Dünyada sırrı çözülememiş 10 tarihi eser arasında yer alan Voynich’in El Yazması olarak bilinen kitap 600 yıldır gizemini koruyor. Japon ordusunun şifreli mesajlarını çözen Amerikalı bilim adamının bile deşifre edemediği kitabı Türk bilim adamları çözmeye başladı.
Toplam 240 sayfa olan ve 30 sayfası kayıp olduğu tahmin edilen kitapta bulunan yaklaşık 40 bin sözcükten, henüz 300 sözcüğü çözülebildi.
1404-1438 yılları arasında yazılan ve 1912 yılında Polonyalı devrimci ve sarraf olan Wilfrid M. Voynich'in tekrar gündeme getirdiği el yazması kitap, yaklaşık 6 asır boyunca gizemini korudu. Dünyanın en gizemli 10 tarihi eserinden biri olarak bilinen kitap, yapılan tüm girişimlere rağmen deşifre edilemedi. İçerisinde çeşitli şifreler barındırdığı düşünülen ve içerisindeki resimler nedeniyle astroloji, kozmoloji, bitki bilimi, ilaç bilimi, kadın, doğum, sezeryan ameliyatları, galaksi, burç, güzellik gibi konularla ilgili olduğu tahmin edilen kitap, dünyanın ünlü dil bilimcileri, kriptologlar, çeşitli alanlardaki uzman bilim adamları tarafından da incelenmesine rağmen sırrını korudu.
40 bin kelime bulunuyor
Başta Amerika olmak üzere olmak üzere Kanada, Azerbaycan dünyanın bir çok ülkesini dolaşan ve deşifre girişimleri başarısız olan kitapta çözülmeyi bekleyen yaklaşık 40 bin sözcük bulunuyor. Toplam 170 bin karakterin yer aldığı kitabın toplamda 240 sayfadan oluştuğu tahmin ediliyor. Kitabın 30 sayfanın ise kayıp olduğu belirlendi.
Japon ordusunun şifresini çözdü, kitabı çözemedi
İkinci Dünya savaşında Japon ordusunun şifreli mesajlarını çözen Amerikalı ünlü bilim adamı William Friedman, tüm çaba ve uğraşlarına rağmen kitabı çözemedi. Japon haberleşme kodlarını deşifre eden Friedman, yazdığı programlar ve geliştirdiği farklı yöntemleri denemesine rağmen bir sonuç elde edemedi. Tüm çalışmalara rağmen gizemi çözülemeyen kitapta şiir diline yakın, kafiye ve uyak kullanımının yanı sıra Avrupa kültürüne uygun bir şekilde yazım kullanılması her dönem ilgiyi daha da arttırdı. Kitabı gündeme getiren Wilfrid M. Voynich, sırrı çözemediği kitabı incelenmek üzere ABD'de bulunan Yale Üniversitesi'ne verdi. Amerikalı akademisyen ve bilim adımları da çabalara rağmen kitabı anlayamaması üzerine ise kitap bilgisayar ortamında taranarak, okulun web sayfasına yüklendi. İnternette yayınlanan kitap için dünyanın dört bir tarafında araştırma başladı.