USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Ahilik Haftası kutlamaları devam ediyor

Ahilik Haftası kutlamaları devam ediyor
16-09-2019 10:32
Gaziantep

Ahilik kültürünün tanıtılması, esnaf ve sanatkarlar ile bunların örgütlerinde yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla gerçekleştirilen ’Ahilik Haftası’ etkinlikleri Gaziantep’te başladı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından düzenlenen Ahilik Haftası, kutlamalarına bugünde devam edilecek. 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen törende çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

ESKİLERE UZANAN BİR GELENEK

Törende konuşma yapan Gaziantep Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, şunları kaydetti:
“Ahilik sanatın ticaretin bir mesleği, olgun kişilik, güzellik, ahlak ve doğruluklarla kurulu, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimizdir. Yüzyıllar boyu topluluğumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimizdir. Toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüzdür. Ahilik felsefesi, temelleri 13. yüzyılda Kırşehir’de atılmış. Daha sonra tüm dünyaya yayılmıştır. Ahilik genel olarak kardeşlik, eli açık, konuksever, yiğit anlamına gelmektedir. Ahilik Anadolu’da birliğin, refahın, toplum düzenini sağlayan ve halkın maddi, manevi ihtiyaçlarına cevap verecek tarzda teşkilatlanan Sivil Toplum Kuruluşu’dur.”

“AHİLİK BİR KÜLTÜRDÜR”

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, Ahilik haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, 'ben siftah ettim, komşum da siftah etsin', anlayışının bugün de devam etmesi gerektiğini söyledi. Küsbeoğlu, "Ancak bunlar unutuldu. Ahilik kültürümüzü yaşatırsak gerçekten sıkıntıların çözüleceğine inanıyorum" dedi. Ahiliğin bir kültür olduğunu belirten Küsbeoğlu, “Ahilik birlik beraberliğimizi muhafaza eden bir geleneğimizdir. Ahilik kültürünü tatbik edersek ülkemizde hiç bir sıkıntı yaşanmaz. Ben siftah ettim, komşum da siftah etsin, anlayışı devam etmeli. Ancak bunlar unutuldu. Ahilik kültürümüzü yaşatırsak gerçekten sıkıntıların çözüleceğine inanıyorum. Onun için ahilik kültürü ve felsefesinden ayrılmamız gerekiyor” diye konuştu.

AHİLİK NEDİR?

Ahilik, Ahi Evran Hazretleri tarafından Hacı Bektaş-ı Veli’nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilatıdır. Horasan Kökenli olup Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan Türkmen halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini ve gelişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir kuruluştur. Ahiliğin kendi kurulları vardır. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel özelliklerin birleştiği bir düzendir. Ahiliğin kurucusu Ahi Evran’a Ahi Baba da denir.

AHİLİK TEŞKİLATI ÖZELLİKLERİ VE FAYDALARI

Ahi sözcüğünün kökeni hususunda esas olarak iki görüş bulunmaktadır. Bu görüşlerden ilki sözcüğün Arapça kökenli olduğudur. Buna göre Ahi sözcüğünün anlamı “kardeşim”dir. Bu görüşü savunanların temel dayanağı, Ahiliğin, ilk olarak Araplarda ortaya çıkan Fütüvvet Teşkilatı temelinde oluştuğudur. Dolayısıyla sözcüğün kökeninin Arapça olması gerektiğidir. İkinci görüşe göre ise; Ahi sözcüğü Türkçe “akı” sözcüğünün zamanla değişimi sonucu oluşmuştur. Bu görüşün dayandığı temel nokta ise eski Türkçe metinlerdir. Bu metinlerde “akı” sözcüğü cömert, eli açık anlamlarında kullanılmıştır. Ahilik bazı insanlar tarafından Osmanlı Devletine zarar vermiş bir kuruluş ve oluşum olarak varsayılsa da aslında Ahilik Teşkilatı’nın Osmanlı Devleti’ne yararı oldukça fazladır. Ahi Teşkilatı 13. yüzyılda kurularak Osmanlı Devleti’nin kalkınmasına ve süregelirliğine büyük ölçüde katkı sağlamıştır. Bunun sebepleri genel olarak doğru yönetim biçimi, doğru üye seçimi, doğru ceza verimi, doğru denetim ve doğru eğitim başta gelmek üzere sıralanabilir. Bazı insanların düşünceleri karşı yönde olsa da teşkilat kesinlikle Osmanlı Devleti’ne yararlı olmuştur.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler