Gaziantep’in dünyaca ünlü fıstığı zam üzerine zam yiyor. Kentte kırmızı kabuklu ve çerezlik Antep fıstığı 65-90 TL arasında, baklavada kullanılan boz iç fıstık 200 liradan arasında satışa sunulurken, baklava fiyatları ise 70 TL ile 130 TL’ye arasında satılıyor.
“ARTAN FİYATLAR BAHANELERDEN KAYNAKLANIYOR”
Kentteki fıstıkçılar, baklavada kullanılan iç fıstığı fiyatının yükselmesini rekoltenin düşüklüğünden, arz ve talepten kaynaklandığını öne sürüyor. Baklava üreticileri ise fıstığın stok yapılarak yükseltildiği iddialarına tepki gösterirken, baklavacılar da baklava fiyatlarının yüksekliğini Antep fıstığı fiyatının çok yüksek olmasından kaynaklandığını ve kentte yeterince fıstık olmasına rağmen fıstıkçıların rekolte düşüklüğünü bahane ettiğini öne sürüyor. Antep fıstığı fiyatlarında geçici bir artışın olduğunu belirten Gaziantep Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan, stok iddialarının gerçeği yansıtmadığını fiyatların artmasının stokçuluğa bağlanmasının yanlış olduğunu söyledi. Karaoğlan açıklamasında, “Antep fıstığının Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli ürünü ve bölge insanın da en önemli geçim kaynağı olduğunu belirten Karaoğlan, “Antep fıstığı dünyada isim yapmış, şehrin ismi ile Antep fıstığı diye isimlendirilmiştir. Antep fıstığı bu bölgeye ait olan bir üründür. Antep fıstığında bir yıl var yılıdır, bir yılda yok yılıdır. 2018 yılında rekoltemiz çok yüksekti. Fiyatlarda o zaman 80-100 TL civarındaydı. Ama 2019 yılında rekoltemiz çok düşük olduğundan dolayı yani ‘yok yılı’ olduğundan dolayı da fiyatlar biraz yükseldi” şeklinde konuştu.
“BİZİ SEBEP OLARAK GÖSTERMESİNLER”
Antep fıstığı fiyatlarının yüksek olmasını rekolte düşüklüğüne ve dünya piyasasında baklavalık Antep fıstığı içine artan talebe bağlayan Karaoğlan, “Baklavalık Antep fıstığı dünyada eşi ve benzeri olmayan bir üründür. İran, Amerika veya İspanya'da bizim baklavada kullandığımız fıstık içi yoktur. Antep fıstığı içini dünya kullanıyor. Bundan dolayı da Antep fıstığı içi kıymetli bir ürünümüzdür ve rekoltenin düşük olmasından dolayı da fiyatlar yükseliyor. Ama bir baklavacı üç kiloluk baklava tepsisine 300 gram fıstık içi kullanıyor. Fıstık içinin kilosunu 200 TL'ye bile azsa 60 TL ediyor. Yani bütün malzemesi ile birlikte üç kiloyu bir kilo fiyatına mal etmiyor. Ama benim üreticim bir kilo fıstık içini 7-8 kilodan elde ediyor. 8 kilo yaş fıstıktan bir kilo fıstık içi çıkıyor. Bu fiyatta fıstığın değeridir. Bana göre bu fiyat çok yüksek değil” şeklinde konuştu.