Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü tarafından organize edilen "Çocuk ve Sanat" konulu seminer HKÜ Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Çocuk ve Sanat konusunun her yönüyle tartışıldığı seminerde çocukların sanat dünyasına doğru keyifli bir yolculuğa çıkıldı. Programın açılış konuşmasını yapan HKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şener Büyüköztürk: “Fakültemiz üniversitemizin vizyonuyla tutarlı olarak girişimci ve proaktif bir anlayışla eğitim süreçlerini sürdürüyor. Bir yandan bilim üretmek, bir yandan da bulunduğumuz toplumun sorunlarına çözümler getirmek amacıyla çeşitli faaliyetler düzenliyoruz. Her şey yürekte başlar. Özellikle muhatabınız çocuk olunca bu daha da önemli” dedi.
Yılmaz, Geleceğin Öğretmen Adaylarına Tavsiyelerde Bulundu
Hasan Kalyoncu Üniversitesi belirli bir noktaya geldiğini ve Eğitim Fakültesi çok iyi ilerlediğini söyleyen HKÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz: “Üniversitelerin yeri ve önemi son derece önem arz etmektedir. Çünkü ülkenin geleceğini belirleyen en önemli kurumların başında hiç şüphesiz teknolojinin üretildiği üniversiteler gelir. Ama üniversite öncesi eğitim de bazı durumlarda daha önemli. Eğitimi bir bütün olarak düşünürseniz, eğitimin tamamı aslında bir zincirin halkalarını oluşturuyor. Eğer çok iyi bir ortaokul veya lise eğitimi yoksa, çok iyi bir üniversitede olsa bile eğitiminiz tamamlanmamış oluyor ve halka orada kopuyor”dedi.
“Çocuklara Faydadan Çok Zarar Sağlayan Gereksiz Ödevler Vermeyin”
Eğitim kadar önemli bir diğer hususun ise sanat olduğunu vurgulayan Yılmaz: “Çocuklarımızı mutlaka sanatla buluşturmamız gerekiyor. Bir çocuğu şekillendirmek ve yoğurmakta en önemli görev ise okul öncesi öğretmenlerine düşüyor. Benim burada geleceğin öğretmen adayı öğrencilerimden özel bir ricam var. Standart kalıp içerisinde sıradan bir öğretmen ve sıradan bir eğitimci olmayın. Benim sıklıkla takip ettiğim çocuklara faydadan çok zarar sağlayan gereksiz ödevler vermeyin. Takip edemeyeceğiniz ödevler vererek kolaya kaçmayın. Siz Hasan Kalyoncu Üniversitesinin öğrencilerisiniz, bu yüzden farklı olun, fark katın” dedi.
“Güneşin çiçekleri renklendirmesi gibi, Sanat da Hayata Renk Verir”
Açılış konuşmalarının ardından HKÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Darıca okul öncesi eğitimde bireylerin gelişimine katkı sağlayan önemli etkinliklerden birinin görsel sanatlar eğitimi olduğunu dile getirerek: “Leonardo Da Vinci’nin de dediği gibi; ‘güneşin çiçekleri renklendirmesi gibi sanat da hayata renk verir.’ Okul öncesi eğitimde öğrenme aktif katılımla gerçekleşir. Aktif katılım için en uygun ortam oyunun yanı sıra sanat etkinlikleriyle oluşur. Bu yüzden sanat etkinlikleri aktif katılımı sağlayan en önemli etkinliklerdir” ifadeleriyle görsel sanat eğitiminin önemine dikkat çekti.
HKÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şermin Metin “Çocuk ve Çizim” konusunda bilgiler verdi. Metin: “Çocukları sanat yapmak için zorlamayın, sanat özgürdür” diyerek çocukların hayal güçlerine müdahale edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Gaziantep Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hasan Açılmış ise “Erken Çocukluk Döneminde Müzik Eğitimi” konusunda sunumlarını yaptı. Müziğin öncelikle beden ile yapılmasının önemini vurgulayan Açılmış, salondaki konuklarında eşlik etmesiyle bedeni kullanarak nasıl müzik yapılacağını gösterdi.
Seminer konuşmacılara plaket verilmesinin ardından, HKÜ Okul Öncesi Öğretmenliği 2. sınıf öğrencilerinin hazırladığı “Görsel Sanatlar Sergisi”nin gezilmesiyle sona erdi.