USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

BARIŞ’IN DİĞER ADI “YOKSULLUK”

5 bine yakın nüfusu ile Şahinbey’in en eski mahalleleri arasında yer alan Barış’ta yardım bekleyen yüzlerce yoksul aile bulunuyor

BARIŞ’IN DİĞER ADI “YOKSULLUK”
23-09-2018 08:32
Gaziantep

Şahinbey’in en eski yerleşim alanları arasında yer alan Barış Mahallesi’nde yaşayan 5 bine yakın nüfusun yüzde 80’i yeşil kartlı. Geri kalan kısmının ise yeşil kart beklentisi içerisinde olduğu mahallede insanlar geçimlerini müzik yaparak ve eskicilik yaparak sağlıyorlar. Mahallede kadınlar ev ekonomisine fıstık kırarak katkı sağlamaya çalışırken erkekler ise kurdukları dernek lokallerinde düğün ve özel günler için müzisyen talep edecek kişileri bekliyorlar. Mahallenin en büyük okulu Büyükşehir Belediyesi Ortaokulu ve bu okulda öğrenim gören çocukların önemli bölümü henüz kıyafetlerini ve diğer ihtiyaçlarını karşılamamış durumdalar.

MAHALLEDE SGK GÜVENCESİNDE ÇALIŞAN NEREDEYSE YOK!

Kentin en yoksul bölgeleri arasında yer alan Barış Mahallesi’nde yaşayan nüfusun önemli bölümü yeşil kartlı. Mahallede yaşayan ailelerin tek geçim kaynağı müzisyenlik ve eskicilik. Mahallede hemen hemen her evin önünde fıstık kıran kadınları görebilmek mümkün. Aile ekonomilerine azda olsa katkı sunmaya çalışan kadınlar yaptıkları işten mutlu değil ama mecbur olduklarını dile getiriyorlar. Erkeklerin önemli oranda müzisyen olduğu mahallede bir kısım aileler ise geçimlerini eskicilik yaparak sağlıyorlar. Sosyal yardımlardan önemli oranda faydalanan mahalle sakinleri bu yardımlara rağmen ekonomik sıkıntı yaşıyorlar. Sigortalı çalışan kişi sayısının yok denilecek kadar az olduğu mahallede bazı çocuklar ise ekonomik sıkıntılar nedeniyle eğitimlerini sürdüremiyor.

YOKSULLUĞUN YOĞUN OLDUĞU AĞIRLIKLI BÖLGELER ŞAHİNBEY’DE

Farklı nüfusların bir arada yaşadığı Gaziantep’te yoksulluk sınırı gün geçtikçe yeni manzaralarla gündeme gelmeye devam ediyor. Özellikle kırsalda yaşayan yoksul ailelerin ilk durağı bulundukları bölgedeki aşevleri oluyor. Günlük yemek ihtiyaçlarını bu tesislerden karşılayan vatandaşlar, bir kap almak için saatlerce kuyrukta bekliyor. Belediyeler ise tesis sayısını arttırmasına ragmen artan talebe cevap vermekte zorlanıyor.  Gaziantep’te on binlerce vatandaş sıcak bir çorba içebilmek ve karnını doyurabilmek için şehrin değişik noktalarında kendilerini belediyelerin şevkat kollarına bırakıyor. Yardıma muhtaç vatandaşların karnını doyurabilmeleri için Büyükşehir Belediyesi, Şahinbey Belediyesi ve Şehitkamil Belediyesi büyük çaba sarf ediyor. Belediyelere ait aşevleri yoksul vatandaşlarının karnını doyurabilmek için yoğun mesai yapıyor.

KURDUKLARI DERNEK LOKALİNDE MÜŞTERİ BEKLİYORLAR

Barış Mahallesi’nde yaşayan ailelerin önemli bölümü müzisyen. Düğünlerde ve özel günlerde gördüğümüz müzisyenlerin önemli bölümü bu mahalleden çıkıyor. Mahalle içerisinde yıllar önce kurulan dernek öncülüğünde iş bulabilen ve kazanç sağlayan müzisyenler sokak düğünlerinin yasaklanmasıyla birlikte eskisi gibi iş yapamadıklarını dile getirdiler. Yöresel Halk Müzisyenleri Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hüseyin Karalar, zor şartlarda yaşamlarını sürdürmek zorunda kaldıklarını dile getirdi. Bazı müzisyenlerin iş yokluğunda başka kentlerde hurdacılık yapmakta olduğunu anlatan Hüseyin Karalar, “Bizler yaşamımızı müzik yaparak sürdürüyoruz. Gaziantep’te birçok noktada müzik yapan guruplar bizim mahallemizden çıktı. Tabi eskisi gibi mahalle düğünleri kalmadığı için müzisyen arkadaşlarımızın önemli bölümü ekmek parası için hurdacılık yapmak zorunda kaldı” diye konuştu.

NAKİL BEKLEYEN FATMA ÇELİKTÜRK YARDIM İSTİYOR

Barış Mahallesi Büker Geçidi No 61’de yaşayan Fatma Çeliktürk adlı kadın yıllardır karaciğer nakli beklediğini ve henüz bir netice alamadıklarını anlattı. 5 çocuk annesi çaresiz kadın yoksulluğun dışında uzun zamandır Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesinde nakil için sıra beklediğini dile getirdi. Hastalığının giderek ilerlediğini ve dayanacak gücünün kalmadığını anlatan Fatma Çeliktürk, “Uzun zamandır hastayım ve nakil bekliyorum. Hastalığım nedeniyle daha fazla dayanacak gücüm kalmadı yetkililerden nakil konusunda bana yardımcı olmalarını istiyorum” diye konuştu.

MAHALLEDE EN DÜŞÜK KİRA BEDELİ 500 LİRA

Barış Mahallesi’nde yerli halkın dışında bölgeye yerleşen Suriyeli sığınmacılar nedeniyle kira bedellerinin arttığından yakınan vatandaşlar, “Yoksul bir mahalle olmamıza rağmen kira bedelleri son birkaç yıl içerisinde önemli oranda arttı. Şu an 2 odalı bir evin kira bedeli 500 lira oldu. Bu rakamlar bizim gibi sabit geliri olmayan aileler için oldukça yüksek. Tabi bu konuda yetkililerin yapabileceği bir şey yok ama bu sorunda bizim için büyük bir külfet” şeklinde görüş belirttiler.

FISTIK KIRARAK AİLE EKONOMİLERİNE KATKI SAĞLIYORLAR

Gaziantep'in kenar semtlerinde yaşayan kadınlar aile ekonomisine katkı sağlamak için fıstık kırma işini yapıyorlar. Üretilen fıstıkların çatlamamış olanlarının kırma işini üstlenen kadınlar, mahallede kurdukları alanlarda fıstık kırıyorlar. Gaziantep'te bulunan bazı fabrikaların Antepfıstığı kırma işini üstlenen kadınlar, gün boyu evlerinin önünde ellerinde çekiçlerle hararetli bir çalışma yapıyorlar. 25 kiloluk bir çuvalı 12 lira karşılığında kıran kadınlar, bu sayede evlerine gelir sağladıklarını da söyledi. Gaziantep'in Barış Mahallesi'nde bulunan birçok evde antepfıstığı kırma işi yaptıklarını belirten kadınlar, 'Aile bütçesine katkı sağlamak için antepfıstığı kırıyoruz. Bir çuval antepfıstığını 12 lira karşılığında kırarak aile bütçesine katkı sağlıyoruz' dedi.

MAHALLE BAĞIMSIZ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI ÇIKARTTI

Gaziantep’te ilçelerde yaşayanlarla sayıları 35 bini bulan abdallar 81 İl Davulcular Aşiretleri Derneği olarak Barış Mahallesi’nde kurulan dernekler aracılığıyla örgütlendiler. Belediye başkanlarıyla diyalog çerçevesinde mahallede ve tüm il ve ilçelerde yaşayan aşiretlere yardımcı olmaya çalışan Dernek Başkanı Mahmut Karalar’a davulcu aşiretinden büyük destek var. Karalar yaklaşan yerel seçimlerde derneklerin desteği ile Büyükşehir Belediye Başkan adayı olacak. Gaziantep merkez, ilçeler ve köylerde yaşayan davulcu aşireti, toplumun belki de en yoksul kesimi. Daha düne kadar düğün çalarak ve çöpten hurda toplayarak yaşamlarını sürdürmeye çalışan, toplumun bu unutulmuş ama bir o kadar renkli kesimi var olma mücadelelerini bir çatı etrafında toplanarak sürdürmeye çalışıyor. Bu amaçla Mahmut Karalar başkanlığında 81 İl Davulcu Aşireti Derneğini kurdular. Dernek çalışmaları kapsamında yaşanan sorunlara çözüm yolları arayan Karalar ve ekibi yerel seçimlerde Büyükşehir Belediye Başkan adayı olma kararı aldılar. Karalar önümüzdeki günlerde geniş katılımlı bir toplantı ile adaylığını açıklayacak.

“SORUNLARIN FARKINDAYIZ”

Başkan Mahmut Karalar, işsizlik ve gençlerin eğitimsizliğine dikkat çekerek, “Bizim aşiretimizin önemli kısmı düğün çalarak hayatını kazanıyor. Ancak Gaziantep’te düğün salonları çoğaldığı için eskisi gibi iş yapamıyoruz. Çöpten hurda toplamak da yasaklanınca 700-800 ailemiz mağdur oldu. Bu fakir insanlar hurda toplama işini sürdürmek için Ankara, İstanbul, Elazığ gibi kentlere gittiler, birçok aile de göç için sırada bekliyor” dedi.

“AŞİRETİMİZ YAKLAŞIK 35 BİN KİŞİ”

Gaziantep’te yaşayan abdalların sayısının 35 bin civarında olduğuna dikkat çeken Karalar, “Örgütlü olduğumuz için şimdi sesimizi daha gür çıkartıyoruz. Gençlerimiz çok eğitimsiz, işsizlik ve fakirlik had safhada. Ben iktidar partisinden milletvekili aday adayı olduğum halde derdimizi kimseye anlatamadım. Gaziantep, Kahramanmaraş Türkoğlu, Hatay, Oğuzeli, İslahiye, Nurdağı, Keferdiz,  gibi pek çok il ve ilçede örgütlendik.  Barış, Karşıyaka, Serinevler, Çıksorut, Yukarıbayır başta olmak üzere birçok mahallede varız. 10 dernek başkanı topladığı 10 bin imza ile dernek başkanı olarak bana destek veriyorlar. Bu kararlılık nedeniyle yerel seçimlerde bağımsız belediye başkan adayı olarak yarışacağım. Horasan’dan gelmiş Türkmen aşireti olarak Türkiye’nin her yerinde varız. Bu varlığımızı ve gücümüzü seçimlerde göstermek istiyoruz. Tüm siyasi partilere eşit mesafedeyiz.  Ancak, kendi adayımızı çıkararak yerel seçimlerde varlığımızı ve gücümüzü ispatlayacağız” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler