İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, kar yağışı nedeniyle çöken çatılardan ders alınmasını isteyerek, "Çöken çatılara baktığımızda, genel olarak mühendislik hizmeti alınmadan veya mühendislerin yaptıkları projeye sâdık kalınmadan yapılan standart dışı çatılar olduğunu görüyoruz" dedi.
DAYANIKSIZ ÇATILAR TEHLİKE SAÇIYOR
Gaziantep'te çatıların 125 cm kar yağışına göre projelendirildiğini ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, "Mühendislik hizmeti alınmadan yapım tekniklerinin sağlıklı bir şekilde uygulanmaması, kalitesiz malzeme kullanılması, işçiliklerin bilgisiz, yetersiz ve belgesiz kişiler tarafından yapılmasından dolayı dayanıksız çatılar ortaya çıkmaktadır. Konunun uzmanı bir mühendis tarafından projelendirilen ve yerinde de uygulanan çatılar 125 cm kar yağışına göre yapılıyor. Ancak yapım maliyetlerini düşürme adına mühendislik hizmeti alınmadan yapılan çatılar yarım metre kar yağışında ya da şiddetli bir rüzgarda yıkılabiliyor, uçabiliyor" şeklinde konuştu.
ÇELİKTÜRK: UCUZA KAÇMAYIN
Gerek özel sektör gerekse de kamu kurumlarının çatı yapımında çok dikkatli davranmalarını isteyen Çeliktürk, "Ucuza kaçmayın" uyarısında bulundu. Çatının, en uygun fiyatı verene yaptırılmasının yanlışlığına dikkat çeken Çeliktürk, "Çöken çatılara bakıyorum; Bir mühendisten teklif alınmış, sonra da bir ustadan teklif alınmış. Usta düşük bir teklif verince ona yaptırmışlar. Ucuza kaçınca da böyle durumlarla maalesef karşılaşıyoruz. Sanayicilerimiz, kamu kurumlarımız, tüm vatandaşlarımız çatılarını sadece fiyata bakarak çelik çatı yaptırmasınlar. Unutmayalım ki düşük tonajlı çıkan projeler değil, yönetmelik ve standartlara uygun projelere guvenmek ve bu projeleri uygulamak gerekiyor. Çünkü çökme ihtimali olan bir çatı çok pahalıya yapılmış demektir" diyerek uyarıda bulundu.
ÇATILARLA İLGİLİ STANDARTLAR
Çatı standartları ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Gökhan Çeliktürk şöyle devam etti:
"Çelik Yapıların Tasarım Hesap ve Yapım Esasları yönetmeliği, yeni 'Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği' ile uyumlu olarak tüm çelik yapıların her türlü birleşim hesaplarını tereddütsüz yapabileceğimiz günümüz şartlarına uygun bir yönetmelik olarak kullanılmaktadır. Bu yönetmelikte; çelik yapıda kullanılan tüm en kesit tiplerine, her türlü dayanım ve stabilite hesaplarına yer verilmiş olması ve bunların formüllere bağlanması da yönetmeliğin kullanımında kolaylık sağlamıştır. Yapılacak imalatlar TS-498 standartlarının ilgili bölümlerine uygun bir şekilde yapılması önerilmektedir.
ÇATI BAKIMLARI PERİYODİK OLARAK YAPILMALI
Birçok çatıda tadilat yapılmasına rağmen birkaç sezon sonra tekrar akma, rutubet, küf ve nem sorunu yaşanıyor. Çatılarda doğru projelendirme, doğru malzeme kullanımı ve yerinde işçiliklerin doğru yapılması vazgeçilmez bir bütünü oluşturur. Biri olmadan sorunsuz çatı imalatı mümkün değildir. Çatılar yağmur, kar, rüzgar gibi dış etkenler ile ilk karşılaşan ve onlara karşı koyan en önemli yapı kabuğudur. Bu nedenle çatıların periyodik bakımının yapılması, riskli görülen çatıların güçlendirilmesi, bağlantı elemanlarının kontrol edilmesi büyük önem taşımaktadır."
İMO ÇÖKEN ÇATILARDA İNCELEME YAPACAK
Çeliktürk, İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi olarak çöken çatılarla ilgili inceleme yapacaklarını belirterek, "İMO olarak, konunun uzmanlarından oluşan teknik bir heyetle çöken çatılarla ilgili inceleme yapacağız. Yaptığımız incelemelerin sonucunu da bir rapor haline getirerek kamuoyu ile paylaşacağız" diyerek açıklamasını tamamladı.