USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Manşet

ÇİFTÇİLERDEN ‘SİYASİ’ TEPKİ

ÇİFTÇİLERDEN ‘SİYASİ’ TEPKİ
16-10-2015 09:32
Gaziantep

Gaziantep’te üretici sayısının her geçen gün azaldığını ifade eden Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, “Çiftçinin umudu kalmadı” diye konuştu. Siyasi partilerin 1 Kasım seçimi öncesinde çiftçilere yönelik vaatlerinin az olmasına tepki gösteren Yiğit, bu duruma tepki gösterdi.

 

“SEÇİM BEYANNAMELERİNDE ‘ÇİFTÇİ’ YOK”

 

Siyasi Partilerin seçim beyannamelerinde çiftçilere yönelik düzenlemelere yeterince yer vermediğini belirten Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, “Seçim beyannamelerinde üreticilere yönelik yeterli destek programlarının yer almadığını düşünüyorum. Çiftçilere üretim faaliyetlerini sürdürebilmeleri için destek verilmesi gerekiyor. Mazotun 1.80 TL olursa ve Ziraat kredilerinin ödemelerinde kolaylıklar sağlanırsa çiftçilerin az da olsa rahatlayacağını düşünüyorum. Çünkü çiftçilerimiz üretim sürecinde yoğun harcamalar yapıyor ancak kazancı çok düşük oluyor. Fıstık üreticisinin halini görüyoruz. Üretici para kazanamazken tüccarlar para kazanıyor. Çiftçinin umudu kalmadı” diye konuştu.

 

“SERBEST PİYASA ÜRETİCİ VE TÜKETİCİYİ ZORA SOKUYOR”

 

Çiftçilerin üretim yapma noktasına koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini ifade eden Yiğit, “Çiftçilere ilaç ve gübrede KDV’nin düzenlenmesi gerekiyor. Çiftçilerin maliyetlerinin azaltılması çiftçiler para kazanabilsin. Çiftçi ağır giderler altında üretim yapmaya gayret ederken tüccarlar iyi para kazanıyorlar. Aracılar, üreticiden çok daha fazla para kazanıyor. Bu durum vatandaşın cebine de yansıyor. Üreticiden ucuz fiyata alınan bir ürün vatandaşın sofrasına tarladan alınan fiyatın çok daha yüksek fiyata geliyor. Bu konuda bir yasa çıkarılması gerekiyor. Serbest Piyasa koşulları üreticiyi de tüketiciyi de zora sokuyor” diye konuştu.

 

“ÇİFTÇİ HERHALÜKARDA ZOR DURUMDA”

 

Fıstık fiyatlarının bu yıl düşük olduğunu ifade eden Yiğit, “Fıstık üreticileri geçtiğimiz yıl fıstığı üretim az olduğu için 25 TL’den satıyordu. Bu yıl rekolte daha fazla olduğundan dolayı Antep fıstığı fiyatı 15 TL oldu. Çiftçi b yıl fiyat düşük olduğu için az kazandığını düşünüyor ancak geçen yılda fıstık 15 TL olsaydı böyle bir anlayış ortaya çıkmazdı. Belirlenen fıstık oranları da yanlış. Türkiye’de fıstık üretiminde hiç düşüş olmaz çünkü onun iki katı kadar ekili dikili alan bulunuyor. Çiftçiler fiyat dalgalanmalarının görünce durumdan soğuyor. Çiftçi her halükarda zor durumda” şeklinde konuştu.

 

“TARIMDA ÇALIŞTIRACAK İŞÇİ BULAMIYORUZ”

 

Şehre yakın köylerde çiftçilerin arazilerini bırakarak şehre yerleştiklerini söyleyen Yiğit, “Ufak arazisi olan çiftçiler arazilerini bırakarak kente göç ediyorlar. Biz Şehitkamil Ziraat Odası olarak daha önce küçük arazi sahibi çiftçilere destekte bulunulması konusunda söylemlerde bulunduk. Üretilen ürünlerin satılması için bir köylü pazarı kurulsun üreticiler, ürettikleri ürünleri satarak evlerine ekmek götürsünler. Şimdi tarımda çalıştıracak işçi bulamıyoruz. Böyle giderse üretimin daha da azalacağını düşünüyorum. Şehitkamil İlçesi’nde bulunan çiftçilerin yüzde 20’si arazilerini satarak şehre göç ettiler” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler