USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

Binali Yıldırım'ın gerçekleştirdiği projeler

Binali Yıldırım'ın gerçekleştirdiği projeler
19-05-2016 12:01
Gaziantep

AK Parti'nin yeni Başbakan ve Genel Başkan adayı Binali Yıldırım yaptığı projeler... AK Parti'nin yeni başbakan ve genel başkan adayı Binali Yıldırım ilk açıklamasını yaptı..

YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ (3. KÖPRÜ)
İstanbul'da iki kıtayı 3. kez birleştirecek olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışına kısa bir süre kaldı. Temeli dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve birçok davetlinin katılımı ile 29 Mayıs 2013'te atılan Yavuz Sultan Köprüsü, 26 Ağustos'ta hizmete girecek.
Yavuz Sultan Selim, kule yüksekliği ve ara açıklığı ile dünyanın en büyüğü olacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün 15 kilometre otoyol ve bağlantı yolu, iki şeritli tren yolu, sekiz şeritli karayolu kapasitesi, yaya yürüyüş yolu ve estetiğiyle dünyaya örnek bir proje. Üçüncü Köprü dünyadaki diğer köprülere bakıldığında birçok alanda ilk olma özelliği taşıyor.

İZMİT KÖRFEZ GEÇİŞ KÖPRÜSÜ(OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ)
Temeli 29 Ekim 2010'da atılan İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan İzmit Körfez Geçiş Köprüsündeki çalışmalarda sona gelindi.
İzmit Körfez Geçişi Köprüsü ulaşıma açıldığında İzmit Körfezi'nin etrafını dolaşarak yapılan yaklaşık bir buçuk saat süren yolculuk ile feribotla yaklaşık 1 saat süren geçiş süresi bağlantı yolları ve köprü ile 12 kilometreyi bulan körfez geçişi 6 dakikaya inecek. İzmit Körfez Geçişi Köprüsü bin 550 metre orta açıklığı ile dünyanın en büyük orta açıklığa sahip 4'üncü köprüsü oldu.

AVRASYA TÜNELİ
Marmaray'ın kardeşi olarak adlandırılan Avrasya Tüneli, Marmaray' dan sonra İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakalarını denizin altından birbirine bağlayacak olan ikinci tüp geçit olacak. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerindeki trafiği hafifletmeyi hedefleyen proje, biri geliş, diğeri gidiş olmak üzere iki katlı karayolu şeklinde inşa edilecek.
Bu yılın sonunda tamamlanması planlanan tünelden sadece otomobil ve minibüsler geçebilecek. Tünelin Boğaz geçişi 5,4 km olacak ve iki yaka 106 metre derinde birleştirilecek. Uzunluğu 14,6 km olan tünelin maliyeti 1,1 milyar dolar.

OVİT TÜNELİ'NDE SONA YAKLAŞILIYOR
Ovit Tünel projesi, Başbakanlık Osmanlı Arşivi kayıtlarına göre, 1880 yılı Osmanlı Devleti'nin kalkınma çalışmalarında yer aldı. Proje için ilk adım 1930 yılında yol projesi ile hayata geçirildi. Yıllarca yapımı gündemden düşmeyen proje, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde gündeme geldi.

BOLU DAĞI TÜNELİ
1977 yılında Helsinki Nihai Senedi doğrultusunda 10 Avrupa ülkesinin katılımıyla imzalanan ve Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı desteğiyle ilk adımı atıldı. Tarihi boyunca 12 hükumet, 16 bakan değiştiren proje, 2007 yılında tamamlandı.

MARMARAY
9 Mayıs 2004 atılan ve İstanbul Boğazı'nın iki yakasını birleştiren Marmaray'ın Ayrılıkçeşme ve Kazlıçeşme arasındaki 14 km'lik bölümü 29 Ekim 2013 tarihinde hizmete açıldı. Açılan hatta 3'ü yeraltında olmak üzere toplam 5 istasyon bulunuyor. İstanbul'un Avrupa ve Asya yakalarındaki demiryolu hatlarını İstanbul Boğazı altından geçen bir tüp tünelle birleştiren Marmaray ile Halkalı ile Gebze arasında 76 km'lik mesafe 185 dakikadan 105 dakikaya düşecek
İki kıtayı Boğaz altından birleştirme projesi ilk olarak II. Abdülhamid düşünülmüş, projeyi Fransızlara 1892 yılında çizdirmişti. Tünel-i Bahri veya günümüz Türkçesi ile Deniz Tüneli adı verilen projenin bugün hizmetteki Marmaray gibi Üsküdar-Sirkeci arasına inşa edilmesi düşünülmüştü. Bu projenin o dönem neden rafa kaldırıldığına dair kesin bir bilgi yok. Ancak savaşlarla geçen bir dönemde ileri teknoloji gerektiren bu projeye bütçe ayrılamadığı tahmin ediliyor.
13 Mayıs 2012 tarihinde temeli atıldı. Rize'nin İkizdere İlçesi Ovit Dağı geçidinde yapımı süren ve 14.3 kilometre ile Türkiye'nin en uzun, dünyanın 4'üncü uzun çift tüplü tüneli olan Ovit Tüneli'nin yapımında sona gelindi. Yüzde 85'i tamamlanan tünel inşaatında Ağustos ayında ışığın görülmesi hedefleniyor.

140 YILLIK HAYAL GERÇEK OLUYOR
Sultan Abdülaziz döneminde ilk kez dile getirilen, 2. Abdülhamid zamanında projesi çizilen 600 kilometrelik Karadeniz - Akdeniz Yolu 2017'de hizmete girecek. Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayan en kestirme yol olan bu güzergah Ordu - Mesudiye üzerinden Koyulhisar'a, oradan da Sivas'a inecek. Buradan da Osmaniye'ye kadar uzanacak.

KONYA-ESKİŞEHİR YHT PROJESİ
Konya-Eskişehir arasında 24 Mart 2013 tarihinde başlayan YHT seferleri, 17 Aralık 2014 tarihinden sonra İstanbul (Pendik) arasında yapılmaya başlandı.
Konya-İstanbul arasında konvansiyonel trenlerle 13 saat süren seyahat süresi, hattın hizmete girmesiyle birlikte 4 saat 15 dakikaya düştü.

KONYA-KARAMAN HIZLI TREN PROJESİ
Sadece yolcu taşıyabilen YHT hatlarının yanı sıra yük ve yolcu taşımacılığının birlikte yapılabildiği 200 km/h hıza uygun, çift hatlı Hızlı Tren projeleri geliştirilmeye başlandı. Konya – Karaman arasında 102 km uzunluğunda 200 km/saat hıza uygun, çift hatlı, elektrikli ve sinyalli demiryolu yapım çalışmaları sürüyor. Projenin tamamlanmasıyla Konya-Karaman arası seyahat süresi 1 saat 13 dakikadan 40 dakikaya düşecek.

BURSA-BİLECİK HIZLI TREN PROJESİ
Sadece yolcu taşıyabilen YHT hatlarının yanı sıra yük ve yolcu taşımacılığının birlikte yapılabildiği 200 km/h hıza uygun, çift hatlı Hızlı Tren projeleri geliştirilmeye başlandı.
Ülkemizin en gelişmiş sanayi şehirlerinden biri olan Bursa ile Bilecik arasında inşa edilen hızlı tren hattıyla Bursa; İstanbul, Eskişehir, Ankara ve Konya`ya bağlanacak. Hattın tamamlanmasıyla Ankara-Bursa arası 2 saat 15 dakika, Bursa-Eskişehir arası 1 saat 5 dakika ve Bursa-İstanbul arası 2 saat 15 dakika olacak.

ANKARA-ESKİŞEHİR-İSTANBUL YHT PROJESİ
Ülkemizin en büyük iki kenti olan Ankara-İstanbul arasındaki seyahat süresinin azaltılması, hızlı, konforlu ve güvenli bir ulaşım imkânı oluşturulması ve dolayısıyla ulaşımdaki demiryolu payının artırılması amacıyla Ankara-İstanbul YHT Projesinin ilk etabını oluşturan Ankara-Eskişehir hattı 2009 yılında hizmete açıldı. Ankara-Eskişehir arasındaki seyahat süresi 1,5 saate düşüren hattının hizmete girmesiyle birlikte Türkiye, dünyada 6'ıncı, Avrupa'da 8'inci YHT hattı işleten ülke oldu. Ankara-İstanbul YHT'nin ikinci etabı olan Eskişehir- İstanbul (Pendik) kesiminin inşası da tamamlanarak, 25 Temmuz 2014 tarihinde hizmete açıldı. Ankara-İstanbul YHT Projesiyle iki büyük kent arasındaki seyahat süresi 3,5 saate düştü.

ANKARA - İZMİR YHT PROJESİ
Ülkemizin üçüncü büyük kenti olan İzmir'i ve güzergâhındaki Manisa, Uşak ve Afyonkarahisar'ı Ankara'ya bağlayan proje ile batı doğu aksında çok önemli demiryolu koridoru oluşacak.
İnşa çalışmaları devam eden hattın hizmete girmesiyle birlikte Ankara-İzmir halen 14 saat olan seyahat süresi 3 saat 30 dakika olarak gerçekleşecek.

ANKARA-SİVAS YHT PROJESİ
Küçük Asya ile İpek yolu güzergâhındaki Asya ülkelerini birleştiren demiryolu koridorunun önemli akslarından biri olan 603 km'lik Ankara-Sivas arasını 405 kilometreye düşürecek YHT projesinin yapımı devam ediyor.
Projenin tamamlanmasıyla Ankara-Sivas arası seyahat süresi 12 saatten 2 saate düşecektir. Tamamını öz kaynaklarla yapılmakta.

ANKARA-KONYA YHT PROJESİ
Tamamen yerli firma, yerli iş gücü ve öz kaynaklarla gerçekleştirilen Ankara-İstanbul Projesi'nin üzerinde bulunan Polatlı-Konya arasında 212 km uzunluğunda, 300 km/s hıza uygun YHT hattı inşa edildi. Hattın 23 Ağustos 2011 tarihinde hizmete açılmasıyla konvansiyonel trenlerle 10 saat 30 dakika olan seyahat süresi 1 saat 45 dakikaya düştü.

DENİZCİLİK
2003 yılında 37 adet tersane varken, bu sayı 93'e çıkartıldı.

KANAL İSTANBUL
2011'de "çılgın proje" olarak açıklanan Kanal İstanbul Projesi ile ilgili hazırlıkların büyük oranda tamamlandı.
Resmî adıyla Kanal İstanbul, şehrin Avrupa Yakası'nda faaliyete geçirilmesi planlanıyor.
Hâlihazırda Karadeniz ile Akdeniz arasında alternatifsiz bir geçit olan İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğini rahatlatmak adına Karadeniz ile Marmara Denizi arasında yapay bir suyolu açılması hedefleniyor.
Kanalın Marmara Denizi ile birleştiği noktada 2023 yılına değin iki yeni kentten biri kurulması planlanıyor.
Projeye göre kanalın uzunluğu 40-45 km; genişliği yüzeyde 145-150 m, tabanda ise yaklaşık 125 m olacak. Suyun derinliği 25 m olacak.
Bu kanalla birlikte İstanbul Boğazı'nın tanker trafiğine tümüyle kapanması, İstanbul'da iki yeni yarımada, yeni bir de ada oluşması hedefleniyor.

KUZEY EGE ÇANDARLI LİMANI
Avrupa ile Orta Doğu arasındaki potansiyel trafikten kaynaklanan kombine taşımacılık zincirinde, aktarma merkezi olarak planlandı. Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ise 10 uncu büyük konteyner limanı olarak planlanan Çandarlı Limanının temeli 2011 tarihinde atılarak işe başlandı. Projenin yakın zamanda tamamlanması hedefleniyor.

FATİH PROJESİ
FATİH Projesi ile okullara BT araçları sağlanarak geniş bant internetin bütün dersliklere ulaştırılması, derslere ait e-içeriklerin geliştirilerek yaygınlaştırılması amacıyla başlatıldı. Proje kapsamında dersliklere dizüstü bilgisayar, projeksiyon cihazı ve akıllı tahta koyuldu, öğrencilere tablet dağıtıldı.

4.5G
Kamuoyunda 4.5G olarak bilinen IMT-Advanced, dünyada kullanılan en son mobil haberleşme teknolojisinin genel adı. Bu teknoloji daha yüksek hızda, daha düşük gecikme süresi ve yüksek kapasitede mobil internet sağlayan mobil iletişim sağlıyor. Ayrıca 2020 yılında dünya genelinde geçilmesi beklenen 5G teknoloji için önemli bir basamak.

TURKSAT 4B
Türksat 4B, yapımında Türk teknik elemanlarının da yer aldığı haberleşme uydusu. Türksat 4B, 16 Ekim 2015 Cuma günü Türkiye saatiyle 23.40'ta Kazakistan Baykonur'dan fırlatıldı. 50° Doğu Boylamında öncelikle veri haberleşmesi için kullanılan uydu, 30 yıl manevra ömrüne sahip olmak üzere üretildi.

ANTARTİKA'YA UZAY ÜSSÜ
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın desteğiyle 2012'de başlatılanAntarktika'da üs kurma çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda geçtiğimiz aylarda bilim insanlarından oluşan 13 kişilik ekip araştırmalar yapmak üzere Antartika'ya gitti.

HAVALİMANLARI
Türkiye'deki aktif havalimanı sayısı 2003 yılında 26 iken bu sayı 55 çıktı. Bunların 23'ünde uluslararası uçuşlar yapılıyor.

TAMAMLANAN HAVALİMANI PROJELERİ
Antalya Havalimanı I. Ve II. Dış Hatlar Terminali
Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali
Dalaman Havalimanı Dış Hatlar Terminali
Esenboğa Havalimanı İç Hatlar ve Dış Hatlar Terminali
Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali
Milas-Bodrum Havalimanı Dış Hatlar Terminali

3.HAVALİMANI
Dünyanın en büyük havalimanı projesi olan 3.Havalimanı yap-işlet- devret modeli ile 76,5 km2alana yapılıyor. Projenin yıllık 200 milyon yolcu kapasiteye çıkarılabilen terminali ile birbirinden bağımsız altı pisti bulunuyor. 4 Etaplık projenin ilk etabının 2018'e yetiştirilmesi hedefleniyor. İstanbul 3. havalimanı, yapım maliyeti açısından 22,1 milyar Euro ile dünyanın en pahalı havalimanı olarak belirlendi.

ÇUKUROVA HAVALİMANI
Yap-işlet-devret modeli ile yapılan Çukurova Havalimanı projesine 2013 yılında başlandı. Geçtiğimiz günlerde tekrar ihaleye çıkarılan proje için tahmin edilen yatırım bedeli ise 7 milyar TL.

ORDU GİRESUN HAVALİMANI
Türkiye'de ve Avrupa'da deniz üzerine inşa edilen ilk ve tek havalimanı olan Ordu Giresun Havalimanı, 22 Mayıs 2015 yılında açıldı.
Bu tesis, yılda 3 milyon yolcu taşıma kapasitesine sahi

A HABER

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler