilecek. Aynı şekilde takdir komisyonlarında olan dosyalarında bu kanun kapsamında yapılandırılabilecek ve bu kapsamdaki ödemelerde de peşin ödeme indirimi yapılacak” ifadelerine yer verdi.
Kanunla getirilen önemli düzenlemelerden biri olan Vergi ve Matrah artırımıyla ilgili olarak sözlerine devam eden Tekin, “ Mükelleflerin daha önceki beyanlarını belli oranlarda arttırdıkları takdirde geçmişe dönük olarak herhangi bir vergi incelemesine muhatap olmayacaklarını ve bu kapsamda Gelir ve Kurumlar Vergisi, Gelir/ Kurumlar Stopaj Vergisi ve Katma Değer Vergisi’ne yönelik 2013-2017 yıllarına ilişkin matrah artırımında bulunabilecekler. Matrah ve vergi artırımında bulunmak isteyen mükelleflerin 31 Ağustos 2018 tarihine kadar başvuruda bulunması gerekiyor. Hesaplanan vergi peşin veya ilk taksitin Eylül 2018 ayından başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde azami 6 taksitte ödenebilir. Daha önceki yapılandırma kanunlarından farklı olarak incelenmeme ve tarhiyata muhatap olmamak için hesaplanan tutarların kanuna uygun şekilde ödenmesi gerekiyor” dedi.
Kanun ile işletme kayıtlarının gerçek duruma uygun hale getirilmesine yönelik sözlerine devam eden Tekin, “ işletmede bulunduğu halde kayıtlarda yer almayan kıymetlerin belirlenen oranlarda KDV ödenmesi suretiyle defterlere kaydedilebilecek. Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan emtialar için, fatura düzenlemesi ve her türlü vergisel yükümlülüklerin yerine getirilmesi suretiyle kayıtların düzeltilmesine imkan veriliyor. Eczanelerin kayıtlarında yer aldığı halde stoklarında bulunmayan ilaçları ise değerleri üzerinden yüzde 4 oranında KDV ödemek suretiyle kayıtlarını düzeltebilmelerine imkan veriliyor. Bu kapsamda işletme kayıtlarını düzeltilmesi nedeniyle geçmişe dönük ceza ve gecikme faizi uygulanmayacak. Ayrıca kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklarını da 31.08.2018 tarihine kadar beyanda bulunmak ve beyanda bulunan tutar üzerinden yüzde 3 oranında hesaplanan verginin bu süre içerisinde ödenmesi koşuluyla gerçek duruma uygun hale getirilebilecek” dedi.
HABER//AYSU YIKMIŞ