Ressam Dr. Ali Düzgün’ün, 20 Ekim’de Sanko Sanat Galerisi’nde açtığı "Kentsel Dönüşüm" temalı 45’inci kişisel resim sergisi 3 Kasım’a kadar gezilebilecek.
Elazığ doğumlu olup, sanat çalışmalarını Ankara'da bulunan atölyesinde sürdüren Düzgün, 45 yıllık sanat hayatında 45'inci sergisini açmamın mutluluğunu yaşadığını, ilk açtığı sergide yaşadığı heyecanını bugün de hissettiğini söyledi.
Sanatın insanlık için büyük bir ihtiyaç olduğunu belirten Düzgün, “Bundan dolayı sürekli sanat diyorum. İnsanımı ve insanları seviyorum. Resimlerimde figüratif kompozisyonlar yapmamın sebebi budur” dedi.
Düzgün, 20 yıldan bu yana kadın konusunu resmettiğini, kadın konusu denildiğinde “Ali Düzgün” adının akla gelmesi için aynı konuyu işlediğine vurgu yaptı.
Sosyolojik olarak kent ve kırsal kadınlarını kompoze ettiğini, fazla hikâye yüklemediğini anlatan Düzgün, “Resimlerime ‘Kentsel Dönüşüm’ adını verdim. Diğer anlamda kültürel değişimdir. Sonuçta bizim insanımız. Her anlamda sahip çıkmak gerekir” diye konuştu.
Ağırlıklı olarak tuval üzerine yağlı boya tekniğiyle resim yaptığını kaydeden Düzgün, şöyle devam etti:
“Sanatın yaygınlaştırılması için herkes üzerine düşen görevi iyi yapmalı. Sanatçı yaşadığı toplumun tanığıdır. Dönemin kültürel belleğidir. Görevi görsel olarak doğru okumak ve aktarmaktır. Bu konuda ne kadar bilinçli olmam gerekiyorsa o kadar çok çalışıyorum. Bir akademisyen titizliğiyle sanat çalışmalarımı sürdürüyorum. Sağlam bir desen ve kompozisyon elemanlarını gergef işler gibi işliyorum. Sıradan bir resmi hiç kabullenmedim. Hep iyinin ve güzelin peşinde çalışmalarımı sürdürdüm. Bir sanatçıya resim yapma demek ‘öl’ demekle eşdeğerdir.”
Düzgün’ün 40 eserinin yer aldığı sergisi Sanko Sanat Galerisi’nde, 3 Kasım’a kadar her gün 10.00 – 22.00 saatleri arasında gezilebilecek.
ALİ DÜZGÜN
Elazığ’da 1954 yılında doğan Düzgün, 1972’de Tunceli Öğretmen Okulu'ndan, 1977 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Eğitimi Bölümünden mezun oldu. 1987’de Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. 1989 yılında “Sanatta Yeterlilik” aldı. 1990'da master eğitimini tamamladı, 1994 yılında doktora diploması aldı. 1994-2002 yıllarında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü ve Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanlığı yaptı. 1995-1998 yılları arasında Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevini üstlendi. 2002-2008 yılları arasında Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Bölümü, Mesleki Resim Ana Bilim Dalı öğretim üyeliği yaptı. 2008-2017 yılları arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Eğitimi Bilim Dalı’nda öğretim üyeliği yaptı. 2017 yılında emekliye ayrıldı. Binden fazla karma sergiye, onlarca uluslararası çalıştaya katıldı. Birçok ödül ve başarı belgesi bulunan sanatçının yurtiçi ve yurtdışı müzelerde eserleri yer alıyor.