USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Çadırkentten BM zirvesine

Çadırkentten BM zirvesine
04-01-2018 07:28
Gaziantep

Suriye’de çıkan iç savaş sonrası Türkiye’ye sığınan 9 çocuklu ailenin kızı Ravda Nur Cuma'nın okuduğu Türkçe şiir sonrası hayatı değişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Külliye'ye davet edilen Cuma, verilen istisnai vatandaşlık sonrası şimdi de BM’nin New York’taki zirvesinde tüm Arap kadınları temsilen konuşma yapacak.

2011 yılında Suriye’de çıkan iç savaş sonrası evi ve okulu bombalanan 14 yaşındaki Ravda Nur Cuma, anne babası ve 9 kardeşi ile birlikte dağlardan yaya olarak 4 saatlik bir yolculuğun ardından Türkiye’ye sığındı. İlk olarak Hatay’ın Yayladağı kampında kaldıktan sonra Kilis’teki mülteci kampına gelen Cuma, burada farklı kişiliğiyle dikkat çekti.
Ülkesindeki savaşın hayatına bir son olmaması için mücadele etmesi gerektiğini düşündüğünü belirten Ravda Nur Cuma, “Ülkemde savaş var diye ve o savaş benim geleceğimin sonu olmasın diye eğitimime devam ederek kendimi geliştirmek istedim. Bir gün o savaş sona erecek, barış gelecek ve o ülkeyi yeniden inşa edecek, o ülkenin çocuklarına ihtiyaç duyulacağını düşündüm. İlk olarak ise Türkçe öğrenmekle başladım’’ dedi.

“Çocuk yaşta gelin olmayı reddettim’’

Erken yaşta evlendirilmek istendiğini ancak bunu eğitimi için reddettiğini vurgulayan Ravda, “Türkiye’ye geldiğimde 14 yaşındaydım. Bizim kamplarda ve sınır bölgelerinde kız çocuklarının erken evliliği bir gelenek haline gelmiş durumda. Bu bana da dayatıldı ancak ben daha çocukken çocuk sahibi olmak istemedim ve bunu reddettim. 15 yaşında ise Kilis Valisi Süleyman Tapsız’a dergi çıkarmak istediğimi söyledim. Daha sonra dergi çıkararak kamptaki okumuş insanların yazılarını yayınladım, erken yaşta çocuklar evlenmesin, okula gitsin gibi yayınlar faaliyetler yaptım’’ ifadelerini kullandı.

“Cumhurbaşkanına yazdığım Türkçe şiiri okudum’’

Okuduğu şiirin hayatında bir dönüm noktası olduğuna dikkat çeken Ravda, “Kamptayken bir şiir yazmıştım ve dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katıldığı bir programda o şiiri okudum. Daha sonra Türkiye’nin her yerindeki mültecilerle ilgili programlara katılmaya ve Suriyeli mültecilerin durumlarını anlatmaya başladım. Ve özellikle arka planda kalan kadınların sesi olmak istiyordum’’ diye konuştu.

Külliye'de istisnai vatandaşlık verildi

Mülteci kampındayken çekilen bir belgeselde yer alan Ravda Nur Cuma’nın hayatı, belgeseli izleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini Küllüye'ye davet etmesiyle daha da değişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, başarılarından dolayı kendisine istisnai vatandaşlık verdiğini vurgulayan Ravda, “Daha sonra ise dünya liderlerinin katıldığı bir insani zirveye davet edildim. Orada da genç kızların eğitimine ve mültecilerin haklarına yönelik konuşmalar yaptım’’ diye konuştu.

“Ben mülteci olarak doğmadım ve savaş benim suçum değil’’

Katıldığı her programda yaptığı konuşmalarda bazı ön yargıların kırılması gerektiğini vurgulayan Ravda Nur Cuma, “Ben mülteci olarak doğmadım ve ülkemdeki savaş benim suçum değil. Bana mülteci diyorsunuz ama ben bunun ezikliğini yaşamak istemiyorum. Türk vatandaşlığı aldıktan sonra her ülkeye gidebiliyorum artık. Suriyeliyken hiç kimse kabul etmiyordu. Çünkü ülkemde savaş vardı ve ben mülteciyim. Daha sonra Amerika’daki, Kaliforniya’daki üniversitede burslu olarak 4 aylık dil eğitimi aldım. Amerika’dayken de her üniversitede konuşmalar yapıyordum Suriyeliler ve mülteciler üzerine. Herkesin kabul etmediği Suriyelileri Türkiye kabul etti, bunu her yerde anlatıyorum’’ ifadelerini kullandı.
Her zaman Suriyeli kadınların sesi olmak istediğini ve bunun için mücadele ettiğini belirten Ravda Nur Cuma, “Dernek kurdum ve artık sadece Suriyeli değil bütün Arap kadınlarının sesi olmak istiyorum. Suriye’de evim ve okulum bombalandı, kampta kalıyordum ama şimdi sıyrıldım o kabuğumdan, yılmadım. Babamın beni okutacak parası bile yoktu. Bende kurduğum bu derneğe Ravda Nur adını vererek, bütün okumak isteyen kızlara umut olsun istedim’’ dedi.

BM’den Arap kadınlar adına temsil daveti

Kurduğu derneğin zamanla uluslararası alanda tanındığını belirten Ravda Nur Cuma, “Birleşmiş Milletler’den New York’taki Dünya Kadınlar Günü programında bütün Arap kadınları temsilen bir davet aldım" dedi.

Şimdi Hasan Kalyoncu Üniversitesinde Siyaset bilimleri ve Uluslararası ilişkiler 3’üncü sınıf öğrencisi olan 21 yaşındaki Ravda Nur Cuma, kurduğu Ravda Nur Derneği’ni ilerleyen zamanlarda daha da geliştirerek vakfa dönüştürmeyi ve kuracağı şirketle ömrünü kadınların eğitimine adayacağını söyledi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler