Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos ayı 1.Birleşim Toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda gündemde yer alan 81 ve gündem dışından gündeme alınan 3 madde olmak üzere toplam 84 madde görüşüldü.
YANGINDAN ZARAR GÖREN BİNA, BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN YAPTIRILACAK…
Gündemin 7.maddesinde Merveşehir Mahallesi’nde bulunan 11 katlı binada çıkan yangın gündeme geldi. Söz konusu binanın durumunu anlatan Şahin, “Pazar günü hızlı şekilde yangın söndürüldü. Ailelere destek olundu ancak gittiğimiz zaman orada yaşayan ailelerin dolandırıldığını öğrendik. Çatı çökmüş. Binada yaşayanların tamamı asgari ücretli işçi. 3 bin 500 TL ücret alındığını ve bu kişilerin ortadan kaybolduğunu öğrendik. Binada yer alan asansör ve çatının Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılacak” dedi.
Söz konusu madde teklif karar olarak kabul edildi.
“ZEUGMA’YA TURİZM YOLU YAPILIYOR”
Gündemin 9.maddesinde İslahiye-Yesemek- Nurdağı’nda 2021 yılında gerçekleştirilecek olan kurtarma kazısı ve yüzey araştırmaları için ihtiyaçlarını karşılanması amacıyla 200 bin TL maddi destek sağlanması konusu gündeme geldi. Gündem maddesine ilişkin konuşan İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural, “4 bin yıllık geçmişe sahip olan İslahiye’nin bu kazı çalışmalarına ihtiyacı var. İmkanlar dahilinde yapılıyor ancak yeterli değil diye düşünüyoruz. Ayrıca, Tilmen Yolu’nun Turizm Yolu olması yönünde çalışma yapılırsa çok iyi olur. Gerçekten bir ihtiyaç” dedi.
Vural’ın ardından açıklamalarda bulunan Şahin, “Zeugma ile ilgili kısımda olumlu görüş geldi. Turizm Yolu yapılıyor. Kültür Kenti Gaziantep’te, 5 antik kentimiz var. Antik kentlerimizin tesisleşmesinin tamamlanması ve tanıtımının yapılması gerekiyor. Tesis ve tanıtımı tamamlayarak devam etmemiz gerekiyor” dedi.
Madde teklif karar olarak kabul edildi.
Gündem dışından gündeme alınan ilk maddede 16-19 Eylül 2021 tarihlerinde yapılacak olan GASTROANTEP Festivali için GAGEV’e ek 3 milyon TL yardım yapılması konusu gündeme geldi.
Gündem maddesine ilişkin konuşan Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Erdem Güzelbey, “GASTROANTEP Festivalini, 2019 yılında olduğu gibi geniş kapsamlı yapmayı planlıyoruz. Festival alanı yakınında bulunan 100. Yıl Parkı devamındaki alanı kamulaştıracağız. Toplam 85 bin metrekare alan trampa yoluyla bize geçmiş olacak. GASTROANTEP Festivali için 85 bin metrekare alan kamulaştırılmış olacak. Bu yıl festivale yetişmeyeceği için otopark alanı olarak kullanılacak” dedi.
HEDEF 10 MİLYON TURİST
Festivale ilişkin konuşan Şahin ise, “Festivale çok fazla katılım olunca sıkışma ve otopark sorunu oluyordu. 100. Yıl Kültür Parkı’nda yapılan kamulaştırma ile birlikte festivalin ihtiyaç duyduğu alan yapılacak. Gelecek yıl GASTROANTEP Festivali hem de kentte gerçekleştirilen festivaller, burada yapılmış olacak. Bir ay sonra Cam Teras Projesi bitiyor. Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ne, yıllık 5,5 milyon turist ve ziyaretçi geliyor. Hızlı şekilde tesislerimizi tamamlayarak, kente gelen turist sayısını 10 milyona çıkarmalıyız. Bizim amacımı budur. 10 milyon turisti bulursak, hizmet sektörü açısından istihdamı artıracak, yeni fırsat ve imkanlar olacak. Gastronomi deyip geçmeyin, ciddi bir alt yapı var” dedi.
Açıklamasını sürdüren Şahin, “Şehrin ekonomisinin buna ihtiyacı var” dedi.
CHP’DEN ÖNERİ
Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Yılmaz Kireç, maddeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Kireç, “Proje bazında 3 milyon TL destek verilecek. Bilindiği üzere bazen nakdi yardımlara ret oyu veriyoruz. Bu maddelerle ilgili olarak sıkıntılar oluyor. Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı olarak, TBMM’ye bir yasa önerisi yapılırsa bizler de rahatlarız.”
Şahin, konuyu önemsediklerini ve bu konuda çalışma yapacaklarını söyledi.
Gündem dışından gündeme alınan madde oy birliği ile teklif karar olarak kabul edildi.
GÜVENLİ ŞEHİR DEĞİLSENİZ, DİĞER KONULAR ANLAM İFADE ETMİYOR.
Gündem dışından gündeme alınan ikinci maddede ise güvenli şehir olmanın önemine vurgu yapıldı. Söz konusu madde ile kent genelinde yeni jandarma karakolları, Büyükşehir Belediyesi tarafından inaş edilecek. Gündem maddesine ilişkin konuşan Şahin, “Karakollara yapan belediyelerimiz var. Bilindiği gibi güvenli şehir olmadığınız sürece diğer konuları konuşamıyorsunuz. Bu da tesisle alakalı. Şu an jandarmanın yeni yerleşim alanlarında karakollara ihtiyacı olduğunu gördük, bize söylendi. Büyükşehir Belediye Başkanı olduğumuz da şunu gördük. Güvenli şehir değilseniz, hiçbir şey ifade etmiyor. Güvenli şehir olmak için de tesisler yapmak ve sahayı daha iyi kontrol etmek gerekiyor” diye konuştu.
Madde teklif karar olarak oy birliği ile kabul edildi.