Gaziantep büyükşehir belediye Başkanı Fatma Şahin, UNESCO tarafından kente gastronomi ünvanı verilmesini canlı yayında değerlendirdi.
Gazi unvanlı Antep'in yemekleri UNESCO tarafından koruma altına alınarak, kente gastronomi ünvanı verilmişti. Dünyaca ünlü Gaziantep mutfağına ait yemeklerin UNESCO listesine alındığının açıklanmasının ardından Gaziantep büyükşehir belediye Başkanı Fatma Şahin, özel bir televizyonda yapılan canlı yayın ile ünvanı değerlendirdi.
Verilen unvanın dünya mutfağında kentin söz sahibi olması amacıyla önemli olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Biz hedefleri iddiaları olan bir şehiriz. Ve hakkettiğimiz, bu geçmişi kültürel dokuyu geleceğe taşımak, uluslararası arenada iddialı olduğumuz en önemli alanımız olan mutfakta da, söz sahibi olmak istedik. Yaklaşık iki yıllık bir çalışmada öncelikle bu işin iyi bir raporlama ve elimizdeki potansiyeli UNESCO’nun BM’nin, dünyanın diline çevirecek bir teknik altyapı oluşturmamız gerekiyordu. o yüzden önce bu işi bilenlerle profesyonel destek alarak bir mutfak çalışması yaptık. Zaten mutfağımız çok kuvvetli ama bunu iyi bir raporlamak gerekiyordu. İyi bir çalışma başlayınca, Dış İşleri Bakanımız ve Kültür Bakanlığımızdan da gerekli desteği alınca, UNESCO daimi temsilcimiz büyükelçimiz de oradaki takibiyle yaklaşık bir buçuk, iki yılın sonunda dün akşam büyük elçi aradı ve oylamada Gaziantep mutfağının dünya gastronomi şehri sıralamasında yerini aldığını söyledi" dedi.
Mutlu sonun ilk işaretini yaklaşık 15 gün önce Avrupa Birliği projesinde aldıklarını anlatan Fatma Şahin, "Projede, Türkiye birincisi olduğumuz söylenmişti. Gaziantep, Türkiye mutfakları içinde yarıştı. Ve Türkiye birincisi oldu. Dünya yarışına girdi. Ve hakkettiği başarıyı tescillemiş oldu. Kendi dalımızda Nobellimizi aldık. Aziz hoca hepimizi çok sevindirdi, gururlandırdı. Bugünde Gazi şehrimizin potansiyeli dünyaca onaylanmış ve mutfağımız lezzeti, sağlığı, çeşitliliği, yerel mirası açısından artık dünya mutfağı oldu. Şehrimize hayırlı olsun" dedi.
!#**v85&pl=true**#!
TERÖRÜN ÜZDÜĞÜ KENTİ, MUTFAĞI GÜLDÜRDÜ
Şahin, son dönemlerde bölgedeki güvenlik ve sınır hareketliliği gibi konulardan bölge halkının rahatsızlığını hatırlatarak, gastronomi ünvanı ve sonrasındaki yaşanan sevinç tüm insanların can simidi olduğunu kaydetti. Şahin, "Özellikle son dönemlerde güvenlik, işte sınırdan kaynaklı bir takım negatif haberlerden dolayı şehrimiz, Gaziantep halkı, yaşananlardan rahatsız oluyordu. Bizim için pozitif gündem ve şehrin kültürel mirasını, uluslararası boyuta taşımamız gerekiyordu. Bu mutlu haber hepimize can simidi oldu. Şimdi 5 antik kentinde, 2'de UNESCO da listedeyiz. " diye konuştu.
Kültürel Turizmin dünyada yükselen bir değer olduğunu vurgulayan Şahin, Gaziantep'in mutfağından müzesine ve kentte yerli, yabancı yaklaşık 3 milyon turistin gezdiği hayvanat bahçesi ile kültürel turizmin öncelikli tercih edilecek dünya illeri arasında yer alacağını kaydetti. Şahin, "Bugün Rum kalesiyle, Karkamış’ıyla müthiş bir hazine var, burada. Şimdi bunu taçlandıracak şey arkeoloji, beraberinde gastronomi. Kültürel turizm dediğimiz şey, nereyi gezeyim, nereye gideyim, oranın damak tadına nasıl tadayım sorularının cevabını vermiş olduk. Artık kültürel turizm yükselen bir değer dünyada bu konuda ben nereye gideyim cevabı, dünyada Gaziantep oldu. Müzeleriyle, gastronomisiyle, mutfağıyla bu güzel hazineden istifade edeceği bir çalışmayı başarmış olduk. Bu toplum bu coğrafya bunu çoktan hak ediyordu. Hakkettiği kıymeti anlaşılmış oldu. Biliyorsunuz bizim aynı zamanda hayvanat bahçemiz var. 3 milyon ziyaretçimiz var. İnşallah hem Türkiye içi hem Türkiye dışından arkeoloji, gastronomi birleştiği zaman milyonlarca turistin buraya geldiği, mozaik hattından bu güzelliği seyrettiği ve burada yaşadığı, geçmişin bütün dokusunu hissettiği ve bugün modernize olmuş bir gazi, şehri oluşturmayı birlikte başardık. Bu şehre hizmet etmekten Gaziantepli olmaktan dünyaya bu şekilde sesini duyurmaktan çok mutluyum ve çok keyif alıyorum" diye konuştu.
!#**v23&pl=true**#!
Kentteki mutfak kültürünü geliştirmek için çok ciddi çalışmalar da yürüttüklerini anlatan Şahin, "İnşallah kültür turizminin lezzet turizmini başkenti olacağız. Tabi gastronomide söylediğimiz gibi önce potansiyelin olacak. Akademik dünya işin içinde olacak. Şuan üniversitede gastronomi ile ilgili hem Meslek Yüksek Okulumuz, hem üniversitede Gıda Mühendisliği bölümü içerisinde ciddi bir alt yapı oluşuyor. Yani aşçı yetiştirmemiz lazım. Sertifikasyon programlarını kuvvetlendirmemiz lazım. Biz bir akademi açtık. Büyükşehir Belediyesi olarak akademide de bu mutfak kültürünü ve bize ait 400 çeşit yerel yemeğimizi nasıl yapılacak, püf noktaları nelerdir, bu lezzet nasıl sağlanıyor' konularında aşçılarımızı eğitiyoruz. Ve yıldızlı lokantalarımızı arttırabilmek için kendi lokantamızı çalıştırıyoruz. Ve bir eğitim ordusu bu konuda çalışıyor. Ama beraberinde bunu lansman ve lobi çalışmasına dönüştürmemiz lazım. Geçen yıldan beri Paris’te yapılan bütün uluslararası toplantılarda, Gaziantep mutfağını tanıttık. Gaziantep mutfağının yalnızca baklava, lahmacun, fıstık, kebap olmadığını 400 çeşidinin olduğunu anlatırken, özellikle bu alanda iddiası olanların artık bize, Anadolu'ya açılması gerektiğini gösterdi. Gaziantep mutfağının zenginliğini dünyaya tanıtmamız lazım. bu işin uzmanları da aynı şekilde söyleyince yerelden evrensele bütün kademelerini başarmış olacağız ve bu alanda söz sahibi lider bir şehir, lider bir ülke olacağız" ifadelerini kullandı.