İslahiye ilçesinde, Altınüzüm Sulama Kooperatifi'ne ait 18 adet sulama kuyusuna, 60 bin TL biriken borcu nedeniyle 3 yıldır elektrik verilmiyor. Kapanan kuyuları nedeniyle zor anlar yaşayan kooperatif üyesi çiftçiler, beklenen yağmurun yağmaması, Tahtakaya sulama barajındaki su seviyesinin yüzde 30'un altına düşmesi, çevredeki dere ve su kuyularının kuruması nedeniyle zor durumda kaldıklarını söyledi. Elektrik dağıtım firması yetkilileri ise, elektriklerin 2014 yılında ödenmeyen toplam 60 bin TL'lik borç nedeniyle kesildiğini söylerken, borç ödenene kadar yeniden elektrik verilemeyeceğini ifade etti.
Kooperatif üyesi çiftçilerden Levent Yıldırım, "Çok zor durumda kaldık. Buğdayımızı, arpamızı, bağlarımızı ve zeytin ağaçlarını sulayacağız ancak maalesef kuyularda elektik olmadığı için mahsullerimizi sulayamıyoruz. Bir baba evladını asla aç bırakmaz, biz de devletin evladıyız. Devletin bize sahip çıkacağını düşünüyoruz. Mahsulümüz kurudu, verim alamayacağız. Çünkü su yok. Bankalardan kredi aldık ama verim olmadığı için hasılat düşük olacak. Çoğumuz icralık olacağız. Kooperatifimiz çiftçileri sevindiren bir proje yaptı ancak sevincimiz kısa sürdü" dedi.
"KUYULARIN ELEKTRİKLERİ 3 YILDIR KESİK"
İslahiye Boğaziçi 1222 Tarım Kredi Kop Yönetim Kurulu Başkanı Şehmuz Yıldırım ise, Altınüzüm Sulama Kooperatifi'ne ait kuyuların 3 sezondur kapalı olduğunu belirtti. Önceki yıllarda yeterli su ihtiyacı olduğu için çiftçi için fazla sıkıntı olmadığını belirten Yıldırım, bu yıl kuyuların yeniden açılması için girişimde bulunduklarını ve sonuç alınamadığını ifade etti. "Kuyuların yeniden açılabilmesi için çiftçilerle görüştük. Çiftçilere sorduğumuzdan çiftçiler, 'biz borcumuzu ödedik' diyor. Altınüzüm Sulama Kooperatifi yetkilerine sorduğumuzda borcunu ödeyen de var ödemeyen de. Kapanma nedeni borcunu ödemeyen çiftçilerden kaynaklanıyormuş. Sezon kurak geçiyor mahsul verimli olmayacak. Bu nedenle devlet büyüklerimizin bize yardımcı olmalarını istiyoruz, bu bölgede hububat, mısır, kırmızı biber, zeytincilik, bağcılık ve üzümcülük ön planda. Bağlarımızda damlama sistem sulama mevcuttur, 3 yıldır kuyular çalışmadığından sıkıntı yaşanıyor. Kuyulara elektrik vermese de mağduriyetimiz daha zor hal olacaktır" diye konuştu.
"ÇİFTÇİLER İCRALIK OLUYOR"
Bazı çiftçilerin icralık olduğunu hatırlatan Yıldırım, 368 kooperatif ortağının birçoğunun da icralarla karşı karşıya kalacağını savundu. Suyun saatteki maliyeti 30 TL olduğunu vurgulayan Yıldırım, Altınüzüm Sulama Kooperatifi üye ve ortaklarının da bu ücreti karşılayamadığından borçlarını ödeyemediğini savundu. Yıldırım, "Elektrik safiyeti çok olduğunda bu yükün altında kalkamıyoruz. Bu çitçiye çok büyük bir yüktür. Gübrenin, ilacın ve elektriğin girdileri, maliyeti yüksek olduğunda bu yıl biz çiftçileri çok zor günler beklemekte. Ben iki yıl önce 14 bin TL sulama parası ödedim. Bu da gerçekten beni zorladı" ifadelerini kullandı.
Çitçilerden Şehmuz Taş ise çiftçinin en büyük sorununun su olduğunu vurguladı. Taş, "Burada sulama kop borcundan dolayı elektrikler kesik. Ben üç yıl önce 9 bin TL elektrik borcu ödedim, sırf mahsulümü sulamak için. Mahsulümüz susuz kalırsa, banka ve kooperatif borçlarını ödemeyecek duruma geliriz. Hem ülkemiz hem de biz çiftçiler için iyi bir durum olmaz. Zaten Rusya mahsul alımını kesti. Devlet büyüklerimiz bize sahip çıksın, bizi Rusya gibi ülkelere muhtaç etmesin. Bizim Recep Tayyip Erdoğan gibi bir Cumhurbaşkanımız, Ahmet Davutoğlu, Ahmet hoca gibi bir Başbakanımız var. Onların biz çiftçilerine sahip çıkacaklarını biliyoruz, bizi mağdur etmeyeceklerdir. Türkiye bu günlerde zor zamanlardan geçerken, bu durum biz çiftçilere de yansımakta. El ele verip ülkemize sahip çıkacağımıza inancım sonsuz" dedi.
Elektrik dağıtım firması yetkilileri de elektriklerin 2014 yılında ödenmeyen toplam 60 bin TL'lik borç nedeniyle kesildiğini söylerken, borç ödenene kadar yeniden elektrik verilemeyeceğini if