Çek yasasının düzenlenmesinin ardından karşılıksız çek sahiplerine verilen hapis cezası kaldırılmıştı. İşte bu yasasının aktif hale gelmesinin ardından piyasalarda çek ile alış verişe güven kalmadı. Vadeli alım satımlarda kullanılan çeklerin önemli bölümü ise karşılıksız çıkmaya başladı. Çek yasasının düzenlenmesine tepki gösteren esnaf temsilcisi Settar Kıratlı, yasanın yeniden ele alınarak düzenlenmesini istedi.
Vadeli ticaretten dolayı geçmiş yıllara satışlardan kaynaklı piyasadan alamadığı 400 bin lira olduğunu dile getiren Şekerciler ve Leblebiciler Odası Başkanı Settar Kıratlı, diğer esnaf temsilcilerini alacakları konusunda tahmin bile etmek istemediğini söyledi. Ak Partili milletvekillerinin kendilerini ziyaretlerinde çek yasasına yönelik istek ve taleplerini dillendirdiklerini anlatan Kıratlı, “Milletvekillerimizin değişik ziyaretlerinde yaşanan bu önemli sorun üzerinde görüş alış verişinde bulunuyoruz. TBMM’nin çek konusunda gerekli yasal çalışmayı acilen yapması gerekiyor. Çek gibi senetle yapılan alış verişte de piyasalarda önemli bir sıkıntının olduğunu söylemek yanlış olmaz” diye konuştu.
Şekerciler ve leblebiciler Odası Başkanı Settar Kıratlı, çek yasasında yapılan değişiklikle birlikte ödenmemiş çeklerden dolayı cezaevlerinde yatan kişilerin tamamının salıverildiğini belirterek, “Ödenmemiş çeklerden dolayı cezaevlerinden bırakılan kişiler çekle olan alış verişlerde güven bunalımı yarattı. Bize gelen esnafın çekine güvenemiyoruz diğer yandan bizlerde elimize çeki alış alış veriş yapmak istediğimizde diğer esnafımız bize güvenmiyor” şeklinde konuştu. Sadece şekerci ve kuruyemişçi esnafımız değil tüm kesimlerde çek yasasında yapılan değişiklik büyük sorunların yaşanmasına neden oluyor. Bizler küçük esnafız ödenmeyen 5-10 bin lira bile bizim için bazen büyük zararlara neden olabiliyor. Bu nedenle hükümetimizin bu yasa üzerinde gerekli değişiklikleri yapmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.