Gaziantep’te mevcut binaların yüzde 90’ında asansörler tehlike sinyali veriyor. Yürüyen aksamlar arasında yer alan ve ölümlü kazalara neden olan asansörlerin zamanında muayene ve bakımları yapılmıyor. GASSİAD Başkanı Mehmet Hanifi Akgöz, asansörlerin muayene ve bakımlarının zamanında yapılmaması halinde ölümcül sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekti.
KIRMIZI ETİKETLİ ASANSÖRLER KULLANIMA KAPATILMALI
TSE ekipleri tarafından yapılan asansör denetimlerinde kapısına “kırmızı” etiket yapıştırılan asansörlerin muayene ve bakımları yapılana kadar kullanılmasının tehlike olduğunu anlatan Gaziantep Asansör Sanayicileri ve İşadamları Derneği (GASSİAD)Başkanı Mehmet Hanifi Akgöz, “Kapısına kırmızı yani tehlike anlamına gelen etiket olan asansörlerin kullanılması oldukça sakıncalı. Bu asansörlerin muayenesi ve bakımı yapılmadığı müddetçe kullanılmaması gerekiyor. Bu arada asansör muayeneleri yerel yönetimler tarafından Sanayi, Bilim ve Teknoloji Bakanlığının görevlendirilmesi neticesinde ilgili firmalar yapıyor. Yani asansör muayenelerinden belediyeler sorumlu. Gaziantep’te yeni yapılan binalarda veya yapılmış olan 5 katlı bir binanın asansör muayene ücreti yıllık 200 lira. Diğer yandan 5 katlı bir binanın asansör bakım ücreti aylık sadece 100 lira” şeklinde açıklamalarda bulundu.
ASANSÖR MUAYENESİ YAPILMAYAN BİNALARA İSKAN VERİLMİYOR
24 Haziran’da yayınlanan genelge ile yeni yapılan binalarda asansör muayenesi yapılmasının dışında, asansör aksamını gerçekleştiren firmanın sanayi sicil belgesinin yanı sıra A sınıfı olmaması halinde yerel yönetimler tarafından iskan verilmeyecek. Gaziantep Asansör Sanayicileri ve İşadamları Derneği (GASSİAD)Başkanı Mehmet Hanifi Akgöz, yeni yapılan bir binada mimari projenin asansör kuyusuna göre çizilmesi gerektiğini dile getirerek, “Yapılması düşünülen binalarda asansör avan projesine göre mimari projenin çizilmesi gerekiyor. Yapılacak olan binada trafik yani daire sayısına göre asansör kuyusunun mimari projede belirtilmesi gerekir. Fakat çoğu projede bakıyoruz ki binada yaşayacak kişi sayısına göre asansör avan projesi yapılamıyor. Binada yaşaması öngörülen kişi sayısına göre asansörün küçük veya büyük yapılmasına karar verilmeli. Buna rağmen ne yazık ki çoğu binada asansör avan projesi yapılmadan gelişi güzel asansör yapılmak zorunda kalınıyor” şeklinde konuştu.