Gaziantep’in en önemli tabiat varlığı olan Alleben Deresi konumu itibari ile her dönem kent kimliğinin önemli bir parçası olmuş, Kent kültürünün yegâne simgesi haline gelmiştir. Ancak artan nüfus, şehirleşme ve sanayileşme ile birlikte Alleben giderek daha çok kirlenmeye başladı.
Gaziantep Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, “Bu bağlamda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi olarak Alleben Deresine kanalizasyon akıntılarının bağlantılarını keserek kötü kokuyu, asli görevimiz olmamasına rağmen düzenli temizleyerek çevre kirliliğini önleme noktasında şehrin mirasına sahip çıkmaya çalışıyoruz. Ancak vatandaşlarımızın bilinçsizce dereye çöp atmaları nedeniyle Alleben Deresini her daim temiz tutamaz olduk. Bu nedenle GASKİ Genel Müdürlüğü olarak “Alleben Hepimizin, Kirletmeyelim” diyerek Kanalizasyon ekiplerimizin dere temizliğini gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
“DOĞAL GÜZELLİĞİMİZİ KORUYALIM”
Sönmezler; “Alleben Gaziantep’in zenginliği, bu kentte yaşayan birçok kişinin Alleben ile anıları vardır. Alleben Gaziantep’in kültürünü yoğurmuş çok önemli bir deredir. Biz bu gün bu derenin çöplük olmadığını, şehrin zenginliği olduğunu ve bu zenginliğe sahip çıkmamız gerektiğini anlatmak için toplandık. Alleben’i gerçek kimliğine kavuşturmak için birlikte çalışmalıyız. Alleben deresi Gaziantep’in kuzeybatısından doğuyor, Sof Dağlarının eteğine oradan Gaziantep’in güneydoğusuna kadar gidip humanız bölgesinden sonra da adı sacır olarak değişiyor. Alleben ismi nereden gelir? Hazreti Ömer’in ordusu Ayıntap topraklarına geldiğinde, kayalardan kayalara beyaz köpükler saçarak sıçrayan bir suyla karşılaşırlar. Bu su Alleben’dir. Ona “süt gibi” anlamına gelen “Aynülleben” derler. İlerleyen zamanlarda bu Arapça sözcük “Alleben“ şekline dönüşür. Nüfus artışı, sanayileşme ve şehirleşme giderek alleben’e bir kirlilik yükü getirdi. Allebenin hiçbir noktasında kanalizasyon bağlantımız yok, sadece yağmur suyu akıyor. Maalesef insanlar çöp atarak kirletiyorlar ve Genel Müdürlüğümüzün asli görevi İçme suyu temini, Kanalizasyon atıklarının arıtılması iken görevimiz olmamasına rağmen dere temizlik çalışmaları yürüttük. Temizliyoruz ama temizlenen noktaya iki gün sonra gidip baktığımızda yine çöp atıldığını, kirletildiğini gördük. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Alleben hepimizin, şehrin geleceği için bırakacağımız en güzel miras olmalı deremize çöp atmayarak temiz tutarak şehrin doğal zenginliğini hep birlikte koruyalım” şeklinde konuştu.
Sönmezler sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“İnsanlarımızın Alleben ile ilgili anıları var demiştik. Alleben’i tekrar eski günlerine döndürme, insanları Alleben ile buluşturma ve kimlik kazandırma projemiz de hazır. Bu proje şu anda sadece Güney Kore’de Seul’de var. Alleben’in altında devasal bir box olacak. Yani yağmur suyu ve diğer sular bu alttaki boxtan akacak. Üsteki su ise arıtılmış bir şekilde tertemiz akacak. İnsanlar Alleben’in kenarında oturacaklar. Kimse Alleben’e çöp atmayacak. Bir süre sonra bütün insanlar oraya sahip çıkacaklar, insanlarımız bütün Alleben böyle olsun diyecekler. En kısa zamanda çalışmalara başlayacağız.”