Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı, avukatlar için Cumhur başkanlığı, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Barolar Birliği’ne ekonomik destek talebinde bulunduklarını dile getirdi.
Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan tedbirler kapsamında ertelenen yargı faaliyetlerinin 15 Haziran 2020 tarihine tekrar ertelendiğini açıklaması üzerine alınan bu tedbirin ileride adliyelerde oluşacak yoğunluğun hem vatandaşların hem de avukatların üzerindeki etkisinin göz önünde bulundurulmasının önem arz ettiğini belirtti. Şarklı açıklamasında, ”Yargılama süreçleri, avukatın tahsilat yapmak suretiyle geçimini sağlamasının önünde engeldir. Yargı Sisteminin, Hakim ve Savcılar ile birlikte paydaşı olan, Adalet Sistemine entegre yaklaşık 130.000 avukat, yargılama faaliyetlerinin durması nedeniyle ciddi bir ekonomik kriz içerisindedir. Hâkimler ve savcılar ile diğer adalet çalışanları, yargılama faaliyetlerini yürütemeseler dahi ekonomik güvenceleri olmaları nedeniyle ücretlerini alabilmekte, ancak avukatlar ise kamu hizmeti görmelerine rağmen bu tür desteklerden faydalanamamaktadırlar. Serbest meslek faaliyeti yürüten ve kaçınılmaz gider kalemleri bulunan (kira,elek.,su, v.b) avukatlar , yargı dünyasının diğer unsurlarının (hakim-savcı-adliye çalışanları) faydalandığı ekonomik güvenceden yoksundur” diye konuştu.
DESTEK TALEPLERİ İLETİLDİ
Şarklı, “Diğer ülkelerde ekonomik destek paketlerine avukat meslek grubu da ayrıca dâhil edilerek, olumsuz ekonomik koşullarının düzeltilmesine yönelik düzenlemelere gidildi” ifadelerini kullandı. Şarklı, bulunduğu talepte ifadelerine şu şekilde devam etti : “Keza, ülkemizde faaliyet gösteren meslektaşlarımızın da aynı olumsuz koşullarla mücadelesine destek olmanın gerekliliği ortadadır. Bu desteğin hedefinde, özellikle mesleğe yeni başlamış olan genç meslektaşlarımız olmalıdır. Daha 27.04.2020 tarihinde Kayseri Barosu’na kayıtlı meslektaşımız ekonomik sıkıntılarından kaynaklı olarak hayatına son vermiştir. Eldeki kaynakların bu ve benzeri toplumsal kriz anlarında, krizi ortadan kaldırmaya yönelik olarak kullanılmasının gerekliliği en şedit şekilde kendini göstermektedir” diye konuştu.
AVUKATLARIN TALEPLERİ ŞU ŞEKİLDE SIRALANDI
“1. Tüm avukatlara, asgari olarak Hâkim-savcıların ekonomik koşullarına denk olacak şekilde ekonomik destek verilmesi, tüm stajyer meslektaşlarımıza, Hakim-savcı stajyerlerinin ekonomik koşullarına denk olacak şekilde ekonomik destek verilmesi, Üretime ara veren işyerlerinde çalışanlara verilen geçici gelir desteğinin, bünyesinde avukat istihdam eden avukatlar için de sağlanması; Avukatların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerinin asgari 6 ay ötelenmesi; Kredi Garanti Fonu’ndan avukatlara teminat aranmaksızın kredi verilmesinin sağlanması” Serbest avukatlık faaliyet süresi 3 yılı geçmeyen avukatlara, bir yıllık faaliyetlerini sürdürebilmeleri için, ödemeleri krizden sonra başlamak üzere, teminatsız kredi verilmesi. Yukarıda belirtilen tedbirlerin, bakanlığınız görev ve yetki kapsamında olanlarının hayata geçirilmesine yönelik olarak düzenleme yapılması hususu takdirlerine arz olunur.”