USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

ALINMAYAN TEBLİGATLAR MUHTARLARIN BAŞ BELASI

ALINMAYAN TEBLİGATLAR MUHTARLARIN BAŞ BELASI
16-10-2018 11:48
Gaziantep

İlgilisi tarafından teslim alınmayan tebligatlar muhtarlara baş belası oldu. Bazı mahalle muhtarlıklarında sayısı binleri geçen resmi tebligatlar ilgilisi tarafından alınmayınca muhtarların başını ağrıtıyor.

Muhtarların görevlerinden biri de tebligatları ilgililerine ulaşmasını sağlamak. Dışarıdan görüldüğü gibi sadece nüfus ya da ikamet belgesi vermekle mesai bitirmeyen muhtarlar, bir de ilgilisi adresinde bulunmadığında ona gelen tebligatları teslim alarak tebellüğ sahibine vermek zorunda.
 
Resmi kurumlardan gelen tebligatlar, ilgilisi adresinde olmadığı zamanlarda teslimat için muhtarlıklarda birikiyor. Trafik cezaları, avukatlardan gelen çeşitli tebligatlar, icra amaçlı gönderilen tebligatlar ve daha birçok konuda gönderilen mahkeme tebligatları tüm mahalle muhtarlarında rafları çekmeceleri doldurduğu yetmezmiş gibi çuvallar içerisinde bile yığılmış durumda. 7201 sayılı Tebligat Kanunu'na göre evde bulunmayan vatandaşa gelen tebligatları muhtar almak zorunda.

Vatandaşların gelen tebligatları evlerinde ya da işyerlerinde olmadıkları için alamadıklarını ifade eden muhtarlar, isleri düştüğünde geldikleri için bu birikmelerin yaşandığını söylüyorlar.

ÜST ÜSTE YIĞILAN BİNLERCE EVRAK

Muhtarlıklardaki tebligatların günden güne arttığı da gözden kaçmıyor. 7201 sayılı Tebligat Kanunu, muhtarlara tebligatı alma sorumluluğu veriyor. Postacı, mahkemeden, noterden, belediyeden getirdiği evrakın sahibini adresinde bulamadığında soluğu muhtarlıkta alıyor ve tebligatı muhtara bırakıyor. Postacı, evrakı muhtara bıraktıktan sonra görevi sona eriyor. Ancak muhtarın derdi bundan sonra başlıyor. Kalabalık nüfusa sahip olan mahallelerde muhtarlar ayda 200-300 adli tebligat evrakı alıyor. Eğer, muhtarlığa gelip evrakını alıyorsa sorun olmuyor. Ancak evrak almayanları ise bulma görevi muhtara düşüyor. Ya telefonla ulaşmaya çalışıyor ya da evine gidip evrak sahibini buluyor. Tebligat evrakını muhtarlığa bırakılmasıyla tebligat yapılmış sayılması muhtarları ağır bir yükün altına itiyor. 


ÜÇ AY SONRA İMHA

Muhtarlıklar kendilerine gelen tebligatları üç ay bekletiyorlar. Üç ay sahibi tarafından alınmayan evraklar tutanakla imha ediliyor.

HABER//AYSU YIKMIŞ

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler