USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Başbakan Gaziantep'e geliyor

Gaziantep’in 50 yıllık su sorununa köklü çözüm olacak olan Düzbağ Barajı projesinin temeli...

Başbakan Gaziantep'e geliyor
02-04-2017 06:58
Gaziantep

Gaziantep’in 50 yıllık su sorununa köklü çözüm olacak olan Düzbağ Barajı projesinin temeli Perşembe günü Başbakan Binali Yıldırım tarafından atılacak. İçme suyunu yüzde 95’i Kahramanmaraş il sınırlarından karşılanan Gaziantep’te Düzbağ Barajı Projesi büyük önem taşıyor. Kuraklığın son yıllarda hat safhada olduğu Gaziantep için temeli atılacak proje kentte büyük sevince yol açtı.

KURAKLIK KARŞISINDA BİR DAMLA SUYUN BİLE ÖNEMİ VAR

Gaziantep’te son yıllarda yaşanan kuraklık nedeni ile barajlarda ki su oranında önemli düşüş yaşandı. İçme suyunu yüzde 95 oranında Kahramanmaraş’tan büyük maliyetlerle karşılayan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi GASKİ Genel Müdürlüğü, Düzbağ Barajının tamamlanmasıyla birlikte rahatlayacak. Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, Gaziantep’in su fakiri bir il olduğunu ama yapılan doğru projeler ile kenti su konusunda 50 yıl boyunca sıkıntı yaşamayacağını söyledi. GASKİ’nin bütçesinin 3/1ini şehre su getirmek için enerjiye harcadıklarını ifade eden Sönmezler, Düzbağ Baraj Projesi ile bu maliyetin düşeceğini kaydetti.

TEMEL ATMA TÖRENİ PERŞEMBE GÜNÜ

Kentin 50 yıllık su ihtiyacına cevap verecek olan Düzbağ Barajının temel atma törenine katılmak üzere Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Binali Yıldırım Perşembe günü Gaziantep’te olacak. Şehitkamil Belediyesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan temel atma töreninde Başbakan Binali Yıldırım gündeme ilişkin açıklamalarını burada sürdürecek. Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte kabinenin üst düzey bakanlarının tamamının Perşembe günü Gaziantep’te olması bekleniliyor.

“GAZİANTEP’İ GELECEĞE HAZIRLIYORUZ”

GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, Gaziantep’in 50 yıllık su sorununu çözmek için çalışmaların başladığını ifada ederek, “Bu hayalimizi Düzbağ projesiyle gerçekleştireceğiz” dedi. Gaziantep'in su ihtiyacının üç kaynaktan karşılandığını belirten Sönmezler, bunların Kartalkaya Barajı, Mizmilli ve su kuyularından olduğunu vurgulayarak, “Bunun yüzde 70'i Kartalkaya Baraj'ından, yüzde 25'i Mizmilli'den, kalan yüzde 5'i ise kuyulardan karşılanıyor. Yani bu şehrin ana kaynağına Kartalkaya Barajı'ndan karşılanıyor. Gelen sular Başpınar'da Organize Sanayi'deki depolarımızda bekletiliyor. Bu depo 100 bin ton kapasitesiyle abartısız Türkiye'nin en büyük su deposu özelliğini taşıyor” ifadelerini kullandı.

“İNANILMAZ ENERJİ MALİYETLERİ YÜKLÜYOR”

Suyun Başpınar’daki depodan Hacıbaba depolarına aktarıldığını, orada çeşitli biyolojik ve kimyevi işlemlerden sonra şehre içme ve barınma ihtiyaçları için verildiğini belirten Sönmezler, “Bizim sularımızı herkes istediği yerden, musluktan gönül rahatlığıyla içebilir. Çünkü bunun testlerini her zaman yapıyoruz. Suyumuz hem kaliteli, hem de lezzetlidir” şeklinde konuştu. Gaziantep merkezde 470 bin abonelerinin bulunduğunu belirten Sönmezler, yeni katılan ilçelerle birlikte bu sayının 550 bine ulaştığını kaydetti. Fatura tahsilatlarında bir sıkıntı yaşamadıklarının altını çizen Sönmezler, “Bu faturaların yaklaşık yüzde 97'sini tahsil ediyoruz. Bu da Türkiye ve bizim ortalamamıza göre gayet makul bir seviye. Bizim fiyatlandırma sistemiz de baz aldığımız sistem; kullanılan su miktarı arttıkça artan bir sistemdir. Burada ki amaç su tasarrufuna halkımızı özendirmek. Bizim esas sıkıntımız suyun maliyetinin diğer illere göre çok pahalıya gelmesidir. Düşünün Gaziantep deniz seviyesinden 950 metre civarında. Esas suyu aldığımız Kartalkaya Barajı ise 630 kod civarında. Biz bu kod seviyesini aşmak ve suyu taşımak için mecburen elektrik kullanıyoruz. Bu da bize inanılmaz enerji maliyetleri yüklüyor” diye konuştu. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler