“HAYATA UMUTLA BAKIYORUZ”
Öncelikle sizi tanıyalım
--Gaziantep doğumluyum. Evliyim ve iki kızım var. Okul öncesi öğretmeniyim. Ama üniversiteyi kişisel gelişim uzmanı olarak tamamladım. Büyük Umutlar Özel Kreş- Ana okulunun kurucusuyum. Eğitim ilk anda başlar misyonuyla başlattığımız eğitim kurumumuzu 0-6 yaş gurubu kreş ve anaokulu olarak devam ediyoruz. Çocuklarda 0-6 yaş dönemi, insan gelişimi için oldukça önemli bir dönemdir. İnsanların çocukluk çağında yaşadığı bu döneme, erken çocukluk dönemi adı verilmektedir. Bu dönem insan gelişiminin başlangıç noktası niteliğindedir. Çocukları bir bina olarak düşünürsek, temel ne kadar sağlam olursa bina da en az o kadar sağlam olur. Bu sebeple çocuklarda okul öncesi dönemin önemi, bir fayda şeklinde değil gereklilik olarak açıklanır.
Kurumunuz kaç yıldır devam etmekte?
---Bu hizmet sektöründe 16. Yılımızı başarıyla tamamladık. Çocuğumuz 6. ayını tamamladıktan sonra ek gıdaya başladıktan sonra kreşe başlayabilirsiniz diye tüm anne ve babalara öneriyorum. Çocukların ev ortamında kendilerini daha iyi hissedebilirler. Fakat gelişimleri açısından bir eğitim çatısı altında, eğitmen gözetiminde beslenmesi, algılaması, dil gelişimi bunların hepsi sosyal faaliyetlerin geliştirilmesi kreş ortamında oluyor. Anne ve babalara önerim, referanslı güvenli ve çocuğuna en uygun olan eğitim kurumlarını tercih etmeleridir.
Gaziantep’te yeterli sayıda kreş ve anaokulu var mı?
---Gaziantep’te Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 54 tane özel eğitim kurumu var. Biz Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı 12 ay hizmet veren bir kurumuz. Verdiğimiz özenli eğitimlerle farkındalıklar yapıyoruz. Her ay çocuklarımıza farklı ve özellikli faaliyetler uyguluyoruz. Yıllık eğitim planlarımızı çocuklarımızın yaş seviyelerine ve özelliklerine,tercihlerine göre belirliyoruz.
Özellikle çalışan aileler için çalışma saat aralıklarınız nasıl olmakta?
---Sabah 7:30 akşam ile 18:00 saatleri arasında hizmet veriyoruz. Çocuklarımızın geliş gidiş saatlerini velilerimizin tercihlerine bırakıyoruz. Kahvaltı, öğlen yemeği ve ikindi kahvaltısı yemekhanemizde hijyenik ortamlarda yenilmekte. Yemek tercihlerinde de hassas olup yöresel yemeklerimizi çocuklarının damak zevkine göre özenle hazırlıyoruz. Salçalarımız ve kullandığımız diğer ürünler tamamen ev yapımı olup burada aşçımız hazırlıyor. Özellikle itinayla hazırlanan çorbalarımız bebeklerimizde olduğu için her öğünde çıkıyor. Velimizin talebine göre çocuğun yemek saatleri belirlenebiliyor. Aylık olarak saat düzenlemesi yapıp her çocuğumuzun mutlaka öğün atlamamasına özen gösteriyoruz.
Çalışma ve eğitim sisteminizden bahseder misiniz?
--- Çocuğumuzu 0-6 yaş itibarı ile kabule başlıyoruz.0 yaş gurubumuzun 8 bebek kapasite ile sınırlı olmasına önem veriyoruz.1.5- 2 yaş öğrencilerimiz 10 kişilik sınıflarda özel eğitim görmekteler. Her sınıfımızda iki öğretmenimiz bulunmakta. Dinlenme alanları, oyun alanları, faaliyet ve etkinlik alanlarımız özenle çocuklarımıza hizmet vermekte. Dil gelişimini tamamladıktan sonra çocuğumuzun psikolojik olarak hazır olduğunu hissettiğimizde anne ve babanın bilgisi dahilinde tuvalet eğitimine geçiyoruz. Haftanın beş günü kurumda, iki günü evde olmak üzere 10- 15 gün gibi kısa bir sürede eğitimini tamamlıyoruz. Ayrıca biz burada ortam sıcaklığını da ev şartlarına göre ayarlayarak onlara rahat edebilecekleri konforlu bir eğitim alanı sağlıyoruz. Hasta olan bir çocuk evde 10-15 gün gibi bir iyileşme dönemi geçirirken, kreş ortamında yetişen çocuk 5-6 gün gibi kısa sürede iyileşebiliyor. Çünkü burada direnci de güçleniyor. Çocuklar rahatsızlık olduklarında ilk dört günde bireysel bakım odalarımızda bakıcılarımız titizlikle ilgileniyor. Çorbası vaktinde yedirilip ilaçları da vaktinde veriliyor. Hangi ilacın hangi saatte verileceği rapor halinde tutuluyor. Burada yenilen yemeklerde raporlar halinde bakanlığa sunuluyor. Bakın çok önemli şeyler bunlar.
Kurumunuz da eğitici kadronuz kaç kişiden oluşuyor?
Eğitim kadromuz şuan 12 kişiden oluşmakta. Ayrıca İngilizce, evrensel değerler, davranış gibi alanlarda dışarıdan öğretmenlerimiz haftanın belli günlerinde saatlik olarak derslerimize giriyorlar. Ama kavram ve içerikli aylık eğitim planının hepsini çocuk gelişimi mezunu öğretmenlerimiz verebilecek seviyedeler.
Evde bakıcı özellikle de yabancı bakıcı modası var. Çocuk eğitimi ve gelişimi açısından artı ve eksileri nelerdir?
--Aileler ev ortamında çocuğun hasta olmayacağına, kendi alanında daha huzurlu olacağına inandıkları için genellikle ilk 36 aya kadar böyle kararlar alabiliyorlar. Ama bir eğitimci olarak ileri ki dönemlerdeki bu kararın zararlarından bahsedecek olursak; çocuklar ev ve bakıcı ortamında büyüdüklerinde sosyal faaliyetlerden, etkinliklerden, paylaşım ve tuvalet eğitimi gibi önemli olgulardan uzak kalıyorlar. İzole bir ortamda büyüyen çocukta bağışıklık sistemi de yeteri kadar gelişemiyor. Yani çocuğun gelişimi için çok değerli olan temel eğitim şart.
“Temel Eğitim Şart”
Yabancı bakıcılar genelde dil eğitimi içinde tercih edilse de çoğunun pek çok açıdan eğitimsiz ve vasıfsız olduklarını da görüyoruz.
Sizce de sırf yabancı dil öğrenilmesi için yabancı bakıcı gerekli mi?
---Öncelikle yabancı bakıcı tercihini tasvip etmiyorum. Hiçbir eğitim çocuklara tek başına bireysel olarak sağlıklı bir şekilde verilemez. Deneyimli, eğitimli öğreticiler tarafından kreş ve okul öncesi eğitimleriyle arkadaş ortamında verilir. Birkaç gün önce hiç kreş deneyimi olmayan bir çocuğumuz geldi. Anne bana oldukça duyarlı ve bilinçli kişiler. Bakıcı imkanları olmasına rağmen kreş ortamını seçmeleri durumun ne kadar önemli olduğunu da ve ailelerin bilinçlenmeye başladığını göstermekte .İlk gün çocuğumuz çekingen tavırlarla sadece etrafı gözlemledi. Sonrasında daha erken başlamış arkadaşının rahatlığını izleyerek ona eşlik etmeye başladı. Üçüncü gününde ise öğretmenine sarılıp sevgisini gösterebiliyor.
Aileler bu konuda sizce ne kadar bilinçliler?
---Eğitim önce evde, anne baba ortamında başlar. Aileler çocuklarının geleceğini düzenli ve geleceğe karşı cesaretli özgüvenli yetişmesi çok önemlidir. Geleceğimizi emanet edeceğimiz nesillerin en sağlam temeli okul öncesi eğitimle atılmaktadır. Biz çocuklarımıza öncesinden sağlam bir eğitim verirsek sonrasında başlayacak olan eğitim hayatlarında ve sosyal hayatlarında daha başarılı ve huzurlu bireyler olurlar.Tüm anne ve babalardan bir idareci olarak ricam, lütfen geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızı dört duvar arasında değil, kaliteli bir eğitim çatısı altında yetişmelerine önem versinler.
Teknoloji çağının yaşıyoruz ve çocukların çoğu neredeyse bağımlı. Onlara burada teknolojiyi doğru kullanmak adına nasıl eğitim veriyorsunuz?
Öncelikle dikkat ettiğimiz noktalardan birisi de, öğretmenlerimiz çocukların yanında telefonlarını çok kullanmıyorlar .Evlerde aileler farkında olmadan ne yazık ki eğitici filmler adı altında çocuklara subliminal mesajlarla dolu filmler izletebiliyorlar. Vizyonlu, belli saatler aralıklarında kapsamlı guruplar içerisinde İngilizce gibi alanlar içerisinde izlediklerinde bağımlılık yapmıyor. Ama ev ortamında kontrolü çok daha zor ve kontrolsüz oluyor. Bakıcılar süreleri ayarlamakta yetersiz kalabiliyorlar. Bakıcılar çocuğa sadece yemesi, içmesi ve sesinin çok çıkmaması dışında bir şey veremiyorlar. Sesi çıkmasın, hırçınlık yapmasın diye telefon ve tabletleri ellerine verip susturmayı tercih edebiliyorlar. Öncelikler dikkat edilmesi gereken nokta çocuğun psikolojik gelişiminin doğru yönetilmesidir ki bu çok önemlidir.
Eğitim dışında sosyal aktiviteler olarak hangi faaliyetleriniz var?
Çocuklarımız burada 12 ay boyunca,hiç duraksamayan bir süreçle beraber yaz hizmeti de dahil eğitimci kontrolü altında eğitici faaliyetler eğitimler, yüzme at binme gibi sosyal faaliyetlerle kaliteli zamanlar geçiriyorlar. Ayrıca Büyük Umutlardan giden öğrenciler için belli kolejlerle indirimli kayıt anlaşmalarımızda var. En önemli faktör olan çocuğun gelişiminin temelini biz hazırlıyoruz. Aileler belki ilk zamanlarda duygusal düşünebilirler. Ama ileri ki zamanlarda farklılıkları görünce doğru karar verdiklerini daha iyi gözlemleyebilirler. Lütfen ev bakımına artık bir son verip çocuklarımızı kurumlarda, eğitmen kontrolünde kurallı ve bilinçli bir şekilde yetiştirelim.
Neden özellikle “0” yaş tercih ediyorsunuz?
--Kuruluşumuzda psikoloğumuzla da yaptığımız görüşmelerde özellikle 0 yaş istememizdeki sebep, çocuklar bize ilk 36 ay gurubunda geldiklerinde anneden ayrılırken çok zorlanıyorlar. Çünkü çocukta bağımlılık var ve sosyal gelişim henüz gelişmemiş oluyor.
Emzirme döneminde nasıl bakım yapıyorsunuz?
---6 ay itibarı ile ek gıdalara geçildiği için sıkıntı olmuyor. Emziren annelerimiz öğle arası gelip bebeklerini emzirebiliyorlar. Sütlerini sağıp bize bırakıyorlar. Uyku aralarında destek amaçlı veriyoruz. Sonrasında da zaten çorba, yoğurt gibi ek gıdalar geçiliyor .Biz burada kesinlikle hazır gıda kullanmıyoruz .Ailelerinde evlerinde kullanmamasını istiyoruz.
Okuyucularımıza mesajınız var mı?
-- Sağlam sağlıklı bir gelecek için ailelerimizin kreş ortamlarını desteklemelerini rica ediyorum.Çocuğun kendisine olan güven duygusunu geliştirmek, yarının mutlu insanlarını yaratmak, yaşadığı toplum yapısında alacağı yeri ve yükleneceği sorumlulukları öğrenmesini sağlamak, kişiliğini ve özel yeteneklerini geliştirmek okul öncesi eğitimle mümkündür.