Bostancı Mahallesi’nin imarsız bir bölge olduğunu ifade eden mahalle muhtarı İbrahim Halil Atıcıbaşı, mahalle sakinlerinin evlerine bakım yaptıramadığından dolayı kötü durumda olduğunu belirterek, “Bostancı Mahallesi bakımsız bir köyü andırıyor” diye konuştu.
Gaziantep Hakimiyet okurları ve Bostancı Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizin muhtar azası İbrahim Halil Atıcıbaşı’dan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyoruz. İnanıyoruz ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtarından iyi kimse tanıyamaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Gazeteniz Hakimiyet her hafta üç mahallede sizlerle, muhtarlarla buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum, kurumun temsilcisi muhtarlıklar kuruluşundan günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ediyoruz. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında yer alacak.
MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ
Mahallenin adı: Bostancı
Mahallenin İlçesi: Şahinbey/Gaziantep
Posta Kodu: 27400
Mahallenin nüfusu: 5 bin
Mahallenin seçmeni: bin 200
Mahalle ve cadde sayısı: 33 sokak, 1 cadde
Mahallenin muhtarı: İbrahim Halil Atıcıbaşı
Bostancı Mahallesi’nin Gaziantep’in en eski mahallelerinden biri olduğunu dile getiren mahalle muhtarı İbrahim Halil Atıcıbaşı, “Tarihi olarak Gaziantep’in ilk kurulan 12 mahallesinden biri olduğu söyleniyor. Gaziantep Kalesi’nde yaşayan halkın kale çevresinde yerleşim yerleri kurmasıyla birlikte Bostancı Mahallesi’ne yerleşmelerin başladığını düşünüyorum. Gaziantep Savunması’nda mahallemiz önemli görevler üstlenmiş, Gaziantep’in kahramanlarından Şahinbey, bizim mahallemizde doğmuştur. Doğduğu ev halen mahallemiz sınırları içerisinde bulunuyor. Tütüncü Çıkmazı sokağında bulunan ev, restore edilecekti ancak herhangi bir çalışma başlatılmadı. Gaziantep’in sembol isimlerinden olan Şahinbey’in doğduğu evin atıl durumda olmasından memnun değiliz. Mahallemizin nüfusu 5 bin, seçmen sayısı ise bin 200’dür. Mahalle genelinde 33 sokağımız, mahallenin tek caddesi olan Yazıcık Caddesi bulunuyor. Komşu mahallelerimiz ise Cabi, Boyacı, Bekirbey ve Yazıcık mahallelerinde oluşuyor” diye konuştu.
“MAHALLEMİZİN RESTORE EDİLMESİNİ İSTİYORUZ”
Bostancı Mahallesi’nin imarsız bölgede bulunduğunu ifade eden Atıcıbaşı, “Bostancı Mahallesi bakımsız bir köyü andırıyor. Mahalle sakinleri evlerinin yaptıramıyor, bir taş dahi koyamıyorlar. Mahalle sokaklarımız çok eski ve eskiden at arabalarının geçtiği sokaklar olduğu için çok darlar. Dar sokaklara büyük araçlar giremiyorlar. Mahallede bir yangın çıkması durumunda itfaiye ekiplerinin müdahalesinin yetersiz kalacağını düşünüyorum. Mahallenin imarsız olmasından dolayı evlere bakım yaptırılamıyor, evler çürümüş ve kötü vaziyette bulunuyorlar. Çoğu vatandaş evini bırakıp başka mahallelere taşınıyorlar. Mahalle genelinde terk edilmiş 30 kadar ev var. Mahalle muhtarı olarak mahallenin restore edilerek yeni yollar açılmasını isteriz. Bostancı Mahallesi’nin tarihi dokusunun ön plana çıkarılmasını isterim” şeklinde konuştu.
“MAHALLE SAKİNLERİ TEDAŞ’TAN ŞİKAYETÇİ”
Tedaş ile sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Atıcıbaşı, “Tedaş özelleştikten sonra sıkıntılar yaşanmaya başlandı. Ekipleri arıyoruz ama mahalleye gelen giden olmuyor. Mahalle sakinleri sorunların giderilememesinden dolayı bana şikayette bulunuyorlar. Özellikle aydınlatma konusunda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bazı sokakların aydınlatmaları hiç yanmıyor. Tedaş’tan şikayetçiyiz” diye konuştu.
“MAHALLEDE PARK, SOSYAL TESİS, TAZİYE EVİ VE SAĞLIK OCAĞI YOK”
Mahallede park alanı, sosyal tesis, taziye evi ve sağlık ocağı olmadığını belirten Atıcıbaşı, “Park yapacak alanımız yok, var olan park alanları yetersiz oluyor. Tarihi Tabak Hamamı ve Verem Savaş Dispanseri mahallemiz sınırları içerisinde yer alıyor. Mahallemizde ikamet eden vatandaşlar, sağlık ocağı bulunmadığı için Türktepe Mahallesi’nde bulunan sağlık ocağına gidiyorlar. Sağlık ocağı engebeli ve yüksek bir yerde bulunduğu için yaşlı vatandaşlar sağlık ocağına ulaşmakta sıkıntı yaşıyorlar. Araba tutup oraya gitmek zorunda kalıyorlar. Mahalle sakinleri bundan dolayı sıkıntı yaşıyorlar. Daha yakın bir yere ya da mahallemize sağlık ocağı yapılmasını istiyoruz.İmarsız bölge olduğu için park alanı yapılamıyor. Mahallede sosyal tesis ve taziye evi olmamasından dolayı mahalle sakinleri şikayet ediyorlar” diye konuştu.
“OKULLAR YETERSİZ AKLIYOR”
Eğitim durumuna ilişkin bilgiler veren Atıcıbaşı, “Mahallemiz kırsal kesimlerden çok fazla göç aldığı için ister istemez eğitim düzeyimiz düşüyor.Mahallemizde 3 tane okul bulunuyor. Bunlar Özdemirbey İlkokulu, Durdu Yetkinşekerci İmam Hatip Ortaokulu ve Mimar Sinan Lisesi bulunuyor. Okullarımıza Yazıcık, Bekirbey ve Tışlaki Mahallelerinden çocuklar geliyorlar. Bu nedenle mahalledeki okullar yetersiz kalıyor” dedi.
“BOSTANCI’DA 600 SURİYELİ MÜLTECİ İKAMET EDİYOR”
Genel olarak mahalleye göç ile gelen vatandaşların ikamet ettiğini belirten Atıcıbaşı, “Mahallede ikamet eden Gaziantep’in yerlileri başka mahallelere göçtüler. Zamanla mahallede az sayıda yerli vatandaş kaldı. Mahalledeki komşuluk ilişkileri giderek azaldı. Suriyeli mültecilere gelip mahalleye yerleşiyorlar. Suriyeli Mülteci sayısı her geçen gün artıyor. 600 kadar mültecinin mahallede ikamet ettiğini düşünüyorum” dedi.
“MADDE BAĞIMLISI GENÇLER TEDAVİ EDİLMELİ”
Asayiş olaylarına ilişkin bilgi veren Atıcıbaşı, “Madde bağımlıları ile ilgili sıkıntılar yaşanıyor. Eskiden madde bağımlısı gençlerin bu kadar fazla olduğunu bilmiyorduk. Bu gençlerin rehabilitasyon merkezlerine gönderilerek tedavi edilmesi gerekiyor. Vatandaşların bu konuda birimlere destek olması gerekiyor. Gaziantep genelinde bu durum varsa bu Gaziantep’in sorunudur” diye konuştu.