Gaziantep'te yaşayan Salih Tunç, 500 yıllık mağarada, yaklaşık bir asırlık makinede çorap örüyor. Mağarada örülen çoraplar ziyaretçiler tarafından hatıra olarak saklanmak üzere satın alınıyor.
62 yaşındaki Salih Tunç, Gaziantep’te turistik kafe olarak kullanılan tarihi mağaranın bir köşesinde 70 yıllık makinesiyle çorap örerek geçimini sağlıyor. Sıcak yaz aylarında serin, kışın ise sıcakolan mağaradaki yaşamından memnun olan Tunç, mesleğini devam ettirecek çırak bulamamaktan şikayet ediyor. Elindeki makineleri kullanabilen tek çorap ustasının kendisi olduğunu belirten Tunç, Türkiye'de ve dünyada ikinci bir usta bulamayacağını iddia ediyor. Çorap örgü makinesinin ise müzelik olduğunu belirten Tunç, "Yaptığım bu işi Türkiye'de yapan yok. Bu işi yapan tek kişi kaldım. Bu meslek ölmesin diye uğraşıyorum. Ben zaten yalnız yaşıyorum, bu çoraptan günde 3-4 tane satsam bile bana yetiyor. Makinem çok eski yaşı benden büyük orijinal Alman malı bu serin yerde Ramazan günü oturup çorabımı örüyorum. Yorulduğumda mağarada dolaşırım, mağarayı ziyaret edenlerle sohbet ederim günüm geçer” şeklinde konuştu.
“ÇORABI ÇERÇEVE YAPTIRACAKLARINI SÖYLÜYORLAR"
Tarihi makinenin ürettiği çorapların da tarihi olduğunu belirten Tunç, sadece kışlık çorap ürettiğini ifade etti. Çorapları Gaziantep gezisi hatırası olarak alan turistlerin olduğunu belirten Tunç, çoğu insanın ise süs amaçlı aldığını kaydetti. Tunç, “Geçen gün İstanbul’dan bir kadın geldi makineyi çalıştırdığımı görünce çok beğendi. Çoraplardan birini alarak, 'ben bu çorabı, çerçeve yaptırarak, İstanbul’daki evimin duvarına astıracağım' dedi. Başka bir arkadaş da evinin şark köşesine asmak için aldı” ifadelerine yer verdi.
FABRİKALAR BU MAKİNEYİ ANTİKA OLARAK SERGİLİYOR
Eskiden bu makinelerle çalışan fabrikaların şimdi makineleri antika niyetine vitrine koyduğunu belirten Tunç, “Çorap fabrikaları eskiden bu makineyle çalıştığı için teknolojinin gelişmesiyle rafa kaldırdığı bu makineleri, antika niyetine fabrikanın başköşesine koymuş. Bu makineler müzeleri süslüyor. Ama ben hala bu makineden geçimimi sağlıyorum” ifadelerini kullandı.
“MESLEĞİ DEVAM ETTİRECEK ÇIRAK BULAMIYORUM”
Bu mesleği yapan tek kişi olarak kendisinden sonra kaybolmaması için çabaladığını söyleyen Tunç, “Torunlarıma, gelin sizlere bu mesleği öğreteyim diyorum gelmiyorlar. Her şey çok para kazanmak üstüne olmaması gerekiyor. Bu mesleğin kaybolmaması için çabalıyorum. Evet, çok para kazanamıyorum. Ama aç da kalmıyorum, geçimimi sağlıyorum. Öğretmek istiyorum fakat öğretebileceğim çırak bulamıyorum. Benden sonra bu makine bu mağarada gömülüp kalacak” diye konuştu.
Tunç, bir kaç saatte üretebildiği çorapların tanesini 3 TL'den satıyor. Çorap alanlar ise ya yıllar önce giydiği çoraplardan yeniden bulabilmenin sevinciyle ya da hatıra amaçlı aldıklarını söyledi.