USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

Bahriye Üçok Gaziantep'te anıldı

Bahriye Üçok Gaziantep'te anıldı
06-10-2016 08:12
Gaziantep

Bahriye Üçok ölümünün 26.yıldönümünde CHP Gaziantep  İl Kadın Kolları Başkanlığı tarafından düzenlenen etkinlik ile anıldı.

CHP Gaziantep İl binasında gerçekleştirilen etkinlikte konuşan CHP İl Kadın Kolları Başkanı Münevver Polat, "Bu gün yine maalesef bir acının yıldönümü. Genç cumhuriyetin ilke ve devrimlerine sonuna kadar inanmış. Zor şartlar altında kadının neler yapacağını kariyerince ortaya koymuş gerçek bir aydınl anma devrimcisi olan Doç. Dr. Bayriye Üçok’u katledilişinin 26. Yıldönümünde bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz. O Bahriye Üçok’ki ;
1919’da Trabzon da dünyaya gelen ilk ve orta okulu Ordu’da okuyan Üçok İstanbul Kandilli Kız Lisesini bitirdi. Yüksek Öğrenimini Ankara Üniversitesi Dil Ve Tarih Coğrafya Fakültesi Ortaçağ Türk – İslam Tarihi Bölümünden alırken aynı zamanda Devlet Konservatuar Opera bölümüne devam etti. Ve Bu bölümde bitirdi. Samsun ve Ankara da 11 yıl lise öğretmenliği yaptı.
1953 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde öğretim üyesi oldu. Aynı zamanda bu fakültenin ilk kadın öğretim üyesidir.
1957 yılında doktor unvanı alan, 1964 yılında “İslam Devletlerinde Kadın Hükümdarlar” adlı çalışmasıyla doçent olmuştur. Arapça ve Farsçayı iyi derecede bilen Üçok  Kur’an-ı Kerim’e bağlı kalarak İslam dinini, çağdaş, gerçekçi ve dinin özünde bulunan hoşgörü ile yorumladı. Bu nedenle 1960’lı yıllardan itibaren tehditler alamaya başladı ve kendini güvende hissetmediği için akademik çalışmalara ara vermek zorunda kaldı.
1971 yılında Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından kontenjandan senatör seçildi ve böylelikle aktif siyasi yaşama atılarak beş yıl boyunca Cumhuriyet Senatosu divan üyeliği yapmıştır. Siyasi tercihini CHP’den yana kullanan Üçok 1977 de Cumhuriyet Halk Partisi’ne katıldı.
12 Eylülden sonra açılan Halkçı partinin 1983 de kurucu üyesi oldu. Daha sonra 1983 seçimlerinde bu partiden Ordu Milletvekili seçilerek meclise girdi. 1986’dan itibaren Sosyal Demokrat Halkçı parti üyesi ve 1990 Eylülünde CHP parti meclisi üyesi oldu.  Kasım 1988 de televizyonda yapılan açık oturumda “İslamda Örtünmenin ve Oruç Tutmanın Zorunlu Olmadığı” iddialarına dayanan açıklamalarından sonra birçok tehditler almaya başladı. 1990 yılında Ankara’nın Çankaya ilçesindeki evine kargo tarafından ulaştırılan bombalı paketin patlaması sonucu hayatını kaybetmiştir.
Fransızca, Arapça, ve Farsça bilen Üçok “İslamdan Dönenler” “Yalancı Peygamberler” ve “İslam Devletlerinde Kadın Hükümdarlar” adlı 3 kitap yayınlamıştır.
SHP Parti Meclisi üyesi olan Doç Dr. Bahriye ÜÇOK katledildiği sırada SHP için Laiklik Raporu hazırlamaktaydı. Üçok katıldığı toplantılarda kaleme aldığı kitap ve makalelerde sık sık Laiklik, Kadın Hakları ve İrtica üzerinde durmuş laikliğin savunucusu ilahiyatçı kadın olarak tanınmıştır.
Bahriye Üçok, Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Turan Dursun, Ahmet Taner Kışlalı, Uğur Mumcu ve daha birçok Cumhuriyet aydını çağdaş bir Türkiye uğruna hayatlarını kaybetmişleridir. Ama fikirleri ve savundukları değerler bizlere her zaman yol göstermeye devam edecektir.
Bahriye Üçok’un çalışmaları dikkate alındığında kimler için tehlike olduğu açıkça ortaya çıkacaktır. Yaşadığımız şu karanlık günlerde daha çok Bahriye Üçok’lara ihtiyaç duymaktayız.
Biz Cumhuriyet Halk Partili kadınlar olarak Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyeti, bağımsızlığı, laikliği Atamızın medeni kanunla bize verdiği hakların sonuna kadar savunucusu olamaya devam edeceğiz" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler